1. 12. 2025
Punč je velmi oblíbený nápoj, jehož původ sahá až do Indie, kde byl známý pod názvem “panča”, což v překladu znamená “pět” a označuje pět základních surovin, z nichž se původně připravoval. Do Evropy se dostal v 17. století prostřednictvím anglických námořníků a díky své schopnosti zahřát, lahodné chuti a vůni koření se postupně stal neodmyslitelnou součástí zimních svátků.
Každý si přijde na své!
Tradiční punč se skládal z alkoholu, cukru, citronové šťávy, směsi koření a vody. Postupem času se však jeho složení měnilo a přizpůsobovalo dostupným surovinám, takže dnes existuje celá řada variant, z nichž si rozhodně vybere každý!
Základem punče je víno, ideálně kvalitní a polosladké nebo sladké. Může být červené i bílé, hlavní je však, aby vám chutnalo i samotné. O přibližně 30% obsah alkoholu se však kromě vína postará i další druh alkoholu, nejčastěji rum. Skvěle se ale také hodí brandy, griotka, gin, slivovice či hruškovice.
Další důležitou složkou je ovoce, respektive samotná šťáva z pomerančů, případně její kombinace s jablečnou nebo hroznovou šťávou. A samozřejmostí je také koření, ideálně skořice, badyán a hřebíček. Vynikající je však také kardamom nebo vanilka, která výslednému punči dodá originální aroma.
Na doslazení se hodí klasický cukr i med nebo nejrůznější sirupy a k závěrečnému doladí jsou ideální plátky jablek, hrušek nebo citrusů.
A jak na něj?
Příprava punče je velice jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Všechny ingredience stačí krátce ohřát a nechat chutě dokonale propojit.
V hrnci si nejprve ohřejte 150 ml ovocné šťávy. Přidejte 3 až 4 lžíce cukru, popřípadě medu, a z koření 1 tyčinku skořice, 4 hřebíčky a 1 hvězdičku badyánu. Vše krátce zahřejte, aby se cukr rozpustil a koření uvolnilo své aroma i chuť.
Poté přidejte 1 láhev vína a směs ohřejte na zhruba 70 stupňů Celsia. Na úplný závěr přilijte 50 až 100 ml rumu nebo jiné lihoviny a punč odstavte. Pokud byste ho vařili, vyprchal by alkohol a punč by ztratil svou sílu.
Hotový punč nalijte do hrnečků, ozdobte ho plátky čerstvého ovoce a podávejte ho horký, aby zahřál.
Tip: Na závěr můžete do punče přidat i sušené ovoce namočené v rumu, například švestky, rozinky nebo brusinky, které mu dodají extra aroma a sladkou chuť.
Zdroje:
- https://www.dumazahrada.cz/clanek/vanocni-punc-recept-20221128.html
- https://www.ochutnejorech.cz/blog/recept-na-vanocni-punc
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Pun%C4%8D
- https://drinkito.cz/magazin/jak-si-pripravit-vanocni-punc
- https://metelka.cz/likerka-metelka/punc-z-indie-do-celeho-sveta/








