20. 5. 2024
Zatím nevíte, co od tohohle nezvykle zeleného dortíku čekat? Tak se na to pojďme podívat.
Nejdřív vás pochopitelně dostane svým vzhledem. Kouzlo jeho „zelenosti“ spočívá v přidání špenátu do korpusu. Nebojte se, jakkoli podivně to zní, špenát není v dortu vůbec cítit! Co mu ale jistojistě dodá, to je hutnost a textura vlhčí, než jakou známe u klasického piškotového těsta.
Náš tip: Kromě špenátu se dá jako zelená surovina využít třeba čaj matcha, kopřivy nebo mleté pistácie!
Přidáním špenátu, kopřiv, čaje matcha nebo pistácií můžete korpus obohatit o vitamíny a minerály, i když je diskutabilní, jaké množství jich zůstane zachováno po tepelné úpravě surovin.
Jakmile se rozhodnete péct s čajem matcha, nezapomeňte, že tenhle velejemný zelený čaj má povzbuzující účinky, které s teplem rozhodně nikam nezmizí!
Mechový dort je nesmírně variabilní – připravit ho můžete s celou řadou krémů, stejně tak ho snadno ozdobíte ovocem, na které máte zrovna chuť nebo kterého máte aktuálně přebytek.
Zkusit můžete například:
- citrónový krém a maliny
- vanilkový krém a jahody
- smetanový krém a borůvky
- krém z mascarpone a třešně
- limetkový krém a kiwi
- kokosový krém a mango
- mandlový krém a broskve
- čokoládový krém a maliny
- karamelový krém a banány
- medový krém a fíky
Jak už asi tušíte, když vám zachutná těsto, nikdy se s ním nudit nebudete. Vykouzlíte s ním totiž neuvěřitelný počet chuťových a barevných kombinací, po kterých se jenom zapráší.
Domácí mechový dort: Recept na lahůdku, která neomrzí
A teď už se pojďme podívat na to, jak tuhle dobrotu stvořit. Vybrali jsme pro vás na ukázku mechový dort s jednoduchým smetanovým krémem a borůvkami, přidat k nim ale můžete i maliny nebo jahody. Péct budeme v dortové formě o průměru 20 cm.
Co potřebujete: na korpus 3 vejce, 2 hrnky hladké mouky, ¾ hrnku cukru krupice, ¼ hrnku podmáslí, 150 g čerstvého špenátu, ¾ hrnku oleje, kypřicí prášek do pečiva (celý sáček); na krém pak ještě 250 ml smetany ke šlehání, 500 g tučného tvarohu a 4 lžíce cukru; ovoce na ozdobení podle chuti
Jak na to?
- Začněte korpusem. V hluboké nádobě rozmixujte olej s čerstvým špenátem tak, aby vznikla hladká tekutina.
- V míse vedle smíchejte vejce a cukr a vyšlehejte je do světlounké pěny.
- Do vzniklé pěny přidejte špenát, mouku, podmáslí a kypřicí prášek a vytvořte hladké těsto.
- Vyložte si formu pečicím papírem, nalijte do ní těsto a dejte ho péct na 165 °C asi na 40 minut (podle zkušenosti s troubou). Ke zjištění, jestli je korpus hotový, použijte špejli.
- Upečený korpus nechte vychladnout a rozkrojte ho na čtyři vrstvy – jedna z nich by měla být jen tenká, na rozdrobení a ozdobu.
- Ze smetany ke šlehání a cukru vyšlehejte hutnou šlehačku. Do ní zašlehejte tvaroh.
- Vzniklý krém rozdělte na tři části – dvě využijte na pomazání plátů, tou poslední pomažte vršek a strany. Na vršek pak nasypte rozdrobenou část korpusu.
- Pak ještě mechový dort dozdobte borůvkami nebo i jiným lesním ovocem a před podáváním ho nechte aspoň hodinu chladit.
Náš tip: Aby byl krém výraznější, můžete do něj přidat trošku vanilkového extraktu. Nutné to ale není.
Láká vás mechový dort a pustíte se do něj? Přejeme pohodové pečení a dobrou chuť!
Použité zdroje:
- fresh.iprima.cz/recepty/mechovy-dort-jednoduchy-recept-na-efektni-moucnik-ze-spenatu
- tikkido.com/blog/spinach-moss-cake-recipe
- misswondersmith.com/blog/2018/3/13/nettle-cake-an-ode-to-moss-gazing