Jste zde

asijské bylinky Zdroj: Shutterstock

Asijské bylinky: Pro Čechy velká neznámá s velkými chutěmi. Mrkněte se na přehled těch nej!

Milujete asijské gastrospeciality a chcete si čas od času nějakou připravit doma? Pak se rozhodně neobejdete bez asijských bylinek. O které jde, jakou chuť vašim pokrmům dodají a s čím je kombinovat? Všechno víme!

25. 10. 2025

Kromě toho, že asijské bylinky vyladí vaše domácí gastronomické experimenty chutěmi a vůněmi, taky prospějí vašemu zdraví. Samozřejmě ne po jedné konzumaci. Jakmile si je ale dopřejete pravidelně, můžou s ledasčím pomoct.

Které bylinky řadíme k těm asijským?

Pestrost a výrazné chutě, to je to, oč v asijské kuchyni běží. A je jedno, jestli z tepla vlastní kuchyně zavítáte do Koreje, Thajska, Číny nebo Vietnamu. Jen vždycky myslete na to, že tyhle bylinky dokážou být pořádně aromatické, proto s nimi začínejte s citem a mírou, abyste jídlo neubili přílišnou výrazností nebo kombinací chutí, které spolu tak úplně neladí.

K těm nejdůležitějším asijským bylinkám patří thajská bazalka a koriandr setý, ale kromě téhle dvojky je jich ještě celá řada.

Thajská bazalka

Taky anýzová nebo lékořicová. Už to napovídá, jakou chuť můžete očekávat. Nejde o tu bazalku, kterou si pěstujete doma. Překvapí vás mnohem výraznější vůní a kromě slaných jídel nachází využití i v dezertech.

shutterstock_2225875803.jpg

thajská bazalka
Zdroj: 
Shutterstock
Thajská bazalka je výraznější a štiplavější než "klasická" bazalka pravá.

Hodí se prakticky k jakémukoli masu, na rýži nebo rýžové nudle, na vejce nebo fazole, do zeleninových a ovocných salátů (v tomhle případě hlavně k mangu, mučence nebo jahodám) a fajn chuťovou kombinaci vytváří s koriandrem, mátou nebo pepřovníkem.

Pozor, thajskou bazalku přidávejte do jídel až na závěr, ať nepřejde varem. Přišli byste tím o veškeré její kouzlo – barvu, chuť i aroma.

Zdravotní účinky: Posiluje imunitu, podporuje trávení, zklidňuje při napětí, pomáhá při nachlazení

Koriandr setý

Tuhle jednoletku využijete v kuchyni úplně celou. Její chuť je opravdu hodně výrazná a specifická, proto strávníky rozděluje na dva tábory – jedni ji milují, druzí ji nemůžou ani cítit. Nic mezi tím nejspíš neexistuje. Její chuť se totiž přirovnává třeba k mýdlu.

Nejaromatičtější a celkově nejintenzivnější částí téhle bylinky jsou kořínky. Semínka zase nabízejí nádech citrusů.

Koriandr využijete ke grilovaným a smaženým jídlům, do polévek, k nejrůznějším druhům masa a k mořským plodům, na rýži, nudle, těstoviny a tortilly. Je výborným doplňkem do zeleninových salátů a z ovoce se hodí k avokádu. Bez obav ho můžete kombinovat s citrónovou trávou, chilli nebo zázvorem.

shutterstock_2013670688.jpg

koriandr setý
Zdroj: 
Shutterstock
KOriandr patří k nejvíce intenzívním bylinkám - a populaci rozděluje: Buď ho milujete, nebo nesnášíte.

Zdravotní účinky: Snižuje hladinu cholesterolu, podporuje činnost nervové soustavy, pomáhá při infekci močových cest, zmírňuje revmatické potíže

Citrónová tráva

Citrónová tráva (taky lemongrass) je bylinka s osvěžující vůní a citrusovým aroma, které jídlu dodá šťavnatost i jemnou exotickou kyselost. Neobejdou se bez ní polévky, omáčky, marinády a kari pasty, jež jsou nedílnou součástí thajské, vietnamské nebo indonéské kuchyně.

Nikdy s ní nešlápnete vedle u mořských plodů a ryb nebo kuřecího a vepřového masa – tomu všemu dodává jemně pikantní tón. Skvěle s ní dochutíte tofu, čočku nebo rýžové nudle.

Příjemnou kombinaci chutí vytvoří s mangem, ananasem a limetkou, perfektně se doplňuje s koriandrem, mátou a chilli. Ze zeleniny snad není pokrm, který byste s ní mohli zkazit.

Citrónovou trávu využijete i při přípravě dezertů nebo domácích limonád – stačí ji zalít horkou vodou, nechat vyluhovat a vystydnout. V každém případě těžte z toho, že při tepelné úpravě uvolňuje svou svěží vůni podobnou citrónu s nádechem zázvoru.

