8. 11. 2025
Tonka fazole, jinak také tonkové boby, je méně známé koření, které má specifické aroma i chuť. Při použití dokáže nahradit vanilku a pokrmy obohatí o jemné aroma, které ve vás zanechá silný dojem. Pozor však na správné dávkování!
Luštěninám se podobají jen na pohled!
I když samotný název může evokovat luštěniny, tonka fazole mezi ně rozhodně nepatří! Ve skutečnosti se jedná o fermentovaná semena tropického stromu rostoucího ve Střední a Jižní Americe, která vypadají jako černé 3 cm dlouhé fazole s vrásčitou slupkou.
Semena jsou tvrdá a mají velice sladké aroma, které lze připodobnit mandlím, skořici, hřebíčku či karamelu. Po nastrouhání se však jejich vůně blíží spíše k vanilce, kterou také velmi často nahrazují.
Při použití rozvoní celou kuchyň a pokrmům dodá nezaměnitelnou chuť
Tonka fazole seženete v bio prodejnách, ve specializovaných obchodech se zdravou výživou nebo v prodejnách s cukrářskými potřebami. Mohou být celé, mleté nebo mohou mít podobu ochucené pasty. Jsou velmi aromatické a do pokrmu stačí přidat opravdu jen malé množství.
Věděli jste, že jedno zrnko tonka fazole dokáže ochutit až 80 pokrmů?
Tonka se skvěle hodí do sladkých i slaných jídel. Výborná je k ochucení koláčů, palačinek, lívanců, sušenek i různých krémů, koktejlů a alkoholických nápojů, ve kterých se objevuje rum.
Přidat ji však také můžete do rajčatových omáček, nejrůznějších dipů nebo třeba do těstovin či do mrkvové nebo dýňové polévky, kterým dodá hloubku a jemný vanilkový podtón.
Tip: Trochu nastrouhané tonka fazole promíchejte s moučkovým nebo krupicovým cukrem a směs nechte alespoň dva týdny odpočívat v uzavřené cukřence. Cukr získá jedinečnou vůni a vaše kuchyň se naplní příjemným aroma.
Při přípravě pokrmů použijte velmi malé množství!
Tonka fazole jsou v některých zemích zakázány nebo jsou povoleny jen v omezeném množství. Příčinou je chemická látka zvaná kumarin, která může být ve vyšších dávkách toxická pro játra, může zvyšovat riziko krvácení a dokonce může přispět k rozvoji určitých druhů rakoviny. Podle mnoha odborníků je však riziková až dávka 30 bobů.
Zdroje:
- https://www.novinky.cz/clanek/zena-recepty-tonka-stale-oblibenejsi-koreni-mezi-cukrari-a-kuchari-40433549
- https://kuchynelidlu.cz/recept/tonka
- https://www.apetitonline.cz/suroviny/tonka-fazole-oblibene-koreni-s-neodolatelnou-chuti-ktereho-je-treba-uzivat-pomalu-v
- https://www.madebykristina.cz/ingredience/tonka/
- https://kralovstvichuti.cz/koreni/jednodruhove-koreni/tonka-fazole








