Jste zde

Broskve: Perská jablíčka jsou požehnáním pro zdraví i sladkou cukrařinu

broskve v ošatce Zdroj: Shutterstock
Upečte si s námi vynikající obrácený koláč z broskví! Využít můžete nejen broskve z obchodu, ale také ty z vlastní zahrady. Navíc známe nejvhodnější podmínky pro pěstování broskvoní.

2. 8. 2023

Broskve, plody broskvoně obecné, patří mezi velmi oblíbené ovoce, které u nás dozrává obvykle během srpna až září. Mají lahodnou chuť, jsou šťavnaté a obsahují spoustu látek, které prospívají zdraví i kráse. Je však velice důležité sklízet je ve správný čas!

shutterstock_1652270995.jpg

rozkrojená broskev
Zdroj: 
Shutterstock
Broskve obsahují velké množství vody, takže jsou ideálním ovocem pro doplnění tekutin v organismu. 

Správně zralé a krásně červené broskve jsou zdravější!

Broskve posilují imunitu, mají pozitivní vliv na trávení, chrání tělo před volnými radikály a skvěle fungují jako prevence srdečních onemocnění. Posilují nervový systém a zabraňují předčasnému stárnutí. Vaši pokožku udrží stále mladou, zlepšují elasticitu pleti a pomáhají předcházet tvorbě vrásek.

Navíc jsou také skvělé při redukční dietě, protože obsahují spoustu vody, vlákniny a minimum kalorií

Rozkvetlé broskvoně chraňte před mrazem!

Pěstování broskví není zrovna jednoduché, neboť květy i poupata jsou velmi citlivé na jarní mrazíky. Výběru stanoviště proto věnujte maximální pozornost a v případě, že hrozí návrat teplot pod nulu, chraňte zejména menší stromky jutovinou nebo netkanou textilií

shutterstock_362259152.jpg

broskve na stromě
Zdroj: 
Shutterstock
Vhodné místo pro výsadbu broskvoně je u jižní stěny domu nebo v zákoutí, které je chráněné před větrem i mrazy. 

Při výběru stanoviště pamatujte na to, že broskvoň potřebuje hodně tepla a světla. Na své zahradě ji proto najděte místo, které bude vystavené slunci a chráněné před jarními mrazy i před severním větrem. Broskvoň také pravidelně přihnojujte a v době odkvětu do tvorby plodů ji vydatně zalévejte. Pozor ale na přemokření!

Půda pro pěstování broskvoní by měla být dobře propustná, lehčí až středně těžká a výživná. 

shutterstock_1145935775.jpg

broskvoň
Zdroj: 
Shutterstock
Broskvoně vysazujte raději na jaře, aby zakořenily a byly dostatečně odolné vůči mrazu.  

Čerstvě utržené broskve jsou nejlepší!

Pokud máte broskví nadúrodu, můžete je kompotovat, sušit i zmrazit nebo si z nich můžete připravit marmelády, džemy, nejrůznější šťávy a džusy, dětské přesnídávky i zmrzliny. Nejzdravější a nejvýživnější jsou však broskve v čerstvém stavu, ze kterých si můžete připravit spoustu sladkých moučníků. 

Obrácený broskvový koláč

Obrácený broskvový koláč je netradiční obměnou klasického obráceného koláče z jablek. Recept je velmi jednoduchý a sladkou chuť koláče si zamiluje každý.

Co budete potřebovat: 360 g cukru krupice, 4 broskve, 2 až 3 lžíce bourbonu, 230 g hladké mouky, 110 g pekanových nebo vlašských ořechů, 1 lžička prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody a soli, 110 g másla, 2 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu a 250 ml podmáslí

Jak na to? Do pánve, kterou můžete vložit do trouby, nasypte 150 gramů cukru a přidejte zhruba 1 lžíci vody. Cukr nechte na středním plameni zkaramelizovat. Jakmile bude mít karamel krásně nazlátlou barvu, rozložte do něj broskve nakrájené na klínky a zakápněte je bourbonem. 

Tip: Hotový koláč podávejte se zmrzlinou nebo s domácí šlehačkou.  

V míse vedle si smíchejte mouku, mleté ořechy, kypřicí prášek, jedlou sodu i sůl a v mixéru si vyšlehejte máslo se zbylým cukrem. Po jednom pak zašlehejte vejce i vanilkový extrakt a později přidejte po menších dávkách a na střídačku i podmáslí a sypkou směs.

Hotové těsto přelijte na broskve a rovnoměrně jej rozetřete. Koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 190 stupňů Celsia zhruba 50 minut. 

Zdroje:

  • https://fresh.iprima.cz/recepty/obraceny-broskvovy-kolac
  • https://hobby.instory.cz/5594-vypestujte-si-vlastni-stavnate-a-sladke-broskve.html
  • https://www.ceskestavby.cz/rostliny/broskvon.html
  • https://www.ireceptar.cz/zahrada/pestovani-broskvoni-otuzile-odrudy-plodi-i-v-podhuri.html
  • https://www.pestitelka.cz/broskvon/
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/1953-stavnate-broskve-neboli-perska-jablka-jsou-povazovana-za-symbol-dlouhovekosti-vite-proc/