7. 11. 2025
Letos je tuzemských hus méně zhruba o deset až třináct procent. Na vině je ptačí chřipka, která zasáhla několik chovů, i rostoucí ceny krmiv, energií a práce. Farmáři proto museli část produkce omezit a v některých případech husy dokonce dovážet ze zahraničí.
Dopad se promítl do cen napříč celým trhem. Husy z českých chovů, které dříve stály okolo 130 Kč za kilogram, se letos prodávají i za více než 350 Kč. Restaurace tak zvyšují ceny svatomartinských menu přibližně o deset až patnáct procent.
Přečtěte si také: Svatomartinská husa pro začátečníky: Potřebujete jen tři suroviny a budíka
Kolik letos zaplatíme za husu v restauraci?
V běžných restauracích zaplatíte za čtvrtku pečené husy s knedlíkem a zelím kolem 300 až 600 korun. Jen výjimečně natrefíte na restauraci, kde vám naservírují husu pod 300 Kč. V lepších podnicích nebo v centrech měst se cena může vyšplhat i k devíti stům korun za kompletní svatomartinské menu s polévkou, dezertem a degustací vína.
Pokud plánujete zamířit pro husu do obchodu, pak se připravte na cenovky, které startují na 200 až 350 korunách za kilogram. Výsledná cena samozřejmě záleží na hmotnosti zvířete a samotném chovu, odkud pochází. Bio chovy jsou výrazně dražší. Vzhledem k letošním cenám se tak není čemu divit, že mnoho lidí přemýšlí, jak dodržet tradici, ale přitom neutratit majlant.
Mohlo by vás zajímat: Jak na svatomartinskou husu? Důležitá je teplota, spousta kmínu a „hloupá“ trouba
Jak ušetřit? Tady je pár chytrých tipů
- Kupte husu s předstihem: Čím blíž je jedenáctý listopad, tím rychleji ceny rostou. Vyplatí se proto husu objednat co nejdříve, a to ideálně přímo u chovatele nebo na farmářském trhu. Kdo má více místa v mrazáku, může husu koupit s předstihem.
- Kupte jen část, ne celý kus: Pokud nekupujete husu pro čtyřčlennou rodinu, bohatě vám bude stačit husí stehno nebo čtvrtka. Chuť je stejná, ale cena o třetinu nižší. Ušetříte také na pečení, protože menší kus se propeče rychleji a trouba tak spotřebuje méně energie.
- Sdílejte hostinu s rodinou nebo přáteli: Jeden přinese domácí zelí, druhý knedlíky a třetí zajistí víno. A vy upečete husu. Sejděte se jako parta přátel nebo rodina a celkový účet vás nebude tak bolet.
- Pochutnejte si na kachně nebo kuřeti: Pokud vám nejde vyloženě o tradiční husu, kachna bývá levnější a chuťově velmi podobná. V obchodech ji často koupíte i pod 100 Kč za kilogram, takže sváteční oběd může vyjít na polovinu. V případě, že vám přijde kachní maso příliš výrazné, sáhněte po kuřeti.
- Nevyhazujte zbytky: Husí sádlo je poklad. Vydrží dlouho a hodí se k mazání na chléb nebo na pečení brambor. Taky pod maso, na opečenou zeleninu nebo jak základ omáčky, či polévky. Z kostí si můžete uvařit silný vývar, ze zbytků masa výborné rizoto nebo pomazánku. Nic nepřijde nazmar.
- Hledejte podniky mimo centrum měst: Pokud husu v restauraci nechcete oželet, vybírejte si podniky v menších městech nebo mimo hlavní turistické lokality. V takových restauracích narazíte na kompletní husí menu už od pětistovky.
- Využijte termíny okolo Martina: Mnoho podniků servíruje svatomartinské menu už od začátku listopadu až do jeho konce. Pokud si stůl rezervujete mimo exponovaný termín, ceny bývají nižší a v restauracích nebývá tak plno.
Ve finále o tu husu zas až tolik nejde…
Letos sice svatomartinská husa zdraží, ale s trochou plánování a nápaditosti ji zvládnete i s omezeným rozpočtem. Důležité není utratit co nejvíc, ale užít si společné chvíle u stolu, které k listopadové tradici neodmyslitelně patří.
Ve finále tak nejde o to, na kolik vás husa vyšla, ale o to, že se sejdete s rodinou či přáteli, smějete se a necháte listopad provonět poctivým jídlem a pohodou.
Použité zdroje:
• https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-gastro-chov-husa.A251103_140129_ekonomika_drh
• https://www.centrum.cz/podniky-lakaji-zakazniky-na-svatomartinske-menu-podrazi-husy-a-vino-371aa554-d0ba-5a40-a1a3-7cf1182e1e37
• https://www.denik.cz/ekonomika/svaty-martin-svatomartinske-menu-husa-cena-restaurace.html
• https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/svatomartinska-husa-cena-rust-ptaci-chripka-energie.A251030_141823_ekonomika_herp









