26. 4. 2020
Med je v našich kuchyních stále velmi populární. Produkt včelí práce milovaly už generace před námi a vsadíme se, že si jeho chuť a konzistenci budou užívat i generace po nás. Co nás na něm tak přitahuje?
Je lepší než cukr a uznává ho i tradiční léčitelství
Poctivý med je úžasným zdrojem energie, která pomáhá tělu vyrovnat se s fyzickým i psychickým vyčerpáním. Je to skvělé sladidlo, které má oproti klasickému bílému cukru hned dvě velké výhody:
- Na rozdíl od cukru obsahuje i další látky - bílkoviny, aminokyseliny, organické kyseliny, minerály a vitamíny. Ty nám můžou být ku prospěchu.
- Jednoduché cukry z medu se nevstřebávají v játrech jako cukr. Vstřebávají se skrze stěny trávicího ústrojí, čímž játra nezatěžují.
Existují i další alternativy k cukru: Kokosový cukr: Alternativní sladidlo, které je stále populárnější. Co s ním (ne)dělat?
Med je zdravější než cukr -už jen proto, že jeho konzumací nezatěžujete játra.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Med neodmyslitelně patří k tradičnímu léčitelství. Pomáhá při spoustě zdravotních potíží – třeba při kašli, bolesti v krku nebo zánětu horních cest dýchacích (kdo z nás si nedá hrnek černého čaje s medem a citrónem, když na něj něco leze?), napomáhá správné krvetvorbě, pomáhá snižovat krevní tlak a riziko vzniku aterosklerózy. V neposlední řadě podporuje naši imunitu a využijete ho i v boji se zácpou.
Z medu se tvoří svalový a jaterní glykogen. Ten první zmíněný využíváme okamžitě při jakékoli fyzické námaze, s tím druhým pak tělo hospodaří jako se zásobou energie během hladovění a udržuje díky němu stabilní hladinu krevního cukru.
Kvalitní med netvoří ve sklenici vrstvy. Pokud je vidíte, pak byl pravděpodobně "nastavený" nějakou jinou látkou.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Pozor by si na něj ovšem měli dávat diabetici. Jednak kvůli obsahu jednoduchých cukrů, jednak kvůli tomu, že med samotný zvyšuje chuť na sladké. Další skupinou, která by k medu měla přistupovat obezřetně, jsou alergici – alergie na med a včelí produkty se s konzumací medu logicky vylučuje. A nakonec není med vhodný pro děti do 1,5 roku, protože ho nejsou schopné správně strávit a v důsledku u nich může dojít k tvorbě jedovatých toxinů.
Jak je to s glykemickým indexem u medu?
Med je tvořen glukózou a fruktózou. Důležitý je poměr těchto druhů cukru v jednom medu, index se tak může pohybovat od 32 do 85. Průměrně se tedy bere 55. Klasický cukr má glykemický index 68. Nezapomeňte, že čím nižší index u potraviny je, tím déle dochází v těle k jejímu trávení a tím nižší je riziko výkyvů krevního cukru.
Med má antibakteriální účinky. Díky tomu je skvělým pomocníkem například na popáleniny.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Med na popáleniny? Jednoznačně ano!
Nejedna studie ověřená praxí prokázala, že vnější užití medu na popálenou pokožku usnadňuje a zrychluje regeneraci. Med má antibakteriální a protizánětlivé účinky, působí proti infekci a pomáhá ve tvorbě nových kapilár a pojivové tkáně.
Věděli jste, že med má své antibakteriální vlastnosti díky tomu, že obsahuje peroxid vodíku? Nemusíte se ale bát ho konzumovat. Jde o malé a přirozeně se vyskytující množství.
Jak poznat kvalitní med a z čeho se vůbec skládá?
Není med jako med. Stejně jako je velký rozdíl mezi limonádou za deset korun a šampaňským, i med může mít různý původ a tím pádem i různou kvalitu. Pokud nemáte svého dodavatele, třeba přímo včelaře, nejspíš jste odkázáni na medy, které jsou k dostání v obchodech. Ty kvalitní poznáte:
- Podle ceny: dobrého a poctivého medu nikdy nekoupíte litr za stovku. Ušetřit můžete tím, že si ho odeberete přímo od včelaře, ale ani tady nebude cena nízká. Nicméně tento způsob doporučujeme – tady opravdu platí, že kvalitu je lepší si připlatit.
- Podle struktury: med, který si zasluhuje pozornost, je čirý, hustý a tekutý. Ve sklenici se jen ztěžka přelévá. Kontrolujte taky, jestli nejsou na medu patrné různé vrstvy – to by byl totiž znak jakéhokoli umělého nastavování. Jediným případem, kdy není nekonzistence medu na závadu, je situace, kdy dochází k jeho krystalizaci. Med musí být taky pěkně čistý. I na kvalitním medu se může objevit pěna, při opakovaném otevírání a zavírání sklenice je běžné i cukernatění a tuhnutí.
A co nám vlastně tenhle přírodní poklad nabízí? Med je z 30-35 % tvořen glukózou, z 35-40 % pak ještě fruktózou. Obsahuje 15-18 % vody. Z vitamínů musíme zmínit A, B1, B2, B6, B12, C, D, E a K. Med obsahuje taky celou řadu minerálů – hořčík, křemík, železo, selen, síru, měď, draslík, vápník, fosfor, sodík a chlor. Kromě toho v něm najdeme ještě vinnou, jablečnou a octovou kyselinu, flavonoidy a karotenoidy.
Rostlinný vs. včelí med: Pořádně nerovný souboj!
Vyrábíte si každý rok s láskou a nadšením pampeliškový med? Což o to, získáváte s ním lahodné sladidlo, které krásně voní. Bohužel ale nenabízí takové benefity jako med včelí. Vařením pampelišek s cukrem vzniká spíš pampeliškový sirup založený právě na klasickém cukru, tedy sacharóze.
Mimochodem, o pampeliškách jsme psali: Pampeliška lékařská: Její čas se blíží. Využijte sílu kořenů, listů i stvolů
Zároveň dochází k zahřívání pampelišek v teplotách nad 50 °C, čímž rostliny přirozeně ztrácejí své zdravotní benefity a řeč nemůže být ani o přítomnosti zmiňovaného peroxidu vodíku (takový med tedy nemá antibakteriální vlastnosti). Dejte proto příště raději šanci tomu včelímu… Neuděláte chybu!