27. 5. 2022
Jablečný štrúdl je jedním z nejoblíbenějších moučníků, který vás nikdy neomrzí. Existuje v mnoha podobách a každý má jistě ten svůj recept, na který nedá dopustit. Pokud byste ale přeci jen měli chuť na jiný, vyzkoušejte jablečný závin z taženého těsta nebo si alespoň přečtěte naše tipy, jak na dokonalý štrúdl.
Zkrátka takový, který se nebude trhat, nerozmočí se, nesplaskne, ale naopak okouzlí nadýchaností a skvělou chutí.
Přes správně vytažené těsto by se měly dát přečíst noviny
Štrúdl lze připravit z několika druhů těst. Mezi nejvíce používané patří kynuté a listové těsto, avšak nejtradičnější je těsto tažené, jehož samotná příprava není vůbec složitá. Vždy však musíte použít hladkou mouku s vysokým obsahem lepku, aby se těsto dalo dobře vytáhnout a bylo tenké jako papír.
Na základní tažené těsto si připravte 250 gramů prosáté hladké mouky, polévkovou lžíci moučkového cukru, 40 gramů rozehřátého másla, 100 ml teplé vody a lžíci octa, který zajistí, že se těsto nebude lepit a trhat.
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte hladké těsto, které nechte alespoň 30 minut odpočívat na teplém místě. Z hotového těsta vypracujte 2 až 3 opravdu tenké placky.
Tip: Tažené těsto si nejprve trochu vyválejte na utěrce posypané moukou a poté ho opatrně vytahujte od středu ke krajům.
Hotové placky pak ještě potřete rozpuštěným máslem a posypte je kokosem, mletými piškoty, strouhaným tvrdým perníkem nebo strouhankou, aby jablka neprosákla těstem.
Bez jablek by to nešlo!
K plnění štrúdl můžete použít jakékoliv odrůdy jablek. Ideální jsou však mírně nakyslé a méně moučné odrůdy, například jablka Granny Smith.
Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců, nakrájejte je na malé kostičky nebo opravdu tenké plátky a promíchejte je ve velké míse se skořicí, popřípadě i s cukrem, jsou-li jablka kyselejší. Jablka nestrouhejte, během pečení by ztratila mnoho vody a štrúdl by se rozmočil.
TIP: Opravdovou chuťovou bombou je štrúdl se zkaramelizovanými jablky.
Podle potřeby jablka dolaďte rozinkami namočenými v rumu, nasekanými vlašskými ořechy, plátky mandlí nebo třeba sušenými brusinkami.
Už máte skoro hotovo
Závin opatrně srolujte a na závěr ho ještě potřete máslem, aby získal zlatavou barvu, a posypte velkým množstvím cukru, který zajistí, že váš štrúdl bude křupavý a krásně nadýchaný. Štrúdl také nezapomeňte na několika místech propíchnout špejlí nebo vidličkou, aby z něj mohla při pečení odcházet pára a štrúdl tak nepraskl.
Štrúdl pečte v předem vyhřáté troubě nejprve na 200 stupňů Celsia. Pak teplotu stáhněte na 180 stupňů Celsia a štrúdl pečte dalších 25 minut.
Štrúdl upečený dozlatova podávejte s kopečkem poctivé vanilkové zmrzliny nebo zalitý vanilkovou omáčkou.
Dobrou chuť!
Zdroje:
- https://primanapady.cz/clanek-141815-nejlepsi-strudlove-recepty-jako-od-babicky
- https://prima-receptar.cz/klasika-ke-kave-aneb-jak-upect-nejlepsi-strudl/
- https://mlsnavarecka.cz/nejlepsi-jablecny-strudl-mame-4-skvele-recepty/
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-upect-strudl-30000531.html
- https://www.vareni.cz/magazin/6-nejlepsich-receptu-na-jablecny-strudl/