2. 8. 2023
Broskve, plody broskvoně obecné, patří mezi velmi oblíbené ovoce, které u nás dozrává obvykle během srpna až září. Mají lahodnou chuť, jsou šťavnaté a obsahují spoustu látek, které prospívají zdraví i kráse. Je však velice důležité sklízet je ve správný čas!
Správně zralé a krásně červené broskve jsou zdravější!
Broskve posilují imunitu, mají pozitivní vliv na trávení, chrání tělo před volnými radikály a skvěle fungují jako prevence srdečních onemocnění. Posilují nervový systém a zabraňují předčasnému stárnutí. Vaši pokožku udrží stále mladou, zlepšují elasticitu pleti a pomáhají předcházet tvorbě vrásek.
Navíc jsou také skvělé při redukční dietě, protože obsahují spoustu vody, vlákniny a minimum kalorií.
Rozkvetlé broskvoně chraňte před mrazem!
Pěstování broskví není zrovna jednoduché, neboť květy i poupata jsou velmi citlivé na jarní mrazíky. Výběru stanoviště proto věnujte maximální pozornost a v případě, že hrozí návrat teplot pod nulu, chraňte zejména menší stromky jutovinou nebo netkanou textilií.
Při výběru stanoviště pamatujte na to, že broskvoň potřebuje hodně tepla a světla. Na své zahradě ji proto najděte místo, které bude vystavené slunci a chráněné před jarními mrazy i před severním větrem. Broskvoň také pravidelně přihnojujte a v době odkvětu do tvorby plodů ji vydatně zalévejte. Pozor ale na přemokření!
Půda pro pěstování broskvoní by měla být dobře propustná, lehčí až středně těžká a výživná.
Čerstvě utržené broskve jsou nejlepší!
Pokud máte broskví nadúrodu, můžete je kompotovat, sušit i zmrazit nebo si z nich můžete připravit marmelády, džemy, nejrůznější šťávy a džusy, dětské přesnídávky i zmrzliny. Nejzdravější a nejvýživnější jsou však broskve v čerstvém stavu, ze kterých si můžete připravit spoustu sladkých moučníků.
Obrácený broskvový koláč
Obrácený broskvový koláč je netradiční obměnou klasického obráceného koláče z jablek. Recept je velmi jednoduchý a sladkou chuť koláče si zamiluje každý.
Co budete potřebovat: 360 g cukru krupice, 4 broskve, 2 až 3 lžíce bourbonu, 230 g hladké mouky, 110 g pekanových nebo vlašských ořechů, 1 lžička prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody a soli, 110 g másla, 2 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu a 250 ml podmáslí
Jak na to? Do pánve, kterou můžete vložit do trouby, nasypte 150 gramů cukru a přidejte zhruba 1 lžíci vody. Cukr nechte na středním plameni zkaramelizovat. Jakmile bude mít karamel krásně nazlátlou barvu, rozložte do něj broskve nakrájené na klínky a zakápněte je bourbonem.
Tip: Hotový koláč podávejte se zmrzlinou nebo s domácí šlehačkou.
V míse vedle si smíchejte mouku, mleté ořechy, kypřicí prášek, jedlou sodu i sůl a v mixéru si vyšlehejte máslo se zbylým cukrem. Po jednom pak zašlehejte vejce i vanilkový extrakt a později přidejte po menších dávkách a na střídačku i podmáslí a sypkou směs.
Hotové těsto přelijte na broskve a rovnoměrně jej rozetřete. Koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 190 stupňů Celsia zhruba 50 minut.
Zdroje:
- https://fresh.iprima.cz/recepty/obraceny-broskvovy-kolac
- https://hobby.instory.cz/5594-vypestujte-si-vlastni-stavnate-a-sladke-broskve.html
- https://www.ceskestavby.cz/rostliny/broskvon.html
- https://www.ireceptar.cz/zahrada/pestovani-broskvoni-otuzile-odrudy-plodi-i-v-podhuri.html
- https://www.pestitelka.cz/broskvon/
- https://www.toprecepty.cz/clanky/1953-stavnate-broskve-neboli-perska-jablka-jsou-povazovana-za-symbol-dlouhovekosti-vite-proc/