Jste zde

tonka Zdroj: Shutterstock

Tonka fazole: Dokáže zastoupit vanilku. Jen pozor na dávkování. Ve velkém množství škodí

Seznamte se s tonka fazolemi! S luxusním kořením, jehož chuť se jen těžko popisuje slovy. Ochutnejte a přesvědčte se sami.

8. 11. 2025

Tonka fazole, jinak také tonkové boby, je méně známé koření, které má specifické aroma i chuť. Při použití dokáže nahradit vanilku a pokrmy obohatí o jemné aroma, které ve vás zanechá silný dojem. Pozor však na správné dávkování

shutterstock_2337514791.jpg

rozlomená tonka fazole
Zdroj: 
Shutterstock
Tonka fazole jsou v moderní gastronomii velmi oblíbenou přísadou, často využívanou v cukrařině jako alternativa vanilky. 

Luštěninám se podobají jen na pohled!

I když samotný název může evokovat luštěniny, tonka fazole mezi ně rozhodně nepatří! Ve skutečnosti se jedná o fermentovaná semena tropického stromu rostoucího ve Střední a Jižní Americe, která vypadají jako černé 3 cm dlouhé fazole s vrásčitou slupkou.

Semena jsou tvrdá a mají velice sladké aroma, které lze připodobnit mandlím, skořici, hřebíčku či karamelu. Po nastrouhání se však jejich vůně blíží spíše k vanilce, kterou také velmi často nahrazují. 

shutterstock_1651569751.jpg

strouhaná tonka fazole
Zdroj: 
Shutterstock
K nastrouhání tonka fazole použijte struhadlo na muškátový oříšek. Do pokrmu ji dávkujte po troškách a vždy si nastrouhejte jen tolik, kolik potřebujete. 

Při použití rozvoní celou kuchyň a pokrmům dodá nezaměnitelnou chuť

Tonka fazole seženete v bio prodejnách, ve specializovaných obchodech se zdravou výživou nebo v prodejnách s cukrářskými potřebami. Mohou být celé, mleté nebo mohou mít podobu ochucené pasty. Jsou velmi aromatické a do pokrmu stačí přidat opravdu jen malé množství

Věděli jste, že jedno zrnko tonka fazole dokáže ochutit až 80 pokrmů?

Tonka se skvěle hodí do sladkých i slaných jídel. Výborná je k ochucení koláčů, palačinek, lívanců, sušenek i různých krémů, koktejlů a alkoholických nápojů, ve kterých se objevuje rum.

Přidat ji však také můžete do rajčatových omáček, nejrůznějších dipů nebo třeba do těstovin či do mrkvové nebo dýňové polévky, kterým dodá hloubku a jemný vanilkový podtón

Tip: Trochu nastrouhané tonka fazole promíchejte s moučkovým nebo krupicovým cukrem a směs nechte alespoň dva týdny odpočívat v uzavřené cukřence. Cukr získá jedinečnou vůni a vaše kuchyň se naplní příjemným aroma. 

Při přípravě pokrmů použijte velmi malé množství!

Tonka fazole jsou v některých zemích zakázány nebo jsou povoleny jen v omezeném množství. Příčinou je chemická látka zvaná kumarin, která může být ve vyšších dávkách toxická pro játra, může zvyšovat riziko krvácení a dokonce může přispět k rozvoji určitých druhů rakoviny. Podle mnoha odborníků je však riziková až dávka 30 bobů

shutterstock_2411585027.jpg

tonka na lžíci
Zdroj: 
Shutterstock
Tonku skladujte ve vzduchotěsné nádobě, v chladu a v temnu. Pokud se na ní objeví bílé krystalky, nenechte se jimi znepokojit. Nejedná se plíseň, ale o zcela běžný jev. 

Zdroje:

  • https://www.novinky.cz/clanek/zena-recepty-tonka-stale-oblibenejsi-koreni-mezi-cukrari-a-kuchari-40433549
  • https://kuchynelidlu.cz/recept/tonka
  • https://www.apetitonline.cz/suroviny/tonka-fazole-oblibene-koreni-s-neodolatelnou-chuti-ktereho-je-treba-uzivat-pomalu-v
  • https://www.madebykristina.cz/ingredience/tonka/
  • https://kralovstvichuti.cz/koreni/jednodruhove-koreni/tonka-fazole