3. 11. 2025
Nakládání do medu je tradiční způsob konzervace, který lidstvo používá už tisíce let. Má řadu výhod a k naložení můžete použít spoustu surovin, kterým med nejenže prodlouží trvanlivost, ale také zlepší jejich chuť a zvýší jejich výživovou hodnotu. Klíčem k úspěchu je vždy však kvalitní med a suroviny té nejvyšší kvality!
Med jako přírodní konzervant
Med obsahuje spoustu cenných látek a má přirozeně antibakteriální vlastnosti. Potraviny udrží mnohem déle čerstvé a zdravotně nezávadné. Brání růstu bakterií i plísní, zabraňuje množení mikroorganismů a potraviny chrání před oxidací i jiným znehodnocením.
Dodává příjemně sladkou chuť a v kombinaci s jinými surovinami z něj můžete vytvořit lahodnou a zdravou pochoutku, kterou můžete využít ke slazení čaje či limonád nebo k přípravě mnoha dezertů.
Vsaďte na kvalitní suroviny
Med můžete použít k uchování mnoha různých surovin. Od bylinek přes ovoce a oříšky až po koření nebo zeleninu. Vždy však použijte kvalitní med od ověřeného včelaře, ideálně tekutý a nezkrystalizovaný, aby mnohem lépe obalil suroviny.
Tip: Pokud je váš med tuhý a zkrystalizovaný, zahřejte ho ve vodní lázni. Dbejte však na to, aby teplota nepřesáhla 50 stupňů Celsia!
Oříšky v medu jsou osvědčená klasika, která nejenže skvěle chutná, ale také fungují jako rychlá vzpruha. Tělu dodají spoustu energie a naložit můžete téměř všechny druhy oříšků. Vlašskými nebo lískovými ořechy, mandlemi ani kešu ořechy však nikdy nic nezkazíte a spolu se sušeným ovocem nebo nejrůznějšími semínky můžete svou směs povýšit ještě o úroveň výš.
Nakrájený na kousky nebo dokonce celé stroužky česneku, zázvor, plátky citronu, brusinky nebo šípky v medu oceníte hlavně při prvních příznacích rýmy a nachlazení. Skvěle fungují jako přírodní antibiotikum a tělu dodají spoustu vitaminu C, který posílí imunitu.
Různé druhy bylinek vybírejte podle vašich momentálních zdravotních obtíží. Med nádherně provoní a také mu propůjčí své pozitivní vlastnosti, čímž skvěle poslouží vašemu zdraví jak v čaji, tak i v domácí limonádě. Vychutnat si je však můžete i samotné, přímo ze lžičky!
Stejně tak použít můžete i koření. Skvělá je například skořice, badyán, anýz, hřebíček nebo kurkuma.
Do medu nakládejte vždy suché suroviny
Nakládání do medu není složité. Má však svá pravidla, která je důležité dodržovat, abyste neovlivnili kvalitu a trvanlivost produktu.
Při nakládání je velmi důležité nakládat do čistých sklenic, které lze dobře uzavřít, aby se do nich nedostal vzduch. Suroviny je třeba umýt, popřípadě oloupat a hlavně dobře usušit. Voda ve sklenici by mohla spustit kvašení a negativně ovlivnit kvalitu, trvanlivost i chuť.
Sklenice naplňte maximálně 1 až 2 cm pod okraj a suroviny zalijte medem tak, aby byly zcela ponořené. Pokud budou trčet nad hladinu, mohou začít plesnivět.
Se sklenicemi několikrát bouchněte o stůl, abyste vyhnali případné bublinky, uzavřete je a nechte je několik dní odpočívat na chladném a tmavém místě, aby se dobře prolnuly všechny chutě.
Zdroje:
- https://www.pleva.cz/a/jak-si-vyrobit-dobroty-nalozene-v-medu
- https://homebydleni.cz/zahrada/recept-na-uzasne-nakladane-orisky-v-medu/
- https://www.vcelaricifm.cz/med/co-nalozit-do-medu-inspirace-pro-lahodne-pochoutky/
- https://living.iprima.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/byliny-koreni-med-lipa-levandule-ruze
- https://www.vcelaricifm.cz/med/jak-nalozit-rakytnik-do-medu-zdrave-tipy-a-postupy/








