17. 11. 2025
Svařák neboli svařené víno je oblíbený horký nápoj, který neodmyslitelně patří k chladným měsícům. Zahřeje na těle i na duši, navodí příjemnou atmosféru a provoní celý domov. Pro dosažení dokonalého výsledku je však zásadní zvolit kvalitní víno a dodržet správnou techniku přípravy. Ostatní suroviny si pak můžete doladit podle své chuti.
Na víně nešetřete!
Výsledná chuť svařáku závisí hlavně na kvalitě vína. K jeho přípravě můžete použít jak červené, tak i méně tradiční bílé víno. Vždy však dbejte na to, aby mělo ovocnou chuť a nebylo příliš kyselé, ale ani mdlé. Také se vyhýbejte vínům, která obsahují velké množství cukru a tříslovin, které mohou způsobit hořkou a nepříjemnou chuť. Víno by vám mělo chutná i jen tak, samotné!
Víno nemusí být drahé a rozhodně není třeba k přípravě svařáku používat vína s přívlastkem. I levnější a běžnější odrůdy, jako třeba Merlot, Pinot Noir nebo milovaná Frankovka, jsou skvělým řešením.
Přípravu svařáku neuspěchejte
Při přípravě svařáku existují dva základní postupy: První spočívá v tom, že všechny ingredience dáte do hrnce a společně je zahřejete, čím sice dosáhnete spojení všech chutí i vůní a ušetříte čas, ale výsledek nebude nic moc.
Druhý postup je sice o něco pracnější, ale výsledný svařák je chuťově lepší. Svařené víno je výraznější a vyváženější. Je plné chuti, má intenzivní aroma a zachovává si svou sílu. Ovšem jen tehdy, když při přípravě svařáku nepřekročíte teplotu 75 stupňů Celsia!
Pamatujte! Víno na svařák nikdy nevařte! Při vyšší teplotě ztrácí své aroma a snižuje se množství alkoholu.
Svařené víno krok za krokem
Svařák začněte přípravou karamelového základu. V kastrůlku přiveďte k varu zhruba 250 ml vody a přidejte 150 g cukru. Jakmile se vytvoří karamelový základ, přidejte 8 hřebíčků, 3 celé skořice a 3 hvězdičky badyánu. Vše vařte 15 minut.
Hotový základ nechte vychladnout na 50 stupňů Celsia a teprve poté ho zalijte 2 lahvemi vína. Vše krátce zahřejte, aby se propojily chutě, ale nevyvařil alkohol, a máte hotovo.
Doladěno do poslední kapky
Karamelový základ i hotový svařák můžete doladit podle své chuti. Přidat můžete vanilku, jalovec i kardamom a k finálnímu dochucení můžete přidat i citron, pomeranč, jablko, grapefruit nebo rozinky a sušené švestky. Místo cukru můžete použít med, javorový sirup či sirup z datlí, který svařáku dodá trochu jinou chuť.
Zdroje:
- https://vinoodbodlaku.cz/blogs/wine-blog/nejlepsi-svarak-se-nevari-jak-na-svarene-vino-ktere-se-nebudete-moc-nabazit
- https://vinium.cz/svarak/
- https://www.dobroteka.cz/nejlepsi-svarak/
- https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/svarak-se-nevari-jak-ho-pripravuji-sommelieri-a-barmani









