Jste zde

domácí svařák Zdroj: Shutterstock

Jak na nejlepší svařák: Chce to kvalitní víno, karamel a maximálně 75 stupňů v hrnci

Zpříjemněte si dlouhé zimní večery dokonale připraveným svařákem. Poradíme vám, jaké víno vybrat, a přidáme i několik tipů a triků, díky kterým bude opravdu výjimečný.

17. 11. 2025

Svařák neboli svařené víno je oblíbený horký nápoj, který neodmyslitelně patří k chladným měsícům. Zahřeje na těle i na duši, navodí příjemnou atmosféru a provoní celý domov. Pro dosažení dokonalého výsledku je však zásadní zvolit kvalitní víno a dodržet správnou techniku přípravy. Ostatní suroviny si pak můžete doladit podle své chuti. 

shutterstock_2304154495.jpg

domácí příprava svařáku
Zdroj: 
Shutterstock
Při přípravě svařáku je velmi důležitá kvalita vína, správná technika i správně zvolená kombinace chutí. 

Na víně nešetřete! 

Výsledná chuť svařáku závisí hlavně na kvalitě vína. K jeho přípravě můžete použít jak červené, tak i méně tradiční bílé víno. Vždy však dbejte na to, aby mělo ovocnou chuť a nebylo příliš kyselé, ale ani mdlé. Také se vyhýbejte vínům, která obsahují velké množství cukru a tříslovin, které mohou způsobit hořkou a nepříjemnou chuť. Víno by vám mělo chutná i jen tak, samotné! 

Víno nemusí být drahé a rozhodně není třeba k přípravě svařáku používat vína s přívlastkem. I levnější a běžnější odrůdy, jako třeba Merlot, Pinot Noir nebo milovaná Frankovka, jsou skvělým řešením. 

Přípravu svařáku neuspěchejte 

Při přípravě svařáku existují dva základní postupy: První spočívá v tom, že všechny ingredience dáte do hrnce a společně je zahřejete, čím sice dosáhnete spojení všech chutí i vůní a ušetříte čas, ale výsledek nebude nic moc. 

shutterstock_2198716439.jpg

domácí výroba svařáku
Zdroj: 
Shutterstock
Množství cukru můžete upravit podle své chuti, popřípadě ho můžete nahradit medem nebo jinou zdravější alternativou. 

Druhý postup je sice o něco pracnější, ale výsledný svařák je chuťově lepší. Svařené víno je výraznější a vyváženější. Je plné chuti, má intenzivní aroma a zachovává si svou sílu. Ovšem jen tehdy, když při přípravě svařáku nepřekročíte teplotu 75 stupňů Celsia

Pamatujte! Víno na svařák nikdy nevařte! Při vyšší teplotě ztrácí své aroma a snižuje se množství alkoholu. 

Svařené víno krok za krokem

Svařák začněte přípravou karamelového základu. V kastrůlku přiveďte k varu zhruba 250 ml vody a přidejte 150 g cukru. Jakmile se vytvoří karamelový základ, přidejte 8 hřebíčků, 3 celé skořice a 3 hvězdičky badyánu. Vše vařte 15 minut. 

shutterstock_1189573801.jpg

koření do svařeného vína
Zdroj: 
Shutterstock
Koření vložte do čajového sáčku, abyste ho nemuseli lovit po celém hrnci. 

Hotový základ nechte vychladnout na 50 stupňů Celsia a teprve poté ho zalijte 2 lahvemi vína. Vše krátce zahřejte, aby se propojily chutě, ale nevyvařil alkohol, a máte hotovo. 

Doladěno do poslední kapky

Karamelový základ i hotový svařák můžete doladit podle své chuti. Přidat můžete vanilku, jalovec i kardamom a k finálnímu dochucení můžete přidat i citron, pomeranč, jablko, grapefruit nebo rozinky a sušené švestky. Místo cukru můžete použít med, javorový sirup či sirup z datlí, který svařáku dodá trochu jinou chuť. 

Zdroje:

  • https://vinoodbodlaku.cz/blogs/wine-blog/nejlepsi-svarak-se-nevari-jak-na-svarene-vino-ktere-se-nebudete-moc-nabazit
  • https://vinium.cz/svarak/
  • https://www.dobroteka.cz/nejlepsi-svarak/
  • https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/svarak-se-nevari-jak-ho-pripravuji-sommelieri-a-barmani