Jste zde

Božská Pavlova: Dezert z pár surovin, kterým okouzlíte každého

pavlova s broskvemi Zdroj: Shutterstock
Chutná božsky, vypadá skvěle a nikdo mu neodolá. Připravte si s námi nadýchaný dort Pavlova, kterým okouzlíte každou návštěvu. Víme, jak upéct a nazdobit dokonalou Pavlovu.

25. 8. 2024

Dort Pavlova je jeden z nejznámějších dezertů na světě. Své pojmenování nese po slavné ruské primabaleríně Anně Pavlově, která v rámci celosvětového turné navštívila mimo jiné i Nový Zéland a Austrálii. Dvě země, které se už skoro 100 let přou o autorství tohoto dortu.

Ale dost už historie!

Pojďte si s námi upéct zdánlivě jednoduchý dort Pavlova, jehož příprava však vyžaduje dodržení důležitých pravidel.

bigstock-delicious-pavlova-meringue-cak-324685336.jpg

pavlova s meruňkami
Zdroj: 
Bigstockphoto
Věřte, že luxusní kombinaci sladkého sněhového korpusu, ovoce a našlehané šlehačky nikdo neodolá.

Za málo peněz, hodně muziky

K přípravě dortu potřebujete jen pár surovin. Základem korpusu jsou vajíčka pokojové teploty, cukr krystal, vinný ocet a kukuřičný škrob, který způsobí, že vnitřek dortu po upečení zůstane měkký. Zbylé ingredience už záleží jen na vás. Přidat můžete vanilkové aroma, pár kapek citronové šťávy nebo kvalitní kakao či potravinářské barvivo, které nedbalým zamícháním vytvoří efekt mramorování.

K ozdobení je nejlepší použít našlehanou šlehačku a čerstvé sezónní ovoce. Přidat však můžete i kousky čokolády či ořechy.

bigstock-dessert-pavlova-with-raspberri-324041149.jpg

mini pavlova s malinami
Zdroj: 
Bigstockphoto
Sněhově bílá barva korpusu je známkou pomalého sušení. Jestliže vám korpus začne žloutnout, snižte teplotu!

Jdeme na to!

Při přípravě dortu dbejte na to, aby všechno kuchyňské náčiní a nádoby, které budete používat, byly dokonale odmaštěné!

Ve velké míse vyšlehejte 6 vaječných bílků. Jakmile sníh bude pevný, přidejte zhruba 270 gramů cukru krystal. Cukr však přidávejte po lžících, aby vám pod jeho vahou nespadl sníh! Šlehejte, dokud vám sníh nezačne tvořit špičky a krystalky cukru přestanou být mezi prsty cítit.

Na závěr opatrně přimíchejte lžíci škrobu a lžíci octa. Hmotu přendejte na pečicí papír, kde si předem můžete nakreslit tvar dortu, a dejte péct do předehřáté trouby na 150 stupňů Celsia.

Korpus z bílkového sněhu se nepeče, ale suší!

Pečení korpusu je obvykle největší kámen úrazu. Zpočátku musí být trouba vyhřátá na 150 stupňů Celsia, záhy je však nutné teplotu v troubě snížit na 100 stupňů. Troubu v průběhu pečení neotevírejte a dort pečte zhruba 90 minut. Korpus nechte v troubě vychladnout.

bigstock-top-view-of-christmas-pavlova-328994413.jpg

vánoční pavlova
Zdroj: 
Bigstockphoto
Dort Pavlova může mít několik podob. Upéct můžete mini Pavlovi i variantu, kdy budete jednotlivé korpusy vrstvit a prokládat krémem.

Vychladlý korpus potřete našlehanou šlehačkou a ozdobte ovocem. Skvělou volbou jsou borůvky, maliny, kiwi či jahody. Dort můžete pocukrovat nebo jemně posypat kvalitním kakaem.

Vydržet do druhého dne se vyplatí!

Dort můžete jíst hned první den. Počítejte však s tím, že dort je velmi křehký a bude se bortit. Do druhého dne dort změkne. Okraje zůstanou křehké, ale vnitřek dortu bude měkký a svou konzistencí bude připomínat marshmallow.

Zdroje:

  • https://fresh.iprima.cz/recepty/letni-mini-pavlova
  • https://www.madebykristina.cz/recepty/pavlova/
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Pavlova