Jste zde

Domácí tatarka a majonéza: Připravíte je za pár sekund a v mnoha variantách

majolka s koprem Zdroj: Bigstockphoto
Majonézu a tatarku má řada z nás zafixované jako něco nezdravého, v létě snad dokonce život ohrožujícího. Když ale kouknete na složení poctivé domácí tatarky nebo majolky, určitě nám dáte za pravdu, že to není zas až tak zlé.

27. 3. 2021

Největším problémem majonéz a tatarských omáček je určitě čerstvost použitých surovin a správné skladování. Mnohým z nás se už možná párkrát za život stalo, že jsme během parného letního odpoledne na koupališti neodolali a smlsnuli si na burgeru s majonézou nejasného původu a složení. Trávící obtíže pak už asi netřeba komentovat.

A právě v tomhle okamžiku vznikly vůči těmto dvěma omáčkám (ne)oprávněné předsudky. Co takhle je prolomit a připravit si poctivou domácí majolku a tatarku z čerstvých surovin a v několika variantách? Máme pro vás základní recept a řadu vychytávek, jak ho ozvláštnit. Připraveni? Tak tedy pojďme na to!

Přečtěte si taky: 10 způsobů, jak v kuchyni kouzlit s vajíčky. Zkuste šakšúku nebo vaječný salát ze starých časů

bigstock-bowl-fresh-organic-homemade-ma-374353756_1.jpg

domácí majolka
Zdroj: 
Bigstockphoto
Majolka si svou nelichotivou pověst vysloužila třeba skrze chlebíčky, které nebyly čerstvé.

Domácí majonéza hotová za pět sekund

Výrobě domácí majonézy nemusíte obětovat celé odpoledne. Pokud máte doma výkonný ponorný mixér, snadno si základní recept na majolku připravíte během několika mála sekund. Potřebovat budete jenom:

  • 2 žloutky (ideálně od babiččiných nebo šťastných slepic)
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • šťávu z půlky citronu (můžete nahradit lžičkou ovocného octa)
  • sůl 
  • pepř

Všechny výše uvedené ingredience nalijte a nasypejte do úzké nádoby, do které následně až na dno ponoříte tyčový mixér. Ten zapněte a pomalu (vážně pomalu, nespěchejte) ho táhněte ode dna vzhůru. Na vymixování domácí majolky vám bude stačit zhruba pět sekund

bigstock-homemade-mayonnaise-sauce-with-372614704_1.jpg

výroba domácí majolky
Zdroj: 
Bigstockphoto
Domácí majonézu můžete ochutit podle toho, k čemu ji budete dále používat.

Suroviny, které si v majolce zamilujete

Pokud chcete domácí majolku ozvláštnit, můžete vyzkoušet některý z následujících tipů. Základ přípravy je pořád stejný, k domácí majonéze ale můžete následně přimíchat třeba dijonskou hořčici, kopr, wasabi pastu (nebo prášek), limetkovou šťávu, chilli, uzenou mletou papriku, kůru z bio citronu nebo další ingredience, na které budete mít zrovna chuť. I tady totiž platí, že fantazii se meze nekladou. 

Tatarka je vlastně majonéza se zeleninou

Na velmi podobném principu jako majonézu si můžete připravit taky domácí tatarku, která je vlastně jenom doplněná o čerstvou nebo sterilovanou zeleninu. K přípravě receptu na domácí tatarku budete potřebovat: 

  • domácí majonézu
  • nakládanou okurku
  • šalotku
  • bylinky (estragon, pažitku, petržel…)

Bylinky si nasekejte na maličké kousíčky, šalotku na kostičky a okurku nastrouhejte na jemném struhadle.

Takto připravené suroviny pomalu vmíchejte do domácí majonézy. Pro lepší chuť do ní můžete přidat i nasekané kapary, ančovičky, lžíci nálevu z okurek nebo třeba kapku bílého vína.