Jste zde

Domácí Krtkův dort: Připravte si ho tradičně, na plech nebo do skleničky!

krtkův dort detail Zdroj: Shutterstock
Jakmile se v obchodech zjevila pečicí směs na Krtkův dort, nebyl snad nikdo, kdo by si ho doma nezkusil upéct. A my pro vás máme dobrou zprávu. Jde to i zdravěji a bez zbytečné chemie.

26. 4. 2024

Pokud rádi pečete, připravíte si „krtinec“ levou zadní. Zvládne to totiž i úplný začátečník a amatér. Stačí troška trpělivosti a výsledek bude skvostný. Mimochodem – jestli se nechcete stresovat s hromádkou, domácí Krtkův dort si klidně můžete udělat i na plech nebo do skleničky.

shutterstock_1941686281.jpg

krtkův dort na plech
Zdroj: 
Shutterstock
Krtkův dort můžete připravit i na plech. Je to výrazně jednodušší než kupit klasickou hromádku.

Jak k nám „Krtek“ přicestoval 

Krtkův dort (v originálním znění Maulwurfkuchen) se k nám během 90. let dostal z Německa, kde byl nesmírně oblíbený na oslavách. U nás tomu najednou bylo taky tak. Děti milovaly jeho vzezření i chuť, dospělí minimálně to druhé. Spojení lahodného krému, čokoládového korpusu a slaďoučkých banánů se snad ani nedalo odolat.

Recept na domácí Krtkův dort, který se neztratí

U tohohle dortu jsou důležité tři věci – korpus, krém a banány (budete-li chtít zaexperimentovat, můžete zkusit i jiné ovoce). Jakmile je budete mít, bude víceméně jedno, jestli si nakonec uděláte hromádku, nebo dobrotu upečete na plechu (nebo ji efektně rozdělíte do skleniček).

shutterstock_1941828874.jpg

miniaturní krtkovy dorty
Zdroj: 
Shutterstock
Tohle je trochu pracnější varianta Krtkova dortu. Jde vlastně o miniatury, které jsou náročnější na přípravu.

Co potřebujete: 320 g hladké mouky, 3 vejce, 180 g cukru krupice, 200 ml oleje, 3 lžíce vysokoprocentního kakaa, 200 ml mléka, prášek do pečiva a špetku soli; na krém pak ještě 250 g smetany ke šlehání, 250 g mascarpone, lžičku vanilkového extraktu, 130 g moučkového cukru, 250 g tučného tvarohu, 60 g vysokoprocentní čokolády, 200 g zakysané smetany a 2–3 banány

Jak na to?

  • Předehřejte si troubu na 180 °C.
  • Oddělte žloutky a bílky, žloutky vyšlehejte s polovinou připraveného cukru. Jakmile vznikne pěna, přidejte olej a mléko.
  • Smíchejte mouku s kakaem a práškem do pečiva. Tuhle směs pomalu a opatrně vmíchejte do směsi ze žloutků.
  • Bílky a špetku soli vyšlehejte do polotuhého sněhu. Přisypte do něj druhou polovinu cukru a pak vyšlehejte tuhý sníh (aby dělal špičky).
  • Sníh potom přidejte do těsta a poctivě promíchejte.
  • Vymažte si kraje dortové formy a dno vyložte pečicím papírem.
  • Do formy vlijte těsto a dejte ho péct na 40–50 minut. To, jestli je hotové, poznáte obligátním testem špejlí.
  • Potom si připravte krém. Nechte si mascarpone a smetanu ke šlehání „zteplat“ na stejnou teplotu. Obojí dejte do mísy a pořádně vymíchejte s cukrem.
  • Jakmile bude promícháno, ještě krém pořádně vyšlehejte, aby byl pěkně pevný.
  • Nepřestávejte míchat, přidejte vanilkový extrakt a po lžících přidávejte tvaroh a zakysanou smetanu.
  • Nastrouhejte si čokoládu a do krému ji vmíchejte.
  • Upečený korpus nechte vychladnout a odkrojte spodek (tloušťka by měla být asi 1,5 cm). Ten vydlabejte, aby dno zůstalo neporušené.
  • Podélně rozkrojte banány a narovnejte je na dno korpusu. 
  • Na banány navrstvěte krém a vytvarujte hromádku.
  • Tu pak posypte tím korpusem, který jste vydlabali ze dna, a lehounce ho přimáčkněte. Hotovo!

Náš tip: Část cukru můžete nahradit některým z přírodních alternativních sladidel. Snížíte tím kalorickou hodnotu i nálož jednoduchých sacharidů, která tělu neprospívá.

shutterstock_2247142895.jpg

nakrojený krtkův dort
Zdroj: 
Shutterstock
Typický Krtkův dort obsahuje banány, vyzkoušet ale můžete i jiné ovoce.

Jak na Krtkův dort na plech a do skleničky

Postup na Krtkův dort na plech a do skleničky se liší jen v práci s korpusem. Tak jako tak ho musíte upéct – v obou případech je to asi jednodušší právě na plechu. 

Chcete-li verzi na plech, nechte upečený korpus vychladnout, vydlabejte ho, aby dno zůstalo neporušené, naskládejte do něj banány, navrstvěte krém a pak ho posypte vydlabanými „drobky“.

V případě skleniček pak nadrobte vychladlý korpus do nich, přidejte malé kousky banánů, krém a navrch zase nadrobený korpus. Surovin vám nejspíš bude stačit míň, abyste nakonec neměli kuchyň plnou skleniček… I když komu by to vadilo?

Který bude ten váš? 

Použité zdroje:

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Krtk%C5%AFv_dort
  • https://fresh.iprima.cz/recepty/krtkuv-dort
  • https://www.apetitonline.cz/recept/krtkuv-dort-na-plech
  • https://aktin.cz/krtkuv-dort-do-sklenicky