18. 8. 2017
Kupované ovocné limonády vás na první pohled často upoutají svou zářivou barvou, za kterou vděčí zejména umělým barvivům. Mnohdy jsou přeslazené, plné umělých sladidel a co víc – bez ovoce! Třeba taková malinovka. Většina malinovek maliny neviděla ani z rychlíku. Růžovou barvu má v tomto případě „na svědomí“ azobarvivo, které je vyrobeno z uhelného dehtu a které negativně ovlivňuje dětskou pozornost.
Limonády, které si vyrobíte sami, jsou poctivé, zdravé, plné vitamínů, bez umělých barviv a sladidel. Jejich výroba není nikterak náročná a zejména děti si je zamilují. Nebojte se experimentovat a zkuste s námi tradiční i ty méně tradiční ovocné či zeleninové limonády.
K výrobě domácí limonády můžete použít jakékoliv sezónní ovoce.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Citronáda - to pravé letní osvěžení
K výrobě citronády budete potřebovat citrony a limetky. Vhodnější jsou ty bez chemického ošetření, takzvané bio. Z citrónů i limetek vymačkejte veškerou šťávu, nebo je nakrájejte na menší kousky a zalijte vodou či sodovkou. Podle chuti přidejte mátu nebo zázvor a doslaďte cukrem.
S cukrem je dobré šetřit, protože kyselá chuť citronády vás v parných dnech osvěží spíš než sladká. Takto připravená limonáda vás navíc nejen osvěží, ale i posílí obranyschopnost a dodá tělu tolik potřebný vitamín C.
Podobným způsobem si můžete také připravit limonádu z jahod, malin, ostružin, borůvek či melounu. Vybrané ovoce můžete zalít perlivou, či neperlivou vodou. K dochucení můžete použít citron, bílý, či třtinový cukr, med, stévii, bezový sirup či sirup z agáve. Ozdobit a dochutit ji můžete bylinkami – bazalkou, mátou nebo meduňkou.
Tip: Zamrazte kousky ovoce spolu s vodou v tvořítkách na led. Takto připravené ledové kostky nápoj dochutí a budou v něm i skvěle vypadat.
Limonády ze zeleniny
K výrobě domácí limonády nemusíte použít jen ovoce. Vsadit můžete i na zeleninu! V horkých letních dnech třeba oceníte osvěžující okurkovou limonádu, jejíž příprava vám nezabere téměř žádný čas. Stačí nastrouhat či nakrájet salátovou okurku a zalít ji vodou. Okurky z vlastní zahrádky nebo bio nemusíte loupat, ty z krámu, chemicky ošetřené, raději oloupejte. Skvěle chutná kombinace s citronem nebo limetkou a snítkou máty.
Okurkovou limonádu můžete dochutit sirupem z agáve, třtinovým cukrem, stévií či medem. Zdroj: www.bigstockphoto.com
K výrobě limonády můžete použít i mrkev. Tu si uvařte do měkka, rozmixujte a přilijte ananasový džus. Dochuťte citronem a podávejte vychlazené!
Limonáda plná bublinek
S pomocí ovoce si můžete také vyrobit vlastní sangrii. Ovoce, které vám chutná, nakrájejte na menší kousky, vhoďte do džbánku, přidejte kostky ledu nebo ledovou tříšť a zalijte šampaňským. Budou-li nápoj pít děti, zalijte ovoce dětskými špunty.
Před tím, než se vrhnete na přípravu bezové limonády, květy řádně vyperte a zbavte je všech broučků. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Koncem jara si také můžete vyrobit šumivou bezinkovou limonádu, jejíž osvěžující chuť jistě v létě oceníte. K její přípravě budete potřebovat minimálně pět květenství bezu černého. Čím více květů, tím výraznější chuť. Květenství zalijte 5 litry vlažné vody, přidejte plátky citronu a kousek droždí. Aby se kvasinky probudily k životu, je nutný cukr. Na pět litrů budete potřebovat zhruba půl kila cukru. Směs nechte dva dny kvasit, poté ji sceďte přes jemné sítko a máte hotovo. Jen pozor, kvůli obsahu alkoholu, není vhodná pro děti!