Jste zde

Stévie – vypěstujte si zdravé přírodní sladidlo bez kalorií

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Řešíte nedostatek energie sladkým a sladkým zaháníte i špatnou náladu? Nebo prostě jen rádi mlsáte? Klasický cukr však způsobuje řadu zdravotních problémů. Na trhu naštěstí existuje varianta, která je mnohem sladší a zároveň zdravější než klasický cukr.

20. 5. 2017

Stévie, jinak také sladká tráva, zelené zlato či medové lístky, je rostlina původem z Jižní Ameriky. Tato vytrvalá bylinka má drobné zelené lístky a jemné bílé květy. Je až 300krát sladší než klasický cukr a hlavně zdravější! 

Vedle vitamínů A, C a E obsahuje i řadu minerálních látek, jako jsou například selen, draslík, železo, fosfor, vápník, sodík, magnesium či zinek. Navíc neobsahuje žádné kalorie. Je tak vhodná pro diabetiky a i pro vás, kteří chcete shodit nějaké to kilo navíc. 

Novinkou posledních měsíců je i angínovník čínský: Poradí si nejen s angínou. Ale pozor na předávkování!

Velký konkurent cukrové třtiny a řepy!

Cesta na evropský trh byla zdlouhavá a komplikovaná, oficiálně bylo její používání schváleno až v roce 2011. Není proto divu, že pro mnohé z vás je stévie ještě velkou neznámou.

Sušená stévie je mnohem sladší než čerstvé lístky.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Dnes se dá sehnat v usušené formě, v tabletách nebo si nekonečný zdroj cukru můžete pěstovat doma na okenním parapetu. Lístky si pak můžete sami usušit nebo zamrazit. Překvapivě platí, že usušené lístky stévie jsou sladší než ty čerstvé.  Lístky vždycky sklízejte před odkvetením rostliny. Pokud zapomenete, listy vám začnou usychat.  

Sladká chuť a nula kalorií? Se stévií to není utopie! 

Důvodem k jejímu pořízení je určitě její sladká chuť. Lístky vám pomohou osladit různé nápoje či pokrmy. Stala se součástí i mnoha žvýkaček bez cukru, a dokonce se její výtažky začaly objevovat i ve velmi oblíbené Coca-cole. 

Stévie má však i blahodárný vliv na váš organismus. Povzbuzuje trávení, uklidní podrážděný žaludek a poradí si i s plynatostí. Stabilizuje hladinu cukru v krvi i vysoký krevní tlak. Snižuje únavu a pocit hladu, dokonce zahání chuť na cigaretu i alkohol. 

Pokud je vám nedobře, pomůže vám náš bylinkový seriál: heřmánek voní a mírní bolest zubů

Stévie je perfektní pomocník při hubnutí.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Na rozdíl od klasického cukru nezpůsobuje zubní kazy. Ba naopak! Svým působením ničí bakterie v dutině ústní, které za vznik kazů mohou. Pomáhá na nemocné dásně a urychluje hojení oparů a aftů, zmírní i nepříjemný zápach z úst. Není proto divu, že se přidává do zubních past a ústních vod. 

Dnes je stévie nejzdravější sladidlo na světě, ale nebylo tomu tak vždycky. V 80. letech bylo její užívání spojeno s rakovinou prsu. Tento názor byl však brzo zavrhnutý a naopak se ukázalo, že díky antioxidantům, které obsahuje, má protinádorové účinky. Dnes se využívá i při léčbě rakoviny. A mnohé studie spíše ukazují na nebezpečnost umělých sladidel. 

Stévie je sladší a zdravější než klasický řepný cukr.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Čím více tepla a světla, tím více je sladká

V jarních měsících stévii seženete u pěstitelů nebo v zahradnických centrech a postarat se o rostlinku doma už není nikterak náročné. Umístíte-li rostlinu na okenní parapet, odmění se vám sladkou chutí. Čím více světla a tepla totiž rostlina má, tím více je sladká. Se zálivkou opatrně, přemokření jí vůbec nesvědčí. Stejně tak pozor na chlad, mohl by být důvodem jejího úhynu. V létě se vyplatí umístit rostlinu ven, pozor však na vítr.

Rostlinu si doma i snadno rozmnožíte. Dá se roznožit řízkováním či odnožemi. Snažíte-li se ji rozmnožit skrz semínka, pak je důležité dopřát semínkům dostatek světla. Není proto vhodné je vkládat úplně do zeminy. 

Stévii jsem zkusil několikrát a je to hnus pro lidi, kteří nemají chuťové pohárky.
A možná taky pro hypochondry, kteří si v obavách o své zdraví vsugerují, že jim to chutná. Bohužel. Raději tedy používám cukr, ale do práce chodím pěšky - 3km tam i zpět.