Jste zde

Borůvky, superpotravina z českých lesů. Připravte si z nich knedlíky nebo lahodný trifle

borůvky v misce Zdroj: Bigstockphoto
Slaďoučké fialovomodré plody malých keříků nejdou v lesích přehlédnout. A taky by byla škoda se o to snažit! Jejich chuti málokdo odolá a nejspíš ani vy netušíte, jaké příznivé dopady na vaše zdraví můžou mít.

16. 8. 2021

Borůvky jsou nedoceněným zdrojem spousty látek – antioxidantů, které zabraňují předčasnému stárnutí organismu a působí proti rakovinnému bujení, flavonoidů, vitamínů (A, B2, B5, B6, C a E) a minerálů (hořčíku, železa, vápníku, manganu, sodíku, mědi, chromu, zinku a draslíku). Zdravotních benefitů pravidelné konzumace borůvek je celá řada:

  • Mají antibiotické a antidepresivní účinky.
  • Pomáhají při zánětech a infekcích močových cest i při problémech s prostatou.
  • Jsou dobré na oči, působí například proti makulární degeneraci.
  • Prospívají lidem s Alzheimerovou chorobou.
  • Pomáhají regulovat vysoký krevní tlak.
  • Jsou vhodné při zácpě (čerstvé) i průjmu (sušené) a podporují trávení.
  • Snižují hladinu LDL („špatného“) cholesterolu.
  • Podporují správnou funkci imunitního systému i kognitivní funkce (paměť, koncentraci).
  • Zlepšují látkovou výměnu.
  • V ústní dutině působí mírně dezinfekčně.
  • Zlepšují noční vidění a snižují přecitlivělost na ostré světlo.
  • Pomáhají při snižování hmotnosti.
  • Zpevňují cévní stěny a prospívají při osteoporóze.

To už je slušný seznam důvodů, proč si borůvky občas někde utrhnout nebo si je pěstovat na zahradě, případně na balkóně, že?

Borůvky 5x jinak: zkuste luxusní koláč nebo lehoučký dezert

Způsobů, jak si borůvky vychutnat, je taky spousta!

Kynuté borůvkové knedlíky

Co potřebujete: 500 g polohrubé mouky, lžíci cukru, lžíci soli, 250 ml mléka, 42 g droždí, vejce, 500 g borůvek; k podávání pak ještě máslo, měkký tvaroh, strouhanku (nemusí být) nebo moučkový cukr (taky nemusí být)

Jak na to?

  • V míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Ve směsi udělejte důlek, do něhož pak rozdrobte droždí a zasypte troškou cukru. Přilijte trochu mléka a nechte vzejít kvásek.
  • Jakmile budete mít kvásek, přidejte zbytek mléka a vejce a vypracujte těsto. To pak nechte 30 minut kynout na teplém místě.
  • Vykynuté těsto rozporcujte na 6 dílů. Z každého udělejte placku a dejte na něj část borůvek. Těsto vytvarujte do knedlíku a nechte ho ještě 15 minut kynout.
  • Pak knedlíky vložte do vroucí osolené vody, 3–5 minut je vařte z jedné strany a 3 minuty z druhé. Můžete je udělat i v páře – to pak trvá 15 minut.
  • Jakmile se knedlíky uvaří, píchněte do nich vidličkou, aby se nesrazily.
  • Knedlíky můžete podávat s rozpuštěným máslem a tvarohem, případně s moučkovým cukrem a opraženou strouhankou.

Pozor! Chcete-li knedlíky plnit mraženými borůvkami, nechte je kynout déle nebo je dejte kynout do trouby předehřáté na 30–40 °C.

bigstock-fresh-blueberry-summer-mojito-380055205.jpg

borůvková limonáda
Zdroj: 
Bigstockphoto
Borůvky jsou skvělý základ pro borůvkovou limču. Její výroba je jednoduchá.

Borůvkový trifle, se kterým ohromíte

Co potřebujete: 340 g mražených borůvek a 100 g čerstvých, 2 lžíce cukru, lžíci škrobu, 250 g čerstvého sýra, 250 g mascarpone, 200 g smetany ke šlehání, 15 menších sněhových pusinek, lžíci vanilkového extraktu a ještě 50–100 g cukru.

Jak na to?

  • Borůvky dejte do hrnce, přidejte k nim 2 lžíce cukru, podlijte je trochou vody a zahřívejte.
  • Škrob rozmíchejte v troše vody, a jakmile borůvky povolí, přimíchejte ho k nim. Směs za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne. Pak ji nechte vychladnout.
  • Mascarpone ušlehejte s větším množstvím cukru, čerstvým sýrem a vanilkou. Musí vzniknout hladká a nadýchaná hmota.
  • Zvlášť ušlehejte smetanu, aby byla tuhá.
  • Do sklenice pak vrstvěte borůvky, pusinky, ušlehanou smetanu a směs z mascarpone a sýra. Nakonec dezert dozdobte čerstvými borůvkami.

Báječný borůvkový koláč pro každého

Občas není potřeba vymýšlet složitosti. Borůvkový koláč potěší!

Co potřebujete: 500 g hladké mouky, 20 g droždí, 60 g krupicového cukru, 150 ml teplého mléka, 60 g rozpuštěného másla, 2 prošlehaná vejce; na náplň pak ještě balení vanilkového pudingu, 375 ml mléka, 140 g cukru, 400 g borůvek, 250 g měkkého tvarohu, 100 g másla a 150 g hrubé mouky

Jak na to?

  • Nejdřív se pusťte do těsta. V mouce udělejte důlek a nalijte do něj trochu mléka, přidejte trošku cukru, rozdrobte droždí a nechte 15 minut.
  • Pak všechno promíchejte s moukou, zbytkem mléka a cukru, přimíchejte taky vejce a máslo. Vytvořte nelepivé těsto a nechte ho hodinu kynout.
  • Po vykynutí těsto vyválejte na tenký plát a dejte ho na plech vyložený pečicím papírem.
  • Z mléka odeberte 6 lžic mléka a rozmíchejte v něm pudingový prášek a 6 lžic cukru.
  • Zbytek mléka dejte vařit. Až začne vřít, přidejte do něj pudingovou směs a uvařte ho.
  • Po uvaření pudingu do něj přimíchejte tvaroh a vzniklým krémem potřete těsto. To pak rovnoměrně posypte borůvkami a drobenkou z másla a zbylého cukru.
  • Koláč pečte na 200 °C asi 30 minut.

Borůvková limonáda pro milovníky dobrých nápojů

Co potřebujete: 3 hrsti čerstvých nebo mražených borůvek, 1 litr jemně perlivé vody, 250 ml brusinkového džusu

Jak na to?

  • Borůvky dejte do mrazáku ve tvořítkách na led a nechte je chladit.
  • Až bude čas, nasypte je do džbánku, přilijte džus a jemně perlivou vodu. A je hotovo!

bigstock-a-slice-of-delicious-homemade-363493903.jpg

borůvkový cheesecake
Zdroj: 
Bigstockphoto
Cheesecake - je jednoduchý a naděláte s ním spoustu parády.

Nepečený borůvkový dort ze skyru

Co potřebujete: 250 g máslových sušenek, 100 g změklého másla, ½ lžičky mletého kardamomu, 12 plátků želatiny, 2 lžíce citrónové šťávy, 400 ml smetany ke šlehání, 100 g moučkového cukru, 150 ml mléka, 300 g skyru a 400 g borůvek

Jak na to?

  • Sušenky najemno rozemelte, přidejte na ně máslo, citrónovou šťávu a kardamom. Všechno vypracujte do těsta. To vtlačte do dortové formy a vymačkejte vyšší okraje.
  • V misce smíchejte želatinu s vodou a nechte ji 5 minut bobtnat.
  • Ze smetany vyšlehejte tužší šlehačku.
  • V hrnci přiveďte k varu mléko, oslaďte ho a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  • Želatinu zbavte přebytečné vody, dejte ji do horkého mléka a rozmíchejte.
  • Tuhle směs potom vmíchejte do skyru a všechno pak do vyšlehané smetany.
  • Vzniklou novou směs rozetřete na vrstvu ze sušenek a vršek posypte borůvkami.
  • Dort nechte v lednici tuhnout aspoň 2 hodiny.

Zlákal vás některý z receptů? Přejeme, ať se vám podaří a výsledek chutná!

Použité zdroje:

  • https://www.awashop.cz/boruvky-a-jejich-vyhody-pro-zdravi-p11216/
  • https://sever.rozhlas.cz/boruvky-patri-mezi-nejzdravejsi-ovoce-nasemu-zdravi-pritom-prospivaji-nejen-7932618
  • https://www.apetitonline.cz/recept/kynute-boruvkove-knedliky
  • https://www.apetitonline.cz/recept/boruvkovy-trifle-s-pusinkami https://www.apetitonline.cz/recept/boruvkovy-kolac
  • https://www.apetitonline.cz/recept/boruvkova-limonada
  • https://fresh.iprima.cz/recepty/nepeceny-boruvkovy-dort-ze-skyru