Jste zde

Jak na perfektní štrúdl: Ideální je tažené těsto, které propíchejte

štrúdl s mandlemi Zdroj: Bigstockphoto
Upečte si s námi klasický, avšak chuťově dokonalý jablečný štrůdl. Poradíme vám krok za krokem a prozradíme vám několik tipů a triků, díky kterým bude váš štrúdl dokonalý.

27. 5. 2022

Jablečný štrúdl je jedním z nejoblíbenějších moučníků, který vás nikdy neomrzí. Existuje v mnoha podobách a každý má jistě ten svůj recept, na který nedá dopustit. Pokud byste ale přeci jen měli chuť na jiný, vyzkoušejte jablečný závin z taženého těsta nebo si alespoň přečtěte naše tipy, jak na dokonalý štrúdl.

Zkrátka takový, který se nebude trhat, nerozmočí se, nesplaskne, ale naopak okouzlí nadýchaností a skvělou chutí. 

bigstock-450961671.jpg

štrůdl se skořicí
Zdroj: 
Bigstockphoto
Jablečný štrúdl patří mezi lehké moučníky, a proto si na něm můžete pochutnat bez obav o svou linii. 

Přes správně vytažené těsto by se měly dát přečíst noviny

Štrúdl lze připravit z několika druhů těst. Mezi nejvíce používané patří kynuté a listové těsto, avšak nejtradičnější je těsto tažené, jehož samotná příprava není vůbec složitá. Vždy však musíte použít hladkou mouku s vysokým obsahem lepku, aby se těsto dalo dobře vytáhnout a bylo tenké jako papír.

bigstock-top-view-of-female-hands-pulli-453496291.jpg

tažené těsto
Zdroj: 
Bigstockphoto
Příprava taženého těsta chce cvik a na první pokus se vám ho pravděpodobně nepodaří správně vytáhnout. Nebojte se proto použít váleček. 

Na základní tažené těsto si připravte 250 gramů prosáté hladké mouky, polévkovou lžíci moučkového cukru, 40 gramů rozehřátého másla, 100 ml teplé vody a lžíci octa, který zajistí, že se těsto nebude lepit a trhat.

Všechny suroviny smíchejte a vypracujte hladké těsto, které nechte alespoň 30 minut odpočívat na teplém místě. Z hotového těsta vypracujte 2 až 3 opravdu tenké placky. 

Tip: Tažené těsto si nejprve trochu vyválejte na utěrce posypané moukou a poté ho opatrně vytahujte od středu ke krajům.  

Hotové placky pak ještě potřete rozpuštěným máslem a posypte je kokosem, mletými piškoty, strouhaným tvrdým perníkem nebo strouhankou, aby jablka neprosákla těstem.

Bez jablek by to nešlo!

K plnění štrúdl můžete použít jakékoliv odrůdy jablek. Ideální jsou však mírně nakyslé a méně moučné odrůdy, například jablka Granny Smith

Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců, nakrájejte je na malé kostičky nebo opravdu tenké plátky a promíchejte je ve velké míse se skořicí, popřípadě i s cukrem, jsou-li jablka kyselejší. Jablka nestrouhejte, během pečení by ztratila mnoho vody a štrúdl by se rozmočil. 

TIP: Opravdovou chuťovou bombou je štrúdl se zkaramelizovanými jablky. 

Podle potřeby jablka dolaďte rozinkami namočenými v rumu, nasekanými vlašskými ořechy, plátky mandlí nebo třeba sušenými brusinkami. 

Už máte skoro hotovo

Závin opatrně srolujte a na závěr ho ještě potřete máslem, aby získal zlatavou barvu, a posypte velkým množstvím cukru, který zajistí, že váš štrúdl bude křupavý a krásně nadýchaný. Štrúdl také nezapomeňte na několika místech propíchnout špejlí nebo vidličkou, aby z něj mohla při pečení odcházet pára a štrúdl tak nepraskl

Štrúdl pečte v předem vyhřáté troubě nejprve na 200 stupňů Celsia. Pak teplotu stáhněte na 180 stupňů Celsia a štrúdl pečte dalších 25 minut. 

Štrúdl upečený dozlatova podávejte s kopečkem poctivé vanilkové zmrzliny nebo zalitý vanilkovou omáčkou. 

Dobrou chuť!

Zdroje:

  • https://primanapady.cz/clanek-141815-nejlepsi-strudlove-recepty-jako-od-babicky
  • https://prima-receptar.cz/klasika-ke-kave-aneb-jak-upect-nejlepsi-strudl/
  • https://mlsnavarecka.cz/nejlepsi-jablecny-strudl-mame-4-skvele-recepty/
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-upect-strudl-30000531.html
  • https://www.vareni.cz/magazin/6-nejlepsich-receptu-na-jablecny-strudl/