3. 6. 2020
Maliny, plody ostružiníku maliníku, patří mezi nejoblíbenější a nejlahodnější ovoce, které milují děti i dospělí. Velmi rychle však podléhají zkáze, a proto jsou v drtivé většině preventivně ošetřovány pesticidy. Vypěstujte si svou vlastní úrodu malin a chemie se nebudete muset obávat!
Pěstování malin je poměrně nenáročné. Jediným úskalím je dobře načasovaný řez, kterým se odstraní staré a suché výhonky. Maliny milují kyselou humózní půdu a pravidelnou zálivku, která jim zajistí dostatek vláhy.
Není snad nikdo, kdo by je nemiloval
Maliny jsou nejen zdravým, ale i chutným ovocem. Jsou skvělou surovinou k výrobě sirupů, zmrzliny, dezertů i k přípravě ovocného vína nebo osvěžující malinové limonády, která chutná zejména dětem. Ta kupovaná se však nikdy nevyrovná té domácí, která je plná malin, je bez umělých barviv a bez konzervantů!
Proč jíst maliny?
Maliny obsahují celou řadu cenných látek, které chrání a pozitivně ovlivňují naše zdraví. Posilují imunitu, snižují hladinu cholesterolu i cukru v krvi, pročišťují střeva a ochraňují náš zrak. Zlepšují kvalitu pokožky, nehtů i vlasů a jsou ideální svačinou během hubnutí.
Z těla dostanou přebytečnou vodu, mají minimum kalorií a neobsahují žádný tuk. Zlepší duševní stav, zaženou deprese a zejména u malých dětí pomohou snížit vysoké horečky. Novodobé studie poukazují na jejich pozitivní vliv při léčbě rakoviny, chudokrevnosti a Alzheimerově chorobě!
Pozitivní vliv na lidské zdraví mají i mladé listy, které se sbírají od května do srpna. Po usušení si z nich můžete připravit hořký čaj, který podporuje trávení a je účinný při kašli i nachlazení, nebo nálev, který urychluje hojení odřenin.
Jak maliny skladovat?
Maliny podléhají rychlé zkáze a jsou velmi choulostivé. Snadno se pomačkají a velmi rychle zplesniví. V dobré kondici vydrží pouze několik hodin! Správným skladováním a péčí však můžete jejich životnost podstatně prodloužit!
Maliny, které si přinesete z obchodu nebo ze zahrádky domů, omyjte v octové nebo citronové vodě. Zbavíte se nejen pesticidů, kterými jsou kupované maliny velmi často ošetřeny, ale i všech plísní a bakterií. Následně maliny opláchněte pod studenou vodou, opatrně je usušte a vyskládejte na tác, na kterém je položená papírová utěrka. Maliny skladujte v lednici.
U malin, které chcete zamrazit, postupujte obdobně. Papírovou utěrku však vyměňte za slabou vrstvu krystalového cukru, který prodlouží dobu skladování.