Jste zde

Nenáviděný rýžový nákyp: Naučíme vás ho milovat!

rýžový nákyp s malinami Zdroj: Shutterstock
Zapomeňte jednou provždy na rozmáčenou hrůzu ze školní jídelny. Rýžový nákyp se může rychle stát jedním z vašich oblíbených jídel, zvlášť pokud patříte mezi mlsné jazýčky, které rády sladké.

28. 2. 2023

Na začátek je záhodno říct, že rýžový nákyp bývá pořádná kalorická bomba plná sacharidů – rýže a ovoce, které k ní dáte, jimi skutečně oplývají ve velké míře (a o cukru nemluvě). Jednou za čas ale tahle dobrota opravdu nikoho, kdo nemusí bedlivě hlídat hladinu cukru v krvi, nezabije, ať už jako delikatesní oběd, nebo hodně vydatná snídaně.

shutterstock_1416598769.jpg

rýžový nákyp v malých mističkách
Zdroj: 
Shutterstock
Rýžový nákyp můžete nachystat ve velkém pekáči, nebo jako dezert v menších zapékacích mističkách.

Navíc je to lahůdka nesmírně variabilní. Pokud jste žili v domnění, že do nákypu patří jedině meruňky, tak pozor – neztratí se v něm ani švestky, jablka, hrušky nebo broskve. Prostě tam dejte to, na co máte zrovna chuť nebo co máte k dispozici a co je třeba zpracovat. Když budete chtít zapéct samotnou rýži, navrch pak můžete přidat čerstvé jahody nebo maliny

Recept na rýžový nákyp, který prostě musíte zkusit

Pojďme se do toho pustit, ať si rýžový nákyp svou reputaci napraví co nejdřív.

shutterstock_449673739.jpg

rýžový nákyp řezy
Zdroj: 
Shutterstock
Rýžový nákyp můžete servírovat i jako klasický dezert, krájený na řezy.

Co potřebujete: 160 g kulatozrnné rýže, 500 ml plnotučného mléka, 750 ml ovocného kompotu, 4 vejce (s oddělenými žloutky a bílky), půl vanilkového lusku, 50 g másla nakrájeného na kostičky (a ještě trochu na vymazání), citrónovou kůru, 100 g krupicového cukru a sůl

Jak na to?

  • Propláchněte rýži a v hrnci ohřejte mléko.
  • Do mléka vyloupněte semínka z poloviny vanilkového lusku a přidejte do něj i rýži. Zatím do ní vložte i samotný lusk.
  • Pak mléko s rýží přiveďte k varu a vařte, dokud nevznikne kaše.
  • Kaši pak odstavte z ohně, přimíchejte do ní máslo a citrónovou kůru.
  • Nechte kaši trochu vychladnout.
  • Vyšlehejte bílky se špetkou soli do polotuhé konzistence. Pak přidejte 60 g cukru a vyšlehejte tuhý sníh.
  • V míse vedle vyšlehejte žloutky se zbylým cukrem do pěny.
  • Z kaše vyjměte vanilkový lusk, vmíchejte do ní žloutkovou pěnu a polovinu sněhu.
  • Vymažte máslem zapékací misky (nebo mísu), do třetiny výšky poklaďte rýžovou směs, na ni pak dejte vrstvu ovoce (pořádně okapaného, ať nevznikne bláto), přidejte další rýžovou směs a vložte do trouby předehřáté na 150 °C.
  • Rýžový nákyp pečte asi 35 minut, aby byl jeho povrch pevný, pak na něj dejte zbytek sněhu, vraťte ho zhruba na 15 minut do trouby a nechte ho zezlátnout.
  • Při servírování můžete přidat i zbytek kompotu, pokud jste nepoužili všechno ovoce.

Tenhle postup zvládne úplně každý a každý si na něm taky smlsne. Tak dobrou chuť!

Použité zdroje:

  • https://www.apetitonline.cz/recept/ryzovy-nakyp
  • https://www.receptynakazdyden.cz/hrisne-dobry-ryzovy-nakyp-s-ovocem-a-dalsi-skvele-tipy/