22. 10. 2023
Smažený sýr neboli smažák v kombinaci s tatarkou patří mezi jedno z nejoblíbenějších českých jídel. Jeho příprava nezabere moc času a svou chutí potěší obvykle každého. Ne vždy se však povede přesně podle vašich představ. Velmi často vyteče z trojobalu ven a přichytí se na pánev. S našimi tipy a triky se vám to však už nikdy nestane!
Sýr vybírejte podle druhu a tučnosti
Pro přípravu smažáku si vybírejte tučné sýry s obsahem tuku minimálně 30 %, které mají plnější chuť a krémovou konzistenci. Osvědčenou klasikou je sýr eidamského typu nebo gouda. Výborný je však také ementál či čedar nebo různé druhy plísňových sýrů. Například hermelín, niva nebo aromatické olomoucké tvarůžky.
Sýr nakrájejte na zhruba centimetr silné plátky a před samotným obalováním v mouce jej ponořte ještě na několik minut do vody. Díky tomuto triku docílíte toho, že trojobal bude pevnější a sýr nevyteče.
Obalte ho dvakrát!
Sýr obalte v polohrubé mouce, rozšlehaném vajíčku, poté ještě jednou v mouce a vajíčku a teprve poté ho obalte v jemné strouhance bez hrudek. Strouhanku ani mouku k sýru nepřimačkávejte a vejce nikdy nesolte. Zřídla by a špatně by se pojila s mouku a strouhankou.
Před samotným smažením vložte obalený sýr na 10 až 20 minut do mrazáku, abyste získali čas. Ve chvíli, kdy se studený sýr začne smažit a roztékat se, budou vejce v trojobalu už dostatečně zpevněná, aby tekutý sýr udržela.
Tip: Do pánve s rozehřátým tukem vhoďte malý kousek strouhanky. Pokud začne ihned bublat a prskat, je olej dostatečně zahřátý.
Sýr musí plavat!
Obalený sýr vkládejte do většího množství dobře rozpáleného oleje a z každé strany ho smažte maximálně minutu a půl. K otočení nikdy nepoužívejte vidličku a sýr vždy obraťte jen jednou, abyste minimalizovali riziko protrhnutí obalu.
Na smažení použijte řepkový olej nebo jiný tuk, který má neutrální chuť a vysoký kouřový bod. Vhodné je také přepuštěné máslo, které dodá smažáku zcela jinou chuť.
Jakmile sýr zezlátne, přendejte ho na papírovou utěrku nebo ubrousek, abyste ho zbavili přebytečného tuku, a nechte ho chvíli odpočívat.
Vaší chuti se meze nekladou
Pokud chcete trochu experimentovat, přidejte k vejcím nasekané čerstvé bylinky nebo sýr obalte plátkem slaniny či šunky. Klasickou strouhanku zkuste nahradit kukuřičnými lupínky nebo panko strouhankou, díky které dosáhnete, že sýr bude křupavější.
Tip: Pokud chcete, aby měl obalovaný sýr tenčí krustu, zkuste ho namísto klasického obalení v trojobalu obalit ve směsi strouhanky a polohrubé mouky. Nikdy však nezapomeňte na dvojité obalení v rozšlehaném vajíčku.
Zdroje:
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/17134-jak-pripravit-ten-nejlepsi-smazeny-syr-ktery-nikdy-nevytece
- https://napovime.cz/navod/jak-spravne-obalit-syr-nebo-hermelin-aby-nevytekl/
- https://www.toprecepty.cz/clanky/2181-jak-na-smazeny-syr-aby-nevytekl-chce-to-dvakrat-obalit-a-nechat-odpocinout/
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-pripravit-smazeny-syr-aby-nevytekl-20200229.html
- https://magazin.recepty.cz/clanky/dokonaly-smazak-4-triky-aby-se-neroztekl-na-panvi-20.html