Jste zde

Nakládaný hermelín: Tady jsou ozkoušené tipy, které ho promění v božské jídlo!

naložený hermelín Zdroj: Shutterstock
Nakládaný hermelín je tradiční česká hospodská pochoutka, která vyniká svou jedinečnou kombinací chutí a lehkostí přípravy. Klíčem k dokonalému výsledku je však dodržení několika základních pravidel.

5. 3. 2025

Nakládaný hermelín je česká klasika, která má své pevné místo v hospodské kultuře. Velmi jednoduše si ji však můžete připravit i doma! Bez konzervantů i bez zbytečných éček a přesně podle vaší chuti.

shutterstock_1050071030.jpg

domácí nakládaný hermelín
Zdroj: 
Shutterstock
Domácí nakládaný hermelín je mnohem chutnější a vyjde vás mnohem levněji než kupovaný. 

Výrobu zvládne opravdu každý

Příprava této české chuťovky vás vyjde pár korun a je mnohem jednodušší, než byste čekali! Základem je pouze kvalitní sýr s bílou plísní po celém povrchu a olej. Zbytek ingrediencí už záleží jen na vás a na tom, zda dáte přednost klasice s pálivými papričkami a cibulí nebo vyzkoušíte méně tradiční kombinaci. Ostatně receptů najdete opravdu spoustu! 

Kvalitní sýr je základ!

K nakládání použijte kvalitní sýr s vyšším obsahem tuku, který má plíseň po celém povrchu a uvnitř je vláčný. Ideální je sýr typu hermelín, brie nebo camembert s obsahem tuku okolo 45 %. Sýr nikdy nekrájejte na příliš malé kousky, aby vám ve finále nevznikla hermelínová pomazánka, ale rozkrojte ho pouze podélně

shutterstock_130700444.jpg

tučný hermelín
Zdroj: 
Shutterstock
Tučnější sýry lépe nasají olej i chuť koření a dalších surovin.

Olej zvolte chuťově neutrální

Olej, je určitě možnost, kde můžete ušetřit, neboť k nakládání můžete použít klasický slunečnicový či řepkový olej. Jsou chuťově neutrální a snadno přejímají chuť i aroma ostatních surovin. Pokud byste ale přeci jen chtěli trochu experimentovat, můžete použít olej konopný či sezamový nebo můžete sýry naložit do směsi oleje, octa a piva

Při nakládání vždy však dbejte na to, aby všechny ingredience byly dobře ponořené. Olej funguje jako konzervant a pokud by sýry nebyly úplně ponořené, mohly by se začít kazit. 

Vaší chuti se meze nekladou

Čím sýry naplníte, je v podstatě jen na vás a vaší chuti. Klasikou, kterou nic nezkazíte, je rozhodně prolisovaný česnek, na kolečka nakrájená bílá cibule, feferonky nebo kozí rohy a z koření celý pepř, bobkový list a kuličky nového koření

shutterstock_704084149.jpg

nakládaný hermelín na talíři
Zdroj: 
Shutterstock
Pozor na množství soli. Většina sýrů je sama o sobě dost slaná.

Pokud chcete sýry něčím ozvláštnit, můžete přidat křen, hořčici, extra pálivé chilli papričky nebo čerstvé či sušené bylinky. Například bazalku, tymián, saturejku, rozmarýn či oregano

Chcete-li vyzkoušet sladkou variantu, naplňte sýry vlašskými ořechy nebo sušenými švestkami, brusinkami či rozmačkanými hruškami.

Dbejte na čistotu!

Tip: Olej z nakládaných sýrů můžete použít do salátů, na zálivku i na smažení. Využít ho však můžete i k naložení nové várky sýrů.

Při přípravě dbejte na to, že sýry jsou velmi choulostivé a snadno se zkazí. Vždy proto pracujte s čistýma rukama a sklenice, do kterých budete sýry nakládat, mějte vždy maximálně čisté. Dále také dbejte, aby dobře těsnily a aby všechny suroviny v nich byly zcela ponořené. Ideální jsou šroubovací sklenice nebo zavařovací sklenice s klipem a gumovým těsněním. 

Buďte trpěliví

Správně zavíčkované sýry nechte několik dní zrát, aby nasály chutě ostatních ingrediencí a změkly. Ideálně jeden den při pokojové teplotě a zbylé dny v lednici, ve sklepě nebo v jiné chladné místnosti, kde vám vydrží až dva měsíce. Pokud chcete zrání urychlit, nechte sklenici se sýry stát po celou dobu při pokojové teplotě. 

shutterstock_704084161.jpg

naložený hermelín
Zdroj: 
Shutterstock
Naložené sýry obecně chutnají nejlépe po týdnu. Pokud je však necháte stát při pokojové teplotě, můžete si na nich pochutnat už za 4 dny.

Zdroje:

  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/31611-jak-spravne-nakladat-hermelin
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/nakladany-hermelin-30000204.html
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-nalozit-hermelin.html
  • https://kuchynelidlu.cz/clanek/chcete-byt-dobre-nalozeni-vyzkousejte-domaci-nakladane-syry-

Související články