Jste zde

Vydejte se na bezové květy: Je z nich skvělý med i limonáda!

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Zpozorněte! Na mezi právě kvete bez. Keř, který nejen omamně voní, ale i léčí a pročišťuje organismus. Využijte jeho léčivé účinky a vyrobte si doma svůj vlastní bezový med nebo osvěžující limonádu.

23. 6. 2017

Bez černý, jinak také bezinky, kozičky či smradinky, je hojně rozšířený listnatý keř. Využít se dá téměř celý, nicméně kůra a listy obsahují jedovaté látky, proto se jejich konzumace nedoporučuje! Využít jej však můžete při bolestech kloubů jako obklady. Koncem srpna jsou velmi ceněné plody, malé černé kuličky. V červnu a červenci zase bezové květy

Využijte léčivou sílu květů

Léčivé účinky bezových květů znali a využívali již naši předci. Účinné látky v nich obsažené pomáhají při nachlazení, horečce, bolesti hlavy a zubů, usnadňují vykašlávání, zvyšují obranyschopnost a zlepšují pružnost cév. Květ černého bezu má silné močopudné účinky, pročistí tak organismus a pomůže při potížích s močovými cestami a ledvinami.  

Plody jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Nadměrná konzumace čerstvých plodů však může vyvolat průjem, zvracení a pocit slabosti. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Čaj z květů urovná trávení, pomůže zbavit se plynatosti, zácpy a nevolnosti. Traduje se, že květ položený vedle postele navodí klidný a ničím nerušený spánek.  Odvar ze sušených listů je také vhodný pro citlivou pleť při léčbě akné. 

Bez černý naleznete v podstatě všude. Nikdy jej však nesbírejte v blízkosti frekventovaných silnic kvůli nebezpečným látkám z výfukových zplodin. Květy sbírejte za suchého počasí. Vyhnete se tak jejich zplesnivění. Před jejich zpracováním je nutné z květů vyhnat veškerý hmyz. Květy, buď vyperte a nechte oschnout, nebo broučky nechte vylézt. 

V zimě zahřeje bezový čaj

Ze sušených květů si můžete vyrobit bezový čaj. Jeho příprava není nikterak náročná. Usušené květy zalijte vroucí vodou a nechte louhovat zhruba 5 minut. Dochutit jej můžete cukrem, medem či jinými bylinkami.

Vůně bezu černého uklidňuje a navozuje klidný spánek. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Větší péči musíte květům věnovat při jejich sušení, které musí proběhnout rychle, aby květy nezhnědly, ale zachovaly si svou světle žlutou barvu. Obvykle tento proces trvá 2-3 týdny. Sušit je můžete, buď květem dolů na čistém papíře a teplém místě, nebo zavěšené v dobře větrané místnosti. Květy bezu nikdy nesušte na přímém slunci. 

Usmažte si kosmatice 

Oblíbené jsou také smažené bezové květy, známé pod názvem kosmatice. Tento tradiční staročeský pokrm si připravíte snadno a rychle. Nasbírané květy stačí řádně vyprat, nechat osušit a obalit v těstíčku z 1 deci mléka, jednoho vajíčka, špetky soli a hladké mouky. Druhou, méně známou variantou, jsou kosmatice usmažené na sladko. Do těsta přidejte lžíci cukru či medu a květy usmažte. Po jejich vyndání je ještě horké obalte ve skořicovém cukru. 

Na nachlazení bezový med 

Z čerstvých květů je výborný a snadný na přípravu i bezový med. Jeho sílu určitě oceníte v období chřipek. Zhruba 30 květů a jeden citron povařte 10 minut a nechte do druhého dne vylouhovat. Poté směs přeceďte přes jemné sítko nebo plátno. Přidejte přibližně kilo a půl cukru a vařte do zhoustnutí. Po vychladnutí jej přelijte do sklenic a je hotovo! 

Bezový med si kvůli chuti a snadné přípravě zamilujete.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Osvěžení v podobě bezinkové limonády

V horkých letních měsících jistě oceníte osvěžující bezovou limonádu. Navíc díky její chuti si ji zamilují i děti. Její přípravu zvládne i naprostý kuchařský antitalent. V pěti litrech vody rozpusťte zhruba půl kila cukru, přidejte na plátky nakrájený citron a samozřejmě bezové květy. Postačí zhruba deset květenství. Za občasného promíchání nechte směs dva dny v uzavřené sklenici odpočívat. Limonádu podávejte nejlépe chlazenou.