22. 11. 2025
Stačí do hluboké pánve nasypat vysokou vrstvu soli, tu dobře rozpálit a pak už na ni jenom položit pokrm, který chcete připravit. Jedinou podmínkou je skutečnost, že surovina musí být suchá, čímž se poměrně zásadním způsobem zužuje prostor pro využití v běžné kuchyni.
S řízkem obaleným v trojobalu tedy neuspějete. Takový popcorn, kaštany, chléb anebo různé krekry ale na soli klidně můžete připravit. Mezi největší přednosti této přípravy patří nejen zásadní minimalizace tuku v pokrmu, ale také skutečnost, že surovinu připravujete bez přepalování, během kterého vznikají nežádoucí látky.
Odkud k nám tahle metoda přišla?
Ačkoliv se může zdát, že jde o moderní trend ze sociálních sítí, pravda je někde úplně jinde. Tuto metodu přípravy pokrmů používali už lidé v Indii, či asijských státech před mnoha staletími. I dnes na ni můžete narazit během přípravy takzvaného street foodu. Namísto soli ale prodejci používají rozžhavený písek.
Písek, podobně jako sůl, totiž skvěle drží teplotu a příprava pokrmu je tak nejen rychlejší, ale zejména cenově dostupnější. A ve finále také zdravější. Pokrm si navíc ve výsledku uchovává autentickou chuť, která není ovlivněna rostlinnými nebo živočišnými tuky.
Přečtěte si také: Jak se zbavit zápachu ze smažení? Pomůžou aviváž, skořice i obyčejný ocet
Jakou sůl zvolit a co na to náš krevní tlak?
Pokud chcete přípravu pokrmů v soli otestovat v domácích podmínkách, vystačíte si s klasickou kuchyňskou solí. Ideální je ale ta, která není obohacena o jód. Ve chvíli, kdy se ta klasická jodovaná totiž začne přepalovat, bude se z kuchyně linout nepříjemný chemický zápach.
Ti, kteří virální trend aktivně komentují, též poukazují na vyšší slanost připravovaných pokrmů. Je pravdou, že oříšky, krekry nebo třeba popcorn mohou být slanější, ale přesto nebudou suché suroviny tak moc slané jako v případě, kdy se sůl rozpouští v tekutině a potraviny ji absorbují. O svůj krevní tlak ani ledviny se tedy bát nemusíte.
Pokud máte přece jen obavy, že by na připravovaných pokrmech ulpělo více soli, než je vhodné, můžete namísto klasické soli sáhnout po té hrubozrnné. Ačkoliv se někde dočtete, že sůl můžete používat opakovaně, my radíme ji po každé přípravě vyměnit za novou.
A praktický tip závěrem: Pokud chcete chuť připravované pochutiny ozvláštnit, přihoďte do solné lázně snítku rozmarýnu nebo tymiánu.
Použité zdroje:
- https://www.tiktok.com/@roicebethel/
- https://www.foodandwine.com/what-is-hot-salt-frying-11809437
- https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/trik-tiktoku-smazeni-v-soli-je-zdravejsi
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/39333-smazeni-v-soli-navod









