23. 10. 2021
Když už není horko, spoustu z nás to ke konzumaci syrového ovoce a syrové zeleniny příliš netáhne. Je to zkrátka moc osvěžující, když venku nepanuje aspoň příjemných 20 °C.
Vitamíny ale v tomhle období potřebujeme dvojnásob a vláknina, kterou v jablkách taky najdeme, se hodí kdykoli. Je tedy čas na tepelnou úpravu všech přírodních dobrot. A začneme těmi jablky, kterých máte možná po sklizni jako… Jako jablek.
Pečená jablka s ořechy pro dokonalé mlsání
Ruku na srdce, kdo z nás občas nezatouží po pořádně sladké náloži? Místo tabulky čokolády ale radši vsaďte na ovoce.
Co potřebujete (na 4 porce): 4 jablka, 200 ml jablečné šťávy, 75 g nasekaných vlašských oříšků, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce cukru (nebo alternativního sladidla), lžíci rumu, 4 lžíce změklého másla
Jak na to?
- Rozinky namočte do rumu a nechte je nasáknout.
- Mezitím očistěte jablka a zbavte je jadřince, ale neloupejte je.
- Máslo utřete s cukrem do pěny, nasekejte rozinky a k máslu je společně s oříšky vmíchejte. Přidat můžete i skořici.
- Jablka naplňte vytvořenou směsí, dejte je do zapékací misky a podlijte je troškou jablečné šťávy.
- Předehřejte si troubu na 200 °C a pak je pečte zhruba 45 minut.
- Aby se jablíčka nepřipálila, můžete je občas podlít šťávou.
Náš tip: Jablka můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou jako luxusní dezert!
U jablek taky můžete před plněním ještě uříznout vršek a pak ho při podávání jen efektně přiklopit. Téhle dobrotě nikdo neodolá!
Použité zdroje:
- https://www.kaufland.cz/recepty/vyhledat-recept/recept.pecena-jablka-orechy.r_id=CZ_1937.html
- https://fresh.iprima.cz/jablka/plnena-pecena-jablka