12. 11. 2025
Americké brambory patří spolu s kroketami a hranolkami mezi nejoblíbenější bramborové přílohy. Připravené jsou během chvilky a upéct je zvládne opravdu každý. Aby však byly krásně zlatavé, na povrchu křupavé, uvnitř měkké a chuťově dokonalé, je třeba znát několik osvědčených triků.
Výrazně ochucené brambory nakrájené na klínky a pečené v troubě na minimálním množství tuku se hodí téměř ke všem pokrmům. Dobře se kombinují s masem, zeleninou i se salátem, ale skvěle chutnají i samy o sobě nebo s domácím dipem či salsou. Docela dobře zasytí a pokud jsou navíc správně připravené, nezatíží ani vaše zažívání.
Volte brambory s nižším obsahem škrobu
K přípravě amerických brambor jsou nejlepší brambory varného typu A, které mají nízký obsah škrobu. Po tepelné úpravě zůstávají pevné, dobře drží tvar a jsou chuťově výrazné. Pokud použijte brambory varného typu B s vyšším obsahem škrobu, budou se při přípravě amerických brambor rozpadat a nikdy nedocílíte požadované křupavosti.
Tip: Abyste brambory zbavili škrobu, rozkrájejte je a namočte je minimálně na 30 minut do studené vody. Před samotnou přípravou je však nezapomeňte důkladně osušit papírovou nebo bavlněnou kuchyňskou utěrkou.
Brambory důkladně omyjte, očistěte kartáčkem a nakrájejte je na stejně velké klínky, abyste docílili rovnoměrného propečení. Použijete-li starší brambory, raději je oloupejte!
Pro lepší promíchání použijte ruce
Nakrájené a osušené brambory přendejte do misky a zasypte je vydatnou dávkou vhodné kořenící směsi ze sladké papriky, drceného kmínu, sušeného česneku, oregana a trochy kurkumy. Přidat však také můžete tymián, saturejku, sušenou cibuli a bazalku, případně chilli nebo pálivou papriku pro větší pálivost. Sůl zatím vynechte!
Poté brambory zakápněte kvalitním olivovým olejem nebo přepuštěným máslem a vše pořádně promíchejte, aby byl každý kousek rovnoměrně obalený.
Při pečení buďte trpěliví!
Brambory obalené v kořenící směsi rozložte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly, a rozpalte troubu!
Prvních pět minut brambory pečte na 200 až 220 stupňů Celsia. Poté teplotu snižte na 180 stupňů Celsia a brambory pečte zhruba ještě dalších 20 minut. Brambory během pečení jednou obraťte, aby byly krásně zlatavé ze všech stran.
Brambory osolte až po vytažení z trouby! Pokud byste to udělali dřív, sůl by z nich vytáhla vlhkost a americké brambory by byly na povrchu méně křupavé.
Zdroje:
- https://www.receptynakazdyden.cz/recept/krupave-americke-brambory-ze-3-ingredienci/
- https://www.apetitonline.cz/jak-na/dokonale-americke-brambory-vsadte-na-spravne-koreni-trpelivost-budete-mit-krupave-klinky
- https://www.toprecepty.cz/clanky/4422-kouzlo-krupavych-a-chutove-vyvazenych-americkych-brambor-se-skryva-ve-smesi-koreni-a-spravne-teplote-pri-peceni/
- https://www.kucharkaprodceru.cz/americke-brambory/
- https://fresh.iprima.cz/magazin/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/jak-na-dokonale-pecene-brambory-aby-byly-krasne-krupave









