10. 8. 2020
Švestky, plody slivoně švestky, jsou oblíbené ovoce plné vitamínů a mnoha dalších zdraví prospěšných látek, které posilují srdce a imunitu, snižují krevní tlak i hladinu cholesterolu, pročišťují trávicí systém a jsou skvělou potravinou v případě, že držíte dietu.
Dodají vám energii, zasytí, zaženou chuť na sladké a zabraní ukládání tuku v těle. Zlepšují paměť i náladu.
Čerstvé švestky lze využít k přípravě mnoha jídel. Zpracovat je můžete naslano i nasladko, můžete je zamrazit, usušit i kompotovat nebo si z nich můžete velmi jednoduše uvařit švestková povidla, která jsou skvělou náplní do kynutých buchet i bramborových knedlíků.
Kdo by nemiloval ovocné knedlíky!
Švestkové knedlíky lze připravit v mnoha variantách. Tradiční knedlíky jsou z bramborového těsta a posypané mletým mákem, cukrem a polité rozpuštěným máslem. Připravit je však můžete i z kynutého těsta nebo z tvarohového, jehož příprava je velmi jednoduchá a zvládnou ji i děti.
Na tradiční české bramborové knedlíky si připravte 700 gramů uvařených brambor ve slupce, 250 gramů hrubé mouky, lžičku soli a dvě vejce. Vychladlé a oloupané brambory prolisujte a smíchejte je s ostatními surovinami. Těsto důkladně propracujte, vyválejte a připravte si z něj placičky, které naplňte vypeckovanými švestkami.
Knedlíky dejte vařit do vroucí a osolené vody zhruba na 5 minut, dokud nevyplavou.
Poctivá domácí povidla bez zbytečného cukru navíc
Příprava švestkových povidel je velmi jednoduchá, ale jejich vaření vyžaduje čas. Švestky je nutné vařit v kastrolu pod pokličkou nebo péct v troubě i několik hodin. Vše záleží na tom, jak hustá povidla chcete mít. Ale pojďme na to od začátku.
Vypeckované a omyté švestky zakápněte octem, podle potřeby zasypte cukrem a vylepšete je kořením – skořicí, badyánem nebo hřebíčkem. Druhý den švestky vyložte na vyšší plech a dejte je péct do trouby na 160 stupňů Celsia. Švestky pečte alespoň pět hodin, ale v žádném případě je nemíchejte! Hotová povidla rozmixujte, a ještě teplé je přelijte do připravených zavařovacích sklenic. Nahoru nalijte jednu čajovou lžičku rumu, sklenici uzavřete víčkem a otočte ji dnem vzhůru.
Voňavý švestkový koláč
Švestkový koláč z kynutého těsta je klasika, která nikdy neomrzí. Jediným úskalím je příprava kynutého těsta, jehož základem je krásně vzešlý kvásek z čerstvého droždí a ruční hnětení vařečkou.
Dostatečně vykynuté těsto přemístěte na vymazaný plech a rozprostřete ho k okrajům plechu tak, aby na okrajích zůstala malá hráz.
Vypeckované, omyté a na menší kousky nakrájené švestky vyskládejte po celé ploše, zasypte je mletým mákem a drobenkou, kterou připravíte z hrubé mouky, změklého másla a cukru.
Okraje koláče potřete rozšlehaným vejcem a dejte ho péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia. Jakmile okraje koláče získají zlatavou barvu, máte hotovo! Mimochodem: K dobrému koláči patří i dobrá káva: Dopřejte si úžasnou kávu z french pressu. Zvládne to úplně každý