Jste zde

Tipy na nejlepší domácí limonády: Zkuste jamajský punč nebo melounovku

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Léto ještě zdaleka není u konce a letos budete ještě nejednou přemýšlet, jak se příjemně osvěžit a zchladit. Ládovat se nanuky a přeslazenou zmrzlinou je sice fajn, ale rozhodně ne zdravé. Zkuste to jinak – s vynikajícími domácími limonádami!

16. 8. 2018

Kupovaná a domácí limonáda, to se nedá srovnávat, stejně jako třeba klasická šťáva a doma vyráběné sirupy, o kterých už jsme psali. A když už jsme u nich, začněme s nimi.

Limonády z připravených sirupů – půl už je hotovo

Kolikrát jste si už pomlaskávali nad sirupem, který vyráběla vaše nebo jakákoli jiná babička či správná hospodyňka? Jestli vás stejně jako nás dětstvím provázel sirup z bezinkových květů, určitě dostanete chuť vyzkoušet i další a další.

Ať už si připravíte sirup z bylinek, ovoce nebo zeleniny, stačí ho později jen ve skleničce nebo džbánku smíchat s vodou, přihodit pár kostek ledu a třeba i kousky ovoce, které doladí chuť. A pokud sirup nemáte?

Na tyhle dobroty