Jste zde

Ostružiny jsou dostupnou superpotravinou. Vybírejte ale ty nejtmavší

ostružiny v misce Zdroj: Bigstcckphoto
Ze všech stran se na nás valí informace o tom, jak důležitá je konzumace nejrůznějších superpotravin. Málokdo ale tuší, že za těmi nejúčinnějšími a nejchutnější nemusíme až na druhý konec světa. Rostou nám totiž doslova za plotem.

12. 12. 2021

„Modří už vědí,“ že následující řádky budou věnovány malému nafialovělému zázraku – ostružinám. Co všechny tyhle slaďoučké plody obsahují a proč je zařadit do našich jídelníčků? Čtěte dál a dozvíte se to!

Superpotravina plná vitamínů

Ostružiny jsou důležitým zdrojem vitamínu C, betakarotenu, vitamínů skupiny B, vitamínu K, kyseliny listové a pantotenové. Kromě toho v nich najdeme i vitamín E a flavonoidy, které patří mezi významné antioxidanty. Z minerálů nesmíme zapomenout na draslík, železo, hořčík, fosfor, zinek, selen, vápník, lutein a samozřejmě tělu potřebnou vlákninu, která pomáhá s trávením a vstřebáváním důležitých látek. 

bigstock-fresh-homemade-blackberry-jam-141689351.jpg

ostružinový džem
Zdroj: 
Bigstockphoto
Ostružiny jsou poměrně snadno dostupnou superpotravinou. Tak na ně v létě vyrazte!

Vybírejte ty nejtmavší

Specifickou látkou, kterou ostružiny obsahují, jsou rostlinná barviva ze skupiny bioflavonoidů a antokyanů, které mají mimořádné antioxidační a protizánětlivé účinky. Některé studie dokonce zmiňují i jejich protirakovinové vlastnosti. Při sběru těchto sladkých plodů je proto dobré vybírat ty nejtmavší. Obecně totiž platí, že čím tmavší barva plodu, tím vyšší je obsah účinných látek v něm. Specifickou skupinou jsou nicméně ostružiny vyšlechtěné, které se liší nejen výnosností, ale i chutí, barvou velikostí a tvarem plodů.

Proč si dopřávat ostružiny pravidelně?

Jak už jsme zmínili výše, ostružiny jsou neopomenutelnou superpotravinou a bohatou zásobárnou vitamínů. Díky tomu nám pomáhají s ochranou buněk, přispívají k normální funkci imunitního systému, působí preventivně proti vzniku nejrůznější zánětů (například močových cest, kůže nebo žaludku). Kromě toho zrychlují metabolismus, podporují trávení a usnadňují vylučování odpadních látek z těla. 

bigstock-red-and-black-wild-blackberrie-198417295.jpg

plody ostružiníku
Zdroj: 
Bigstockphoto
Ostružiny dnes - podobně jako maliny - můžete pěstovat i na zahradě.

Dokonce mají potenciál snižovat projevy a působení stresu, uklidňují nervový systém a jsou nápomocné při rekonvalescenci (například po fyzické zátěži nebo nemoci). Některé zdroje též zmiňují jejich velký potenciál při podpoře mužské erekce a skutečnost, že sladké plody působí jako účinná prevence proti kardiovaskulárním onemocněním. Na jejich pravidelnou konzumaci by se měli vrhnout i lidé, které trápí vysoký cholesterol.

Jak si na ostružinách doopravdy pochutnat?

Ostružiny prokážou svůj obrovský potenciál zejména v kuchyni. Uplatnění najdou třeba v moučnících a dezertech, také se zpracovávají na džemy, často v kombinaci s jablky nebo plody bezinek. Připravíte z nich i oblíbené i sirupy, likéry, vína a mošty. Lahodné jsou taky v nejrůznějších sorbetech, zmrzlinách a smoothies. Ostružiny můžete ale i sušit, mrazit a skvělé jsou taky lyofilizované. 

Užívat je ale můžete také vnitřně a to ve formě tinktur nebo kapek, které se aplikují nejčastěji u špatně se hojících nebo mokvajících ran. Skvělý je i čaj z ostružinového listí, který zbavuje nepříjemného průjmu nebo nachlazení. Lžičku sušených lístků ostružiníku jednoduše zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechte pět minut stát. Poté sceďte a popíjejte třikrát denně. Dochutit můžete medem nebo citronem.

Použité zdroje:

  • https://living.iprima.cz/zahrada/nasuste-si-listy-maliniku-a-ostruziniku-proti-nachlazeni-ci-prujmu
  • https://www.zahrada-centrum.cz/clanky/274-sklizen-a-zpracovani-ostruzin
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/ostruziny-pro-zdravi-krasu