Jste zde

sloní žrádlo na chlebu Zdroj: Shutterstock

„Sloní žrádlo“: Retro pomazánka, která se dělala na kila a mizela ze stolu jako první

Název hosty pobavil, chuť je dostala! Sloní žrádlo patřilo k největším hitům minulých let a dodnes umí překvapit jednoduchostí i výraznou chutí. Pojďte společně s námi zavzpomínat na původní recept.

25. 11. 2025

Ačkoliv je název lehce zavádějící, o slony se bát nemusíte. Při přípravě téhle retro chuťovky žádný k újmě nepřišel. Ve své podstatě šlo o hojně připravovanou směs měkkého salámu, cibule, nakládaných okurek a sladkokyselé zálivky, která se nakonec zjemnila majonézou

Byla to jednoduchá, ale nesmírně výrazná a vysoce návyková dobrota, kterou znala a ráda připravovala většina dříve narozených. Sloní žrádlo se chystalo v obřích mísách, protože na oslavách mizelo ze stolu bezpečně jako první. Jak si ho připravit podle původního receptu? Není to nic složitého!

Přečtěte si také: Tuhle pomazánku jsme za socíku milovali! Byla sice z taveňáku, ale chutnala ohromně

shutterstock_2038100885.jpg

krájený gothaj
Zdroj: 
Shutterstock
Základem sloního žrádla je kvalitní měkký salám. Ideálně gothaj.

Proč bylo sloní žrádlo tak oblíbené? 

Sloní žrádlo bylo jednoduché na přípravu a levné. Výsledek překvapil výraznou chutí i rozmanitými způsoby použití. Pomazánka se hodila na chlebíčky, jednohubky, topinky i obyčejný čerstvý chleba. Skvělá byla i jen tak „na vidličku“.

Často se připravovala na oslavy, do práce nebo jen jako rychlá večeře. Navíc byla velmi variabilní – některé rodiny do základu přidávaly vařená vejce, jiné špetku chilli, aby získaly ostřejší verzi. Fantazii se při přípravě pokrmu meze nekladou. A prostor pro vylepšení je v podstatě vždy. 

Co budete na sloní žrádlo potřebovat?

  • 300–400 g měkkého salámu typu gothaj
  • 1 střední cibuli
  • několik menších kyselých okurek
  • plnotučnou hořčici
  • kečup
  • olej
  • ocet
  • cukr
  • majonézu
  • sůl a pepř

Jak na přípravu sloního žrádla?

Salám nakrájejte, nastrouhejte nebo umelte, cibuli a okurky nakrájejte najemno. V malém hrnci krátce povařte olej, ocet, hořčici, kečup a cukr, aby se chutě spojily. Po vychladnutí nalijte zálivku na směs salámu, cibule a okurek a důkladně promíchejte. Nakonec přimíchejte majonézu a dochuťte solí a pepřem

Ideální je nechat pomazánku uležet alespoň hodinu v lednici, aby se chutě rozvinuly. Pokud nespěcháte, klidně ji v lednici „zapomeňte“ do druhého dne. Hotovou pomazánku mazejte na chlebíčky, které můžete ozdobit kapií nebo několika kolečky sterilované okurky. 

Mohlo by vám zachutnat: Rokfórový salát podle ČSN sice rokfór nepotkal ani z vlaku, přesto jsme ho milovali

Tipy na doladění

Pokud máte rádi výraznější chuť pomazánky, přidejte do základu trochu chilli, česneku nebo najemno nakrájenou feferonku. Okurky vždy dobře vymačkejte, aby pomazánka nebyla příliš řídká. A pokud ji chystáte na oslavu, udělejte ji ideálně den předem. V lednici se uleží a chutná ještě lépe. Jen majonézu přimíchávejte až těsně před servírováním. 

Použité zdroje:
•    https://fresh.iprima.cz/sloni-zradlo-retro-chutovka-z-mekkeho-salamu-na-chlebicky-nebo-na-vidlicku-473865
•    https://www.toprecepty.cz/recept/2525-sloni-zradlo/ 
•    https://www.apetitonline.cz/jak-na/sloni-zradlo-pomazanka 
•    https://www.oriondomacipotreby.cz/recepty/pomazanka-sloni-zradlo 
•    https://www.receptynakazdyden.cz/recept/pomazanka-sloni-zradlo/