Jste zde

Mechový dort: Překvapí barvou, přesvědčí chutí. A je opravdu jednoduchý!

mechový dort s jahodami Zdroj: Shutterstock
Božsky chutná, ale především zaujme svým vzhledem. Efektní dobrota v podobě domácího mechového dortu rozsvítí každou narozeninovou oslavu i upršenou neděli. Poradíme vám, jak na to!

20. 5. 2024

Zatím nevíte, co od tohohle nezvykle zeleného dortíku čekat? Tak se na to pojďme podívat. 

Nejdřív vás pochopitelně dostane svým vzhledem. Kouzlo jeho „zelenosti“ spočívá v přidání špenátu do korpusu. Nebojte se, jakkoli podivně to zní, špenát není v dortu vůbec cítit! Co mu ale jistojistě dodá, to je hutnost a textura vlhčí, než jakou známe u klasického piškotového těsta.

shutterstock_1412928119.jpg

mechový dort s ovocem
Zdroj: 
Shutterstock
Mechový dort můžete dozdobit téměř jakýmkoli čerstvým ovocem.

Náš tip: Kromě špenátu se dá jako zelená surovina využít třeba čaj matcha, kopřivy nebo mleté pistácie!

Přidáním špenátu, kopřiv, čaje matcha nebo pistácií můžete korpus obohatit o vitamíny a minerály, i když je diskutabilní, jaké množství jich zůstane zachováno po tepelné úpravě surovin.

Jakmile se rozhodnete péct s čajem matcha, nezapomeňte, že tenhle velejemný zelený čaj má povzbuzující účinky, které s teplem rozhodně nikam nezmizí!

Mechový dort je nesmírně variabilní – připravit ho můžete s celou řadou krémů, stejně tak ho snadno ozdobíte ovocem, na které máte zrovna chuť nebo kterého máte aktuálně přebytek.

Zkusit můžete například:

  • citrónový krém a maliny
  • vanilkový krém a jahody
  • smetanový krém a borůvky
  • krém z mascarpone a třešně
  • limetkový krém a kiwi
  • kokosový krém a mango
  • mandlový krém a broskve
  • čokoládový krém a maliny
  • karamelový krém a banány
  • medový krém a fíky

Jak už asi tušíte, když vám zachutná těsto, nikdy se s ním nudit nebudete. Vykouzlíte s ním totiž neuvěřitelný počet chuťových a barevných kombinací, po kterých se jenom zapráší.

shutterstock_1163932966.jpg

kus mechového dortu
Zdroj: 
Shutterstock
Mechový dort překvapí nejen svojí barvou, ale i překvapivě svěží chutí.

Domácí mechový dort: Recept na lahůdku, která neomrzí

A teď už se pojďme podívat na to, jak tuhle dobrotu stvořit. Vybrali jsme pro vás na ukázku mechový dort s jednoduchým smetanovým krémem a borůvkami, přidat k nim ale můžete i maliny nebo jahody. Péct budeme v dortové formě o průměru 20 cm.

Co potřebujete: na korpus 3 vejce, 2 hrnky hladké mouky, ¾ hrnku cukru krupice, ¼ hrnku podmáslí, 150 g čerstvého špenátu, ¾ hrnku oleje, kypřicí prášek do pečiva (celý sáček); na krém pak ještě 250 ml smetany ke šlehání, 500 g tučného tvarohu a 4 lžíce cukru; ovoce na ozdobení podle chuti

Jak na to?

  • Začněte korpusem. V hluboké nádobě rozmixujte olej s čerstvým špenátem tak, aby vznikla hladká tekutina.
  • V míse vedle smíchejte vejce a cukr a vyšlehejte je do světlounké pěny. 
  • Do vzniklé pěny přidejte špenát, mouku, podmáslí a kypřicí prášek a vytvořte hladké těsto.
  • Vyložte si formu pečicím papírem, nalijte do ní těsto a dejte ho péct na 165 °C asi na 40 minut (podle zkušenosti s troubou). Ke zjištění, jestli je korpus hotový, použijte špejli.
  • Upečený korpus nechte vychladnout a rozkrojte ho na čtyři vrstvy – jedna z nich by měla být jen tenká, na rozdrobení a ozdobu.
  • Ze smetany ke šlehání a cukru vyšlehejte hutnou šlehačku. Do ní zašlehejte tvaroh.
  • Vzniklý krém rozdělte na tři části – dvě využijte na pomazání plátů, tou poslední pomažte vršek a strany. Na vršek pak nasypte rozdrobenou část korpusu. 
  • Pak ještě mechový dort dozdobte borůvkami nebo i jiným lesním ovocem a před podáváním ho nechte aspoň hodinu chladit.

Náš tip: Aby byl krém výraznější, můžete do něj přidat trošku vanilkového extraktu. Nutné to ale není.

Láká vás mechový dort a pustíte se do něj? Přejeme pohodové pečení a dobrou chuť!

Použité zdroje:

  • fresh.iprima.cz/recepty/mechovy-dort-jednoduchy-recept-na-efektni-moucnik-ze-spenatu
  • tikkido.com/blog/spinach-moss-cake-recipe
  • misswondersmith.com/blog/2018/3/13/nettle-cake-an-ode-to-moss-gazing