Zdravotní účinky: Podporuje imunitu a trávení, má antioxidační a detoxikační účinky (je močopudná) a stejně tak i účinky protizánětlivé a antibakteriální

Padesát odstínů zelené aneb znáte všechny druhy máty? Zkuste třeba čokoládovou!

Perila křovitá

Perilu lidi často označují za asijskou obdobu bazalky. Zaujme jemně mentolovou a lehce zázvorovou chutí s podtóny skořice. Využití v kuchyni nachází hlavně listy, myslete ale na to, že musí být čerstvé, nebo sušené – neměli byste je nechat přejít varem.

Doladíte s ní kuřecí a hovězí maso, tofu, krevety, tuňáka i nejrůznější saláty, hodí se na rýži a nudle, k avokádu a citrusům. Japonci do perily obalují sushi a sashimi, Korejci do ní zase balí rýži a pikantní směsi.

shutterstock_515671684.jpg

perila
Zdroj: 
Shutterstock
Perilu někteří označují za asijskou podobu bazalky.

Její osvěžující chuť vyniká i v kombinaci s citrusy, broskvemi nebo granátovým jablkem. Z bylinek si rozumí hlavně s koriandrem, bazalkou a citrónovou trávou.

Zdravotní účinky: Pomáhá při nachlazení, podporuje trávení, ulevuje při alergických reakcích, zvyšuje schopnost soustředění

Samaritánka: Zapomenutá bylinka voní po jablkách a pomůže s kuřáckým kašlem

Pepřovník lolot

Pepřovník lolot (taky betel) patří hlavně do thajské a vietnamské kuchyně, a když vám ji místní nabídnou, buďte s její konzumací opatrní. Pojem betel jste totiž možná už zaslechli. Jde o jednu z nejrozšířenějších drog na světě a to, že jste si ji dali, ostatní poznají, protože budete mít ústa zbarvená do fialova až černa.

Když jsme u koriandru zmínili mýdlovou chuť, u pepřovníku musíme taky. K tomu se přidává i štiplavý „ocásek“.

Krásně doplňuje saláty a závitky, různé druhy masa, ryby a mořské plody, rýži, nudle, z ovoce pak granátové jablko, mučenku, avokádo nebo pomelo. Z bylinek ji můžete směle kombinovat s koriandrem, máčkou smrdutou, perilou křovitou a s různými druhy máty.

Zdravotní účinky: Podporuje trávení, ulevuje od bolestí, pomáhá při průjmech a nadýmání

shutterstock_343583516.jpg

batel lolot
Zdroj: 
Shutterstock
Do betelových listů se balí například mleté maso. Pusu vám zbarví do fialova až černa.

Rdesno vonné

Rdesno vonné okouzlí svou pikantní chutí s lehce štiplavým dozvukem, může připomínat kombinaci koriandru a pepře, koriandr svou intenzitou dokonce překonává.

U nás tahle bylinka moc rozšířená není, zato ve Vietnamu se s ní setkáte v tradičních receptech i v moderní gastronomii. Její listy si můžete dát jak syrové, tak tepelně upravené (ale v tomhle případě samozřejmě dochází k jistému úbytku vůně a chuti).

Perfektně se hodí k drůbežímu masu, rybám, vejcím a do salátů, k rýži a nudlím, k luštěninám, rajčatům, ananasu, papáje nebo avokádu. Co se bylinek týče, chuťově příjemnou směs tvoří s citrónovou trávou, zázvorem a chilli. Hodí se k němu i touleň srdčitá nebo thajská bazalka.

Zdravotní účinky: Má protizánětlivé a antibakteriální účinky, podporuje krevní oběh a pomáhá při zácpě

Měsíček lékařský: Oranžový balzám na potíže s pokožkou. Sbírejte ho jen, když svítí slunce

Oregano kubánské

Příliš asijsky to nezní, že? Stejně jako rýmovník mexický, jak se téhle bylince taky říká. A aby to nebylo tak jednoduché, svůj původ má v jihovýchodní části Afriky. Neobejde se bez ní ale vietnamská kuchyně, proto k asijským bylinkám neodmyslitelně patří. Vás si buď získá, nebo už k ní ani nepřičichnete – její chuť je lehce kořeněná, ale zároveň intenzivní a samozřejmě vyniká vůní oregana.

shutterstock_2121803369.jpg

kubánské oregano
Zdroj: 
Shutterstock
Z kubánského oregana si můžete připravit například čaj proti nachlazení.

Oregano kubánské můžete využít do polévek, k rybám a mořským plodům, hodí se k lilku, rajčatům, česneku a houbám, z ovoce k citrusům. Příjemnou kombinací tvoří s koriandrem, thajskou bazalkou, koprem nebo se zázvorem. Z bylinky si můžete udělat taky čaj.

Zdravotní účinky: Pomáhá při kašli a respiračních obtížích, stejně jako při bolestech svalů a kloubů, zklidňuje nervovou soustavu

Máčka smrdutá

A název téhle bylinky pro změnu vůbec nezní lákavě (a k tomu pochází ze Střední a Jižní Ameriky). Dát jí šanci se ale vyplatí.

Říká se jí taky asijský nebo vietnamský koriandr. Na první dobrou zaujme silnou, pronikavou vůní. Chutí připomíná klasický koriandr, ale nabízí intenzivnější pepřový podtón. Své neochvějné postavení má v thajské, laoské a vietnamské kuchyni, kde se přidává do polévek, salátů, omáček a pikantních jídel.

Využijete ji k hovězímu a kuřecímu masu, tofu a mořským plodům, k rýži, nudlím a do tortill. Z ovoce se hodí k limetkám, mangu nebo avokádu. Rozumí si s mátou, citrónovou trávou a chilli – tahle kombinace je pro asijská jídla typická. Její listy se často používají i jako ozdoba hotových pokrmů.

Zdravotní účinky: Působí jako antioxidant, podporuje trávení a imunitu, ulevuje při nadýmání, zmírňuje bolesti svalů a kloubů

Echinacea neboli třapatka: Tenhle přírodní zázrak nejspíš máte na zahradě

Klasnatka brvitá

Klasnatka brvitá (taky pandan) má své místo ve vietnamské kuchyni, kde se cíleně používá nejen pro svou chuť a vůni, ale i pro blahodárné působení na zažívání. Její vůně může připomenout vanilku a mandle a chutí třeba nám známější meduňku.

V jihovýchodní Asii se používá hlavně jako přírodní dochucovadlo do sladkých jídel, rýže, dezertů a nápojů. Všem pokrmům i nápojům dodává na jemnosti a exotické vůni.

Chuťově ladí s kokosovým mlékem, mangem, banánem, ananasem a jahodami, ze zeleniny třeba s rajčaty. Do listů klasnatky se tradičně balí kuřecí maso nebo ryby, pak se peče nebo griluje a tím aroma bylinky přechází na základní suroviny. Nebojte se kombinace s citrónovou trávou, mátou, vanilkou a se zázvorem.

Zdravotní účinky: Podporuje trávení, ulevuje při nevolnostech, pomáhá při nachlazení a horečkách

Bahnatka vonná

Bahnatka vonná (taky vetiver), je bylinka s vůní, která může připomenout spojení citrusů s římským kmínem. V kuchyni se používá hlavně její kořen, který se suší a mele na prášek, nebo se z něj připravuje aromatická voda, případně čaj. Má dřevitou chuť.

V asijské kuchyni se bahnatka používá jako dochucovadlo do kari, marinád, čajů a dezertů. Ideální je k rybám a mořským plodům, k nudlím, do zeleninových salátů, k citrusům, ke kokosu nebo k jablkům. Bez obav ji kombinujte s thajskou bazalkou, koriandrem, perilou nebo máčkou.

Zdravotní účinky: Má protizánětlivé a antioxidační účinky, působí jako prevence tvorby ledvinových kamenů, pomáhá při stresu a s nespavostí

Čtyřboč: Novozélandský špenát je nezmar. Zasejete ho jednou a pak sklízíte roky

Touleň srdčitá

Touleň srdčitá je bylinka s typickou zemitou a rybí vůní, která lidi rozděluje podobně jako koriandr. Její chuť je nezaměnitelná, lehce pálivá, ale i svěží, s nádechem citrusů.

Setkáte se s ní hlavně ve Vietnamu, v Laosu a Číně, kde se přidává do salátů, polévek a nudlových pokrmů. Hodí se k rybám, mořským plodům a ke kuřecímu masu, skvěle doplňuje taky rýži a zeleninu – hlavně rajčata, mrkve, okurky nebo kedlubny. Chybu neuděláte, když ji přidáte do fazolí nebo k tofu.

Lahodnou kombinaci tvoří s mangem a limetkami a z bylinek pak s koriandrem, s mátou, chilli, perilou nebo se zázvorem.

Dáte asijským bylinkám šanci, nebo to vůbec není záležitost pro vás?

Použité zdroje:

  • https://www.asijskebylinky.cz
  • https://www.apetitonline.cz/suroviny/asijske-bylinky-bez-kterych-se-vietnamske-pho-ci-thajske-kari-neobejde
  • https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/asijske-bylinky-ktere-meni-pravidla-hry-vune-citronove-travy-dotek-koriandru-bazalka-s
  • https://www.sonnentor.com/cs-cz/recepty-a-tipy/rady-a-tipy/citronova-trava-caj-ucinky
  • https://aktin.cz/koriandr-mnoho-benefitu-a-lahodna-chut-k-tomu
  • https://www.prirodnizahradytrejbal.com/eshop/p/permaseminka-bazalka-thajska
  • https://zaseryze.cz/perila-krovita
  • https://www.rostliny-prozdravi.cz/rymovnik-kubanske-oregano
  • https://www.prostreno.cz/dobroty-do-spize-a-lednicky/clanky/31087/Vune-asijske-a-karibske-kuchyne-aneb-Objevte-macku-smrdutou