30. 3. 2021
Špenát je listová zelenina, kterou se vyplatí zařadit do svého jídelníčku. Vitamíny, minerály a další cenné látky, které jsou obsažené ve špenátu, mají pozitivní vliv na posílení imunity i na zdraví celého organismu. Pojďte si ho s námi vypěstovat a poznat jeho blahodárné účinky.
Zažene špatnou náladu a zbaví vás únavy
Čerstvé listy špenátu jsou plné zdraví prospěšných látek, které posilují imunitu, mají pozitivní vliv na činnost srdce i mozku a tělo zbaví škodlivých látek. Pravidelná konzumace špenátu zpevňuje kosti, zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů i pokožky, chrání zrak a snižuje riziko vzniku rakoviny i cukrovky.
Při pěstování dbejte na pravidelnou zálivku
Pěstování špenátu není nijak náročné. Dařit se mu bude na zahradě i v truhlíku na balkoně a zasít ho můžete během celého roku. Ideální čas závisí na zvolené odrůdě. Zatímco jarní odrůdy můžete vysévat už od konce března, zimní odrůdy můžete vysévat až do září. Čerstvý špenát pak můžete sklízet brzy na jaře.
Ideální pro pěstování je hlinitopísčitá a mírně zásaditá půda s dostatkem humusu i vláhy. Záhon by nikdy neměl zcela vyschnout, zvláště pak v horkých letních dnech, kdy je potřeba špenát i přistiňovat. Pravidelně okopávejte a záhon zbavujte plevelu, který by jinak špenátu ubíral vláhu i živiny. Při okopávání buďte však opatrní, abyste nepoškodili kořeny špenátu, které jsou mělce pod povrchem.
Špenát sklízejte dříve, než vykvete
Špenát můžete jíst buď čerstvý, nebo ho můžete zamrazit či tepelně zpracovat. Vsaďte však na jeho šetrnou a velmi krátkou úpravu. Příliš vysoká teplota a dlouhá doba vaření ničí cenné látky.
Syrový špenát nemá nijak výraznou chuť, takže ho můžete přidat téměř kamkoliv. Použít ho můžete do zeleninového salátu, rizota, k těstovinám, na pizzu, k přípravě lasagní i jako náplň do různých těst. Asi nejznámější úpravou je však dušený špenát.
I dušený špenát může být delikatesa
Dušený špenát je velmi často spojován se školní jídelnou. S nevábnou zelenou hmotou, která byla připravována z mraženého polotovaru. Takové zneuctění si však špenát nezaslouží! Dejte mu s námi šanci a připravte si chutný dušený špenát podle našeho receptu.
Školní jídelny nám znechutily i řepu: Červený zázrak: Dejte šanci červené řepě. Zpomaluje stárnutí a chrání žaludek
Nejlepší dušený špenát je z čerstvých listů špenátu, které velmi krátce vhodíte do vroucí osolené vody a následně je prudce zchladíte v ledové vodě. Takto blanšírované listy pak nasekejte a smíchejte je s omáčkovým základem, například s bešamelem nebo s omáčkou z máslové jíšky, která je rozředěná vývarem. Téměř hotový špenát nezapomeňte dochutit česnekem, solí a pepřem.