27. 8. 2025
Možná je to smažený sýr s hranolkami, možná buchtičky se šodó nebo talíř buřtguláše, do kterého se dá namáčet čerstvý chléb. Ať už si vybavíte cokoliv, společné mají tyto pokrmy jedno. Pamatujeme si je a milujeme je do dnešních dnů!
Králové jídelních lístků
Smažený sýr byl jistota. Cihla sýra ve strouhance, hromada hranolků a pořádná porce tatarky. Stejně nesmrtelný byl i řízek. Kuřecí, vepřový, krůtí, hlavně aby byl křupavý a s bramborovým salátem nebo opečenými bramborami. A později taky s půlkou broskve a sýrem.
A pak buřtguláš. Tohle jídlo dokázalo nasytit celou hospodu i skautský tábor. Stačily špekáčky, cibule, paprika a pořádný hrnec. Každý ho dělal trochu jiný, ale vždycky chutnal stejně domácky.
Přečtěte si také: Ruská vejce jako z legendárního automatu Koruna: Jak si tohle retro připravit doma?
Oslavy a domácí party
Slavnostní stůl bez obložených chlebíčků si nikdo neuměl představit. Vejce natvrdo, šunka, kyselá okurka, mandarinka z konzervy a na závěr trocha pažitky. Kdo chtěl zazářit, přinesl šunkové rolky s křenovou pěnou nebo aspik, v němž se leskla mrkev a hrášek jako v akváriu.
A když se večírek protáhl, sáhlo se po nakládaném hermelínu, utopencích, vekách s vajíčkovou pomazánkou nebo obyčejném knedlíku ve vajíčku.
Mohlo by vám zachutnat: Srbské žebírko si prozíraví strávníci v restauracích poroučeli jen od července do září. Věděli proč
Školní jídelna jako památník chutí
Každý, kdo prošel základní školou, má v hlavě seznam jídel, která buď miloval, nebo nesnášel. Buchtičky se šodó, rýžový nákyp se švestkami, krupicová kaše s máslem a kakaem. Koprovka, která rozdělila třídu na dva nesmiřitelné tábory. Čočka s párkem, segedínský guláš nebo kuře na paprice.
Nechyběl smažený květák s bramborem, květáková polévka, fazolové lusky na smetaně nebo hrachová kaše, kterou si děti často pamatovaly spíš podle vůně než podle chuti. V pátek se na stole často objevovaly rybí prsty nebo smažený kapr s bramborovou kaší.
A pak tu byly legendární polévky. Kulajda, rajská s těstovinovou rýží nebo takzvaná dršťková, která někdy dršťky viděla jen z rychlíku, ale přesto se servírovala s hrdostí. Kdo měl štěstí, zažil i oblíbené špagety s kečupem a strouhaným sýrem, které se staly symbolem rychlé a levné zasycující klasiky.
A v zimních měsících zahřála bramboračka nebo česnečka s chlebovými krutony, na které se stála fronta. Tyto pokrmy možná nevypadaly jako umělecké dílo, ale vryly se do paměti celé generace. Zapomenout nesmíme ani na mrkvový salát s ananasem podávaný ve skleničce a čerstvé ovoce, které se ale bohužel spíš než v žaludcích strávníků, válelo po školních chodbách.
Přečtěte si také: Milovníci pikantních jídel zbystřete! Po "pfeferonovém" retro salátu podle ČSN se utlučete
Kouzlo obyčejnosti
Retro kuchyně nebyla o exotice, ale o dostupnosti. Lunchmeat byl hvězdou spíží i pikniků. Plátky masa, které šly nakrájet na chleba, ohřát na pánvi nebo hodit do těstovin. Levné, praktické a všestranné.
A co takový chleba ve vajíčku? Vedle něj zářily francouzské brambory, šunkofleky, smažený květák nebo obyčejná česnečka, která voněla majoránkou. Byly to recepty, které dokázaly nakrmit rodinu bez zbytečných složitostí.
Sladká tečka nesměla chybět. Pudink s piškoty, jablečný štrúdl, jablko v županu, banana split, bábovka nebo rakvičky se šlehačkou. V jednoduchosti byla síla a v každém soustu kousek domova.
Proč retro funguje i dnes?
Retro jídla se vracejí, protože kromě chuti přinášejí i vzpomínky. Připomínají dobu, kdy se jedlo u jednoho stolu, kdy oslava znamenala mísu chlebíčků a láhev Kofoly, kdy buřtguláš voněl z kotlíku a lunchmeat byl považován za téměř luxusní večeři.
Dnes se objevují i v moderních restauracích. Smažák už není levná cihla, ale poctivý sýr s domácí tatarkou. Obložené chlebíčky mají šmrnc a štrúdl se podává s vanilkovou omáčkou. Retro kuchyně tak dostává nový kabát, ale srdce jídel zůstává stejné.
Retro jídla nejsou staromódní. Jsou nadčasová. Protože chuť buřtguláše, lunchmeatu na chlebu nebo knedlíků ve vajíčku nikdy nezestárne. Stejně jako vůně bábovky, langoše s česnekem nebo buchtiček se šodó. Možná to nebyla gastronomická špička, ale byla to jídla, která měla duši. A proto se k nim tak rádi vracíme.
Použité zdroje:
- https://www.toprecepty.cz/clanky/7596-sedm-skvelych-retro-veceri-stale-frci-lancmit-burtgulas-i-krupicova-kase-zvladne-je-kazdy-a-za-par-korun/
- https://fresh.iprima.cz/magazin/novinky/10-devadesatkovych-jidel-na-cem-jste-si-pred-triceti-lety-pochutnavali-nejvice
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/23393-retro-jidla-socialismus-devadesatky