Jste zde

nakládání do medu Zdroj: Shutterstock

Nakládání do medu: Naložit můžete česnek, zeleninu, ale třeba i koření. Víte jak?

Nakládání do medu má dlouhou tradici a přináší spoustu benefitů. Pojďte společně s námi zjistit, jaké výhody přináší a co všechno lze do medu naložit.

3. 11. 2025

Nakládání do medu je tradiční způsob konzervace, který lidstvo používá už tisíce let. Má řadu výhod a k naložení můžete použít spoustu surovin, kterým med nejenže prodlouží trvanlivost, ale také zlepší jejich chuť a zvýší jejich výživovou hodnotu. Klíčem k úspěchu je vždy však kvalitní med a suroviny té nejvyšší kvality!

shutterstock_571186903.jpg

ovoce v medu
Zdroj: 
Shutterstock
Suroviny naložené v medu jsou nejen skvělou pochoutkou, ale také výborným přírodním lékem.

Med jako přírodní konzervant

Med obsahuje spoustu cenných látek a má přirozeně antibakteriální vlastnosti. Potraviny udrží mnohem déle čerstvé a zdravotně nezávadné. Brání růstu bakterií i plísní, zabraňuje množení mikroorganismů a potraviny chrání před oxidací i jiným znehodnocením.

Dodává příjemně sladkou chuť a v kombinaci s jinými surovinami z něj můžete vytvořit lahodnou a zdravou pochoutku, kterou můžete využít ke slazení čaje či limonád nebo k přípravě mnoha dezertů.

Vsaďte na kvalitní suroviny

Med můžete použít k uchování mnoha různých surovin. Od bylinek přes ovoce a oříšky až po koření nebo zeleninu. Vždy však použijte kvalitní med od ověřeného včelaře, ideálně tekutý a nezkrystalizovaný, aby mnohem lépe obalil suroviny.

Tip: Pokud je váš med tuhý a zkrystalizovaný, zahřejte ho ve vodní lázni. Dbejte však na to, aby teplota nepřesáhla 50 stupňů Celsia!

Oříšky v medu jsou osvědčená klasika, která nejenže skvěle chutná, ale také fungují jako rychlá vzpruha. Tělu dodají spoustu energie a naložit můžete téměř všechny druhy oříšků. Vlašskými nebo lískovými ořechy, mandlemi ani kešu ořechy však nikdy nic nezkazíte a spolu se sušeným ovocem nebo nejrůznějšími semínky můžete svou směs povýšit ještě o úroveň výš.

Nakrájený na kousky nebo dokonce celé stroužky česneku, zázvor, plátky citronu, brusinky nebo šípky v medu oceníte hlavně při prvních příznacích rýmy a nachlazení. Skvěle fungují jako přírodní antibiotikum a tělu dodají spoustu vitaminu C, který posílí imunitu.

shutterstock_660776860.jpg

česnek v medu
Zdroj: 
Shutterstock
Česnek naložený v medu ztratí svou typickou palčivost a vaše tělo obohatí o spoustu cenných látek.

Různé druhy bylinek vybírejte podle vašich momentálních zdravotních obtíží. Med nádherně provoní a také mu propůjčí své pozitivní vlastnosti, čímž skvěle poslouží vašemu zdraví jak v čaji, tak i v domácí limonádě. Vychutnat si je však můžete i samotné, přímo ze lžičky!

Stejně tak použít můžete i koření. Skvělá je například skořice, badyán, anýz, hřebíček nebo kurkuma.

Do medu nakládejte vždy suché suroviny

Nakládání do medu není složité. Má však svá pravidla, která je důležité dodržovat, abyste neovlivnili kvalitu a trvanlivost produktu.

Při nakládání je velmi důležité nakládat do čistých sklenic, které lze dobře uzavřít, aby se do nich nedostal vzduch. Suroviny je třeba umýt, popřípadě oloupat a hlavně dobře usušit. Voda ve sklenici by mohla spustit kvašení a negativně ovlivnit kvalitu, trvanlivost i chuť.

shutterstock_2315557541_1.jpg

dřevěná lžíce med
Zdroj: 
Shutterstock
Suroviny z medu vyjímejte dokonale čistou lžičkou, abyste zbytek sklenice nekontaminovali bakteriemi.

Sklenice naplňte maximálně 1 až 2 cm pod okraj a suroviny zalijte medem tak, aby byly zcela ponořené. Pokud budou trčet nad hladinu, mohou začít plesnivět.

Se sklenicemi několikrát bouchněte o stůl, abyste vyhnali případné bublinky, uzavřete je a nechte je několik dní odpočívat na chladném a tmavém místě, aby se dobře prolnuly všechny chutě.

Zdroje:

  • https://www.pleva.cz/a/jak-si-vyrobit-dobroty-nalozene-v-medu
  • https://homebydleni.cz/zahrada/recept-na-uzasne-nakladane-orisky-v-medu/
  • https://www.vcelaricifm.cz/med/co-nalozit-do-medu-inspirace-pro-lahodne-pochoutky/
  • https://living.iprima.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/byliny-koreni-med-lipa-levandule-ruze
  • https://www.vcelaricifm.cz/med/jak-nalozit-rakytnik-do-medu-zdrave-tipy-a-postupy/