9. 11. 2020
Tradiční podmáslí, jakožto čirá tekutina bez výraznější vůně a chuti, vznikalo při stloukání másla jako vedlejší produkt s celou řadou zajímavých účinků. Pro ty se využívalo nejen v potravinářství, ale i kosmetice.
Mezi největší přednosti poctivého podmáslí patří nízký obsah tuku, takže je vhodné při nejrůznějších dietách. Na druhou stranu se může pochlubit přítomností lecitinu, který je potřebný pro lepší činnost mozku.
Věděli jste, že: V podmáslí najdeme dvakrát více lecitinu než v plnotučném mléce?
Navíc obsahuje mléčné bílkoviny, které tělo dokáže zpracovat z 85 %, proto jsou pro něj velmi hodnotné. Zmínit musíme i vysoký obsah vápníku, který pomáhá předcházet osteoporóze a přispívá k odolným kostem a zdravým zubům.
Není podmáslí jako podmáslí
Sehnat dnes na pultech potravinových řetězců výrobek s prostým názvem podmáslí je ale takřka nadlidský úkon. Jeho původní čirá varianta se totiž proměnila v tu kysanou, do níž se přidává smetana nebo mléko a smetanová kultura složená z bakterií Lactococcus. Kysané podmáslí se vyrábí v téhle nebo šlehané formě, kdy se výrobek po fermentaci zamíchá, takzvaně rozšlehá.
Náš tip: Pokud byste chtěli ochutnat tradiční (ne to kysané) podmáslí, můžete ho sehnat na většině farmářských trhů.
Konzumovat bychom ho ve zvýšené míře měli při chronických kožních potížích a sklonech ke kvasinkovým zánětům, střevních onemocněních, na podporu imunity, v těhotenství a při kojení (po konzultaci s lékařem) nebo po léčbě antibiotiky.
Pomáhá totiž při trávení a podporuje vstřebávání hořčíku a vápníku. Aminokyseliny obsažené v podmáslí jsou navíc důležité při výstavbě buněk a svalů. Potřebujete snad další důvody, proč dát téhle pochoutce šanci?