Jste zde

(Nejen) vánoční kapr pětkrát jinak: Namodro, načerno, klasika nebo v pivu

smažený kapr na talíři Zdroj: www.bigstockphoto.com
Kapra si řada z nás spojuje s vánočními svátky. Pravdou ale zůstává, že tuhle lahodnou rybu můžeme upravit na nespočet způsobů kdykoli na ni dostaneme chuť. Přinášíme několik tradičních i moderních receptů, na kterých si pochutná celá rodina.

19. 12. 2020

Smažený kapr s bramborovým salátem

Na tuhle klasiku asi řada z nás nedá dopustit. Nesmrtelná kombinace v podobě smažených podkov a bramborového salátu zachutná i tomu největšímu skeptikovi. A jak si takového obalovaného kapra připravit?

Budete potřebovat:

  • filety nebo podkovy z kapra
  • citronovou šťávu
  • mléko
  • hladkou mouku na obalení
  • vejce
  • strouhanku
  • rostlinný olej
  • sádlo
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Kapra rozporcujeme a na 24 hodin ho naložíme do mléka s citronovou šťávou. V den přípravy necháme okapat, případně osušíme papírovou utěrkou. Důkladně posolíme a opepříme.

Kapra následně obalujeme v klasickém trojobalu – v hladké mouce, v rozšlehaných vejcích a strouhance. Rybu po obalení hned smažte, nikdy nedávejte do lednice. Strouhanka by navlhla a z kapřího masa začala opadávat.

V hluboké pánvi rozpalte rostlinný olej s trochou sádla. Olej pravidelně ceďte vždy, když se v něm objeví kousky strouhanky. Podávejte s měsíčky citronu a bramborovým salátem.

Náš tip: Někteří mistři smažení přidávají do oleje kousek mrkve nebo cibule, aby předešli připálení kůrčičky.

bigstock-tasty-homemade-fried-carp-fish-341966167.jpg

smažený kapr se salátem
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Smažený kapr se salátem je vánoční klasika. Zápachu můžete kapra zbavit třeba tím, že ho naložíte do mléka.

Kapr namodro

Staročeská specialita má v našich končinách obrovskou historii. Chutná navíc výtečně a je mnohem zdravější než obalovaná verze kapra.

Budete potřebovat:

  • menšího neočištěného kapra s neporušenou kůží
  • 2 l vody
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 malý celer
  • 1 malý pórek
  • kousek celerové natě nebo zelenou petrželku
  • 100 ml bílého vína nebo octa zředěného vodou
  • bobkový list
  • 10 kuliček pepře
  • sůl
  • citronovou šťávu

Postup přípravy:

Připravte si větší hrnec, ve kterém přivedete k varu dva litry vody. Jakmile začne voda vařit, vložte do ní oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli, očištěnou a drobně rozkrájenou mrkev, celer a pórek spolu s opranou petrželkou, celerovou natí a bobkovým listem. Vše osolte, přidejte trochu vína nebo octa a na mírném ohni dvacet minut vařte.

Mezitím si připravte kapra, kterého důkladně operte a jeho vnitřek osolte. Pro lepší chuť ho z vnitřní strany můžete zakápnout taky citronovou šťávou. Po dvaceti minutách ho ponořte do zeleninového vývaru a nechte ho dalších dvacet minut mírně probublávat (vývar nesmí vařit!).

Kapra můžete podávat na nahřáté míse společně s vařenými brambory a změklým máslem. Skvělou přílohou je i omáčka z majonézy a křenu.

Když nehoda není náhoda: Jak na kapří kosti v krku: Zkuste chleba, kysané zelí nebo marshmallow

bigstock-christmas-carp-fried-carp-fis-337080295.jpg

smažený sváteční kapr
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Kapr na vánoční stůl patří. A to nejen v Česku, ale třeba i v Polsku.

Kapr načerno

Tenhle recept patří mezi ty vůbec nejstarší, které se v našich končinách dochovaly. Na rozdíl od výše uvedené variace je ale potřeba téhle přípravě věnovat trochu více času a nakoupit větší množství surovin. Odměnou vám bude dokonalý výsledek!

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • nastrouhanou kořenovou zeleninu (1 mrkev, 1 menší celer, 1 petržel)
  • 1 nadrobno nakrájenou cibuli
  • směs koření (3 hřebíčky, špetka tymiánu, 10 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření, 1 bobkový list)
  • 2 kolečka citronu i s kůrou
  • 25 ml octa
  • 750 ml rybího vývaru nebo vody
  • 6 osolených porcí kapra
  • 4 lžíce povidel
  • 100 g sušených švestek, pokrájených
  • 50 g loupaných a nasekaných mandlí,
  • 20 g rozinek
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce strouhaného perníku

Postup přípravy:

Nachystejte si větší hrnec, ve kterém rozehřejete máslo. Dávejte pozor, ať ho nespálíte, mělo by nepříjemnou pachuť. Na zahřátém másle osmahněte kořenovou zeleninu a cibuli. Přisypejte cukr a nechte ho zkaramelizovat.

Teď je čas na všechno koření a citron. Směs asi minutu míchejte a pak přilijte ocet. Jakmile se odpaří, přidejte vývar nebo vodu a dalších pět minut vařte. Po uplynulé době přidejte porce kapra a asi 15 minut ho za občasného míchání duste. Poté rybu vyjměte na talíř a přidejte do základu omáčky povidla.

Vedle si připravte další rendlík, do kterého nasypete sušené ovoce, rozinky, mandle a ořechy. Vše zalijte vodou a vařte asi pět minut. Omáčku propasírujte, dejte do ní povařené sušené ovoce i s tekutinou a zahustěte perníkem. Před podáváním kapra ohřejte v páře a přelijte teplou omáčkou. Jako přílohu servírujte třeba houskový knedlík.

Kapr pečený v pivu

Tuhle variantu určitě ocení všichni milovníci zlatavého moku. Příprava kapra pečeného v pivu je nesmírně jednoduchá a zabere vám asi hodinku čistého času.

Budete potřebovat:

  • Naporcovaného menšího kapra
  • 200 g másla
  • 500 ml piva 12°
  • hladkou mouku
  • 3 stroužky česneku
  • sladkou mletou papriku
  • sůl

Postup přípravy:

Každou jednotlivou porci kapra potřete česnekem a posypejte solí. Mouku smíchejte s červenou paprikou a jednotlivé kousky ryby v ní obalujte. Připravte si menší pekáček, který vytřete máslem. Naskládejte do něj porce ryby kůží nahoru, poklaďte plátky másla a vše zalijte pivem. Vložte do trouby vyhřáté na 200°C, po chvíli teplotu snižte na 180 °C a kapra upečte doměkka. Podávat můžete s pečenými bramborami a čerstvým salátem.

bigstock-fried-carp-fish-slices-with-ca-333951283.jpg

kapr jako v polsku
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Takto připravují kapra například v Polsku - se zeleninou a na citrusech.

Dietní kapr na zelenině

Tuhle úpravu ocení ti, kteří dbají na štíhlou linii. Zároveň nechtějí strávit přípravou rybí delikatesy celý den.

Budete potřebovat:

  • porce očištěného kapra
  • zeleninu (cibuli, papriku, rajčata)
  • bylinky
  • máslo
  • sůl

Postup přípravy:

Připravte si pekáček, do kterého vložíte osolené porce kapra. Na ty poklaďte zeleninu nakrájenou na kolečka nebo kousky. Přidejte několik plátků másla, čerstvé bylinky a pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů doměkka (asi 20 minut). Podávejte s vařenými bramborami nebo tmavým chlebem.