5. 3. 2025
Nakládaný hermelín je česká klasika, která má své pevné místo v hospodské kultuře. Velmi jednoduše si ji však můžete připravit i doma! Bez konzervantů i bez zbytečných éček a přesně podle vaší chuti.
Výrobu zvládne opravdu každý
Příprava této české chuťovky vás vyjde pár korun a je mnohem jednodušší, než byste čekali! Základem je pouze kvalitní sýr s bílou plísní po celém povrchu a olej. Zbytek ingrediencí už záleží jen na vás a na tom, zda dáte přednost klasice s pálivými papričkami a cibulí nebo vyzkoušíte méně tradiční kombinaci. Ostatně receptů najdete opravdu spoustu!
Kvalitní sýr je základ!
K nakládání použijte kvalitní sýr s vyšším obsahem tuku, který má plíseň po celém povrchu a uvnitř je vláčný. Ideální je sýr typu hermelín, brie nebo camembert s obsahem tuku okolo 45 %. Sýr nikdy nekrájejte na příliš malé kousky, aby vám ve finále nevznikla hermelínová pomazánka, ale rozkrojte ho pouze podélně.
Olej zvolte chuťově neutrální
Olej, je určitě možnost, kde můžete ušetřit, neboť k nakládání můžete použít klasický slunečnicový či řepkový olej. Jsou chuťově neutrální a snadno přejímají chuť i aroma ostatních surovin. Pokud byste ale přeci jen chtěli trochu experimentovat, můžete použít olej konopný či sezamový nebo můžete sýry naložit do směsi oleje, octa a piva.
Při nakládání vždy však dbejte na to, aby všechny ingredience byly dobře ponořené. Olej funguje jako konzervant a pokud by sýry nebyly úplně ponořené, mohly by se začít kazit.
Vaší chuti se meze nekladou
Čím sýry naplníte, je v podstatě jen na vás a vaší chuti. Klasikou, kterou nic nezkazíte, je rozhodně prolisovaný česnek, na kolečka nakrájená bílá cibule, feferonky nebo kozí rohy a z koření celý pepř, bobkový list a kuličky nového koření.
Pokud chcete sýry něčím ozvláštnit, můžete přidat křen, hořčici, extra pálivé chilli papričky nebo čerstvé či sušené bylinky. Například bazalku, tymián, saturejku, rozmarýn či oregano.
Chcete-li vyzkoušet sladkou variantu, naplňte sýry vlašskými ořechy nebo sušenými švestkami, brusinkami či rozmačkanými hruškami.
Dbejte na čistotu!
Tip: Olej z nakládaných sýrů můžete použít do salátů, na zálivku i na smažení. Využít ho však můžete i k naložení nové várky sýrů.
Při přípravě dbejte na to, že sýry jsou velmi choulostivé a snadno se zkazí. Vždy proto pracujte s čistýma rukama a sklenice, do kterých budete sýry nakládat, mějte vždy maximálně čisté. Dále také dbejte, aby dobře těsnily a aby všechny suroviny v nich byly zcela ponořené. Ideální jsou šroubovací sklenice nebo zavařovací sklenice s klipem a gumovým těsněním.
Buďte trpěliví
Správně zavíčkované sýry nechte několik dní zrát, aby nasály chutě ostatních ingrediencí a změkly. Ideálně jeden den při pokojové teplotě a zbylé dny v lednici, ve sklepě nebo v jiné chladné místnosti, kde vám vydrží až dva měsíce. Pokud chcete zrání urychlit, nechte sklenici se sýry stát po celou dobu při pokojové teplotě.
Zdroje:
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/31611-jak-spravne-nakladat-hermelin
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/nakladany-hermelin-30000204.html
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-nalozit-hermelin.html
- https://kuchynelidlu.cz/clanek/chcete-byt-dobre-nalozeni-vyzkousejte-domaci-nakladane-syry-