Jste zde

Domácí sirupy: Vyrobte si z ovoce, bylinek nebo zeleniny základ na domácí limonády

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Žijete-li v domnění, že výroba domácího sirupu je zdlouhavá a náročná, pak vás vyvedeme z omylu. Výroba zdravého a poctivého sirupu vám nezabere mnoho času a zvládne ji i začátečník. A vězte, že kdo ho jednou ochutná, už nebude chtít jiný.

24. 6. 2018

Poctivé domácí sirupy znaly a dělaly už naše babičky. Jejich léčivé účinky využívaly k léčení mnoha nemocí a k posílení imunity. V posledních letech však jejich výroba ustoupila průmyslově vyráběným sirupům, které ovoce viděly možná tak z rychlíku.

Prostě jako od babičky

Podíl ovocné složky je ve většině případů minimální. Zářivé barvě vděčí umělým barvivům, chuti dochucovadlům a ovocné vůni umělým aromatům. Zkuste si doma vytvořit sirup, který bude poctivý, zdravý a přesně podle vaší chuti. Vždyť jeho výroba je tak jednoduchá!

Existuje mnoho důvodů, proč dát přednost průmyslově vyráběnému sirupu před domácím. V regálu lákají zářivou barvou, zajímavě pomalovanou etiketou a nízkou cenou. Jejich složení je však mnohdy na pováženou. Buď obsahují pouze aroma, nebo minimum ovocné šťávy. Zdroj: www.bigstockphoto.com

K výrobě domácích sirupů příroda poskytuje nepřeberné množství ingrediencí. Stačí se jen rozhlédnout! Využít můžete veškeré ovoce, některé druhy zeleniny a bylinky či květiny z vaší zahrádky. Ochutit si s nimi můžete čaj, jogurt, tvaroh či zmrzlinový pohár. V letních měsících jsou vynikající k výrobě osvěžující domácí limonády.

Ovocné sirupy z opravdového ovoce

K výrobě domácích ovocných sirupů budete potřebovat ovoce, cukr a vodu. Chcete-li, aby vám sirup vydržel déle, přidejte kyselinu citronovou. Ovoce zalijte vodou a nechte vařit. Během vaření se vytvoří pěna, kterou je třeba odstranit, aby sirup nebyl zakalený.

Domácí sirupy jsou nesrovnatelně zdravější alternativou průmyslově vyráběných sirupů. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Vařte, dokud jahody neztratí barvu, borůvky nezměknou a třešně se nerozvaří. Vzniklou tekutinu přeceďte přes velmi jemné sítko nebo plátýnko a spolu s cukrem ji znovu zahřejte. Čím více dáte cukru, tím bude váš sirup hustší. Ještě teplé plňte do sklenic.

Sirup můžete dochutit bylinkami, kořením, mandlovým či vanilkovým extraktem anebo citrusovou kůrou.

Zkusit můžete i sirupy bez vaření a bez přidaného cukru. Jejich trvanlivost je sice podstatně kratší, nicméně neztratí na kvalitě tepelnou úpravou. Tělu prospěšné látky zůstanou zachovány. Omyté a vypeckované ovoce naskládejte do sklenice. Podle vaší chuti přidejte bylinky, koření, extrakty či med. Vše promíchejte a uložte do chladu a temna. Po dvou dnech směs přeceďte do vymytých sklenic. Uchovávejte v lednici.

Na výrobu sirupů můžete použít i mražené ovoce. Čerstvému sezónnímu ovoci se však nic nevyrovná. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Sirup můžete připravit přesně podle vaší chuti. Fantazii se meze nekladou. Citron, med a zázvor zatočí s chřipkou. Sirup z jahod, limetky, vanilkového extraktu a bazalky se zase skvěle hodí k přípravě osvěžující domácí limonády. Za vyzkoušení stojí i tropický sirup z ananasu, máty a medu.

Zeleninový sirup

Omrzeli vás sladké sirupy z ovoce? Vyzkoušejte méně tradiční sirup z rebarbory. Omytou rebarboru nakrájejte na menší kousky. Přilijte vodu a šťávu z jednoho citronu. Vařte, dokud vám z rebarbory nevznikne kaše. Kašovitou hmotu přeceďte přes jemné sítko a přidejte cukr. Na kilo rebarbory budete potřebovat zhruba půl kila cukru. Směs povařte, dokud se cukr zcela nerozpustí, a ještě teplé nalijte do umytých sklenic.