Jste zde

Domácí limonády: Jak na limču z mrkve, okurky nebo domácí sangrii?

Zdroj: www.bigstockphoto.com
V horkých letních měsících je pitný režim více než důležitý. Už vás ale stále nebaví pít pouze čistou vodu? Zkuste si ji obohatit sezónním ovocem a vyrobit si doma svou vlastní domácí limonádu.

18. 8. 2017

Kupované ovocné limonády vás na první pohled často upoutají svou zářivou barvou, za kterou vděčí zejména umělým barvivům. Mnohdy jsou přeslazené, plné umělých sladidel a co víc – bez ovoce! Třeba taková malinovka. Většina malinovek maliny neviděla ani z rychlíku. Růžovou barvu má v tomto případě „na svědomí“ azobarvivo, které je vyrobeno z uhelného dehtu a které negativně ovlivňuje dětskou pozornost. 

Limonády, které si vyrobíte sami, jsou poctivé, zdravé, plné vitamínů, bez umělých barviv a sladidel. Jejich výroba není nikterak náročná a zejména děti si je zamilují. Nebojte se experimentovat a zkuste s námi tradiční i ty méně tradiční ovocné či zeleninové limonády.

K výrobě domácí limonády můžete použít jakékoliv sezónní ovoce.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Citronáda - to pravé letní osvěžení 

K výrobě citronády budete potřebovat citrony a limetky. Vhodnější jsou ty bez chemického ošetření, takzvané bio. Z citrónů i limetek vymačkejte veškerou šťávu, nebo je nakrájejte na menší kousky a zalijte vodou či sodovkou. Podle chuti přidejte mátu nebo zázvor a doslaďte cukrem. 

S cukrem je dobré šetřit, protože kyselá chuť citronády vás v parných dnech osvěží spíš než sladká. Takto připravená limonáda vás navíc nejen osvěží, ale i posílí obranyschopnost a dodá tělu tolik potřebný vitamín C. 

Podobným způsobem si můžete také připravit limonádu z jahod, malin, ostružin, borůvek či melounu. Vybrané ovoce můžete zalít perlivou, či neperlivou vodou. K dochucení můžete použít citron, bílý, či třtinový cukr, med, stévii, bezový sirup či sirup z agáve. Ozdobit a dochutit ji můžete bylinkami – bazalkou, mátou nebo meduňkou. 

Tip: Zamrazte kousky ovoce spolu s vodou v tvořítkách na led. Takto připravené ledové kostky nápoj dochutí a budou v něm i skvěle vypadat. 

Limonády ze zeleniny 

K výrobě domácí limonády nemusíte použít jen ovoce. Vsadit můžete i na zeleninu! V horkých letních dnech třeba oceníte osvěžující okurkovou limonádu, jejíž příprava vám nezabere téměř žádný čas. Stačí nastrouhat či nakrájet salátovou okurku a zalít ji vodou. Okurky z vlastní zahrádky nebo bio nemusíte loupat, ty z krámu, chemicky ošetřené, raději oloupejte. Skvěle chutná kombinace s citronem nebo limetkou a snítkou máty. 

Okurkovou limonádu můžete dochutit sirupem z agáve, třtinovým cukrem, stévií či medem. Zdroj: www.bigstockphoto.com

K výrobě limonády můžete použít i mrkev. Tu si uvařte do měkka, rozmixujte a přilijte ananasový džus. Dochuťte citronem a podávejte vychlazené! 

Limonáda plná bublinek 

S pomocí ovoce si můžete také vyrobit vlastní sangrii. Ovoce, které vám chutná, nakrájejte na menší kousky, vhoďte do džbánku, přidejte kostky ledu nebo ledovou tříšť a zalijte šampaňským. Budou-li nápoj pít děti, zalijte ovoce dětskými špunty. 

Před tím, než se vrhnete na přípravu bezové limonády, květy řádně vyperte a zbavte je všech broučků. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Koncem jara si také můžete vyrobit šumivou bezinkovou limonádu, jejíž osvěžující chuť jistě v létě oceníte. K její přípravě budete potřebovat minimálně pět květenství bezu černého. Čím více květů, tím výraznější chuť. Květenství zalijte 5 litry vlažné vody, přidejte plátky citronu a kousek droždí. Aby se kvasinky probudily k životu, je nutný cukr. Na pět litrů budete potřebovat zhruba půl kila cukru. Směs nechte dva dny kvasit, poté ji sceďte přes jemné sítko a máte hotovo. Jen pozor, kvůli obsahu alkoholu, není vhodná pro děti!