Jste zde

Jak na dokonalý smažák? Sýr nejdřív namočte do vody a vejce nikdy nesolte

smažený sýr s hranolkami Zdroj: Shutterstock
Máte rádi smažák? Pak pro vás máme několik triků a tipů, které zajistí, že vám už nikdy nevyteče.

22. 10. 2023

Smažený sýr neboli smažák v kombinaci s tatarkou patří mezi jedno z nejoblíbenějších českých jídel. Jeho příprava nezabere moc času a svou chutí potěší obvykle každého. Ne vždy se však povede přesně podle vašich představ. Velmi často vyteče z trojobalu ven a přichytí se na pánev. S našimi tipy a triky se vám to však už nikdy nestane! 

shutterstock_1940644135.jpg

trojúhelníčky smaženého sýru
Zdroj: 
Shutterstock
Smažený sýr je nestárnoucí česká klasika, která nechybí snad na žádném jídelním lístku. 

Sýr vybírejte podle druhu a tučnosti

Pro přípravu smažáku si vybírejte tučné sýry s obsahem tuku minimálně 30 %, které mají plnější chuť a krémovou konzistenci. Osvědčenou klasikou je sýr eidamského typu nebo gouda. Výborný je však také ementál či čedar nebo různé druhy plísňových sýrů. Například hermelín, niva nebo aromatické olomoucké tvarůžky

shutterstock_630932015.jpg

smažené korbáčiky
Zdroj: 
Shutterstock
Smažené korbáčiky vás překvapí nejen snadnou přípravou, ale i vynikající chutí.  

Sýr nakrájejte na zhruba centimetr silné plátky a před samotným obalováním v mouce jej ponořte ještě na několik minut do vody. Díky tomuto triku docílíte toho, že trojobal bude pevnější a sýr nevyteče.  

Obalte ho dvakrát!

Sýr obalte v polohrubé mouce, rozšlehaném vajíčku, poté ještě jednou v mouce a vajíčku a teprve poté ho obalte v jemné strouhance bez hrudek. Strouhanku ani mouku k sýru nepřimačkávejte a vejce nikdy nesolte. Zřídla by a špatně by se pojila s mouku a strouhankou. 

Před samotným smažením vložte obalený sýr na 10 až 20 minut do mrazáku, abyste získali čas. Ve chvíli, kdy se studený sýr začne smažit a roztékat se, budou vejce v trojobalu už dostatečně zpevněná, aby tekutý sýr udržela. 

Tip: Do pánve s rozehřátým tukem vhoďte malý kousek strouhanky. Pokud začne ihned bublat a prskat, je olej dostatečně zahřátý. 

Sýr musí plavat!

Obalený sýr vkládejte do většího množství dobře rozpáleného oleje a z každé strany ho smažte maximálně minutu a půl. K otočení nikdy nepoužívejte vidličku a sýr vždy obraťte jen jednou, abyste minimalizovali riziko protrhnutí obalu. 

Na smažení použijte řepkový olej nebo jiný tuk, který má neutrální chuť a vysoký kouřový bod. Vhodné je také přepuštěné máslo, které dodá smažáku zcela jinou chuť. 

shutterstock_278337782.jpg

smažený sýr a hranolky
Zdroj: 
Shutterstock
Tuk, ve kterém sýr smažíte, musí být nejen dobře rozpálený, ale také musí dosahovat minimálně do výše plátků sýra. 

Jakmile sýr zezlátne, přendejte ho na papírovou utěrku nebo ubrousek, abyste ho zbavili přebytečného tuku, a nechte ho chvíli odpočívat.

Vaší chuti se meze nekladou

Pokud chcete trochu experimentovat, přidejte k vejcím nasekané čerstvé bylinky nebo sýr obalte plátkem slaniny či šunky. Klasickou strouhanku zkuste nahradit kukuřičnými lupínky nebo panko strouhankou, díky které dosáhnete, že sýr bude křupavější. 

Tip: Pokud chcete, aby měl obalovaný sýr tenčí krustu, zkuste ho namísto klasického obalení v trojobalu obalit ve směsi strouhanky a polohrubé mouky. Nikdy však nezapomeňte na dvojité obalení v rozšlehaném vajíčku.

Zdroje:

  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/17134-jak-pripravit-ten-nejlepsi-smazeny-syr-ktery-nikdy-nevytece
  • https://napovime.cz/navod/jak-spravne-obalit-syr-nebo-hermelin-aby-nevytekl/
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/2181-jak-na-smazeny-syr-aby-nevytekl-chce-to-dvakrat-obalit-a-nechat-odpocinout/
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-pripravit-smazeny-syr-aby-nevytekl-20200229.html
  • https://magazin.recepty.cz/clanky/dokonaly-smazak-4-triky-aby-se-neroztekl-na-panvi-20.html