4. 11. 2025
Svatomartinské rohlíčky, jinak také rohlíky, podkovy nebo martiny, jsou sladké sváteční pečivo, které je spojené se svátkem svatého Martina. Tradičně se pečou na svatomartinské posvícení, tedy okolo 11. listopadu, připravují se z kynutého nebo nekynutého těsta a plní se klasickými náplněmi, jako jsou mák, mleté ořechy, tvaroh nebo švestková či jablečná povidla. Na přípravu jsou snadné, ale jejich zamotání vyžaduje trochu cviku.
Jejich tvar má hlubší význam
Svatomartinské rohlíčky jsou malé sladké kousky pečiva, které nejen potěší vaše chuťové pohárky, ale mají i hlubší symbolickou hodnotu. Podle tradice mají připomínat koňské podkovy, které sv. Martin proměnil v pečivo, a jím pak nakrmil chudinu. Mají přinášet štěstí a prosperitu těm, co je ochutnají, a také připomínají konec sklizně a poděkování za úrodu.
Na svatomartinské rohlíčky existuje spousta receptů, které se liší nejen náplní, ale také typem těst. Mezi tradiční však patří dva hlavní typy těst: kynuté a nekynuté.
Kynuté svatomartinské rohlíčky
Kynutá verze svatomartinských rohlíčků bývala v minulosti velmi oblíbená. Dnes ale její obliba klesá, protože je její příprava pracná a časově náročnější. Výsledné těsto je však nadýchané a vláčné.
Co budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 150 g másla, 30 g droždí, 50 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu, ¼ lžičky citronové kůry, 2 žloutky, špetka soli
A jak na ně? Z droždí, z 1 lžíce cukru a zhruba z 80 ml mléka si nejprve připravte kvásek. Jakmile vzejde, přidejte ho k prosáté mouce, změklému máslu, zbytku cukru i mléka, žloutkům, citronové kůře, rumu a špetce soli. Zadělejte těsto a nechte ho minimálně hodinu kynout na teplém místě.
Z vykynutého těsta vytvořte 5 stejných bochánků. Ty poté rozválejte pěkně do kulata na tloušťku okolo 3 mm. Ze vzniklé placky vykrojte 6 stejně velkých trojúhelníků. Na nejširší konec trojúhelníku dejte bochánek náplně a těsto pěkně stolujte. Od širšího konce k užšímu.
Nakonec rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem a pečte je v předem vyhřáté troubě na 190 stupňů Celsia. Rohlíčky pečte dozlatova zhruba 20 minut.
Nekynuté svatomartinské rohlíčky
Nekynutá verze svatomartinských rohlíčků je mnohem rychlejší. Těsto nevyžaduje kynutí a snadno se tvaruje. Rohlíčky jsou po upečení velmi křehké a vaše chuťové pohárky okouzlí kombinací velkého množství másla a lahodné náplně.
Co budete potřebovat: 450 g hladké mouky, 250 g másla, 4 žloutky, 150 ml smetany, 2 lžíce moučkového cukru, špetku soli, vejce na potření
A jak na ně? Ze všech ingrediencí zpracujte v ruce nebo v kuchyňském robotu hladké, kompaktní a nelepivé těsto. To následně zabalte do fólie a nechte ho minimálně 30 minut odpočívat v lednici.
Odpočaté těsto poté rozdělte na 5 stejných částí. Každou část rozválejte do kruhu a rádýlkem z ní nakrájejte 6 stejně velkých trojúhelníků. Do širší části trojúhelníku dejte bochánek náplně, okraje přehněte přes náplň a těsto pevně srolujte směrem ke špičce.
Takto připravené rohlíčky potřete rozšlehaným máslem a pečte je na 180 stupňů asi 15 minut.
Zdroj:
- https://recepty.cuketka.cz/martinske-rohlicky/
 - https://www.ozdobdort.cz/svatomartinske-rohlicky-poznejte-jejich-historii
 - https://www.stream.cz/toprecepty-cz/jak-zabalit-plnene-nejen-svatomartinske-rohlicky-aby-napln-nevytekla-64700953
 - https://www.toprecepty.cz/clanky/7658-jak-na-kynute-svatomartinske-rohlicky-nadychane-maslove-pecivo-chutna-skvele-s-makovou-ci-orechovou-naplni/
 - https://www.ceskazceska.cz/svatomartinske-rohlicky/
 


            
  
  
  
		
		
		
		
		
		
		
		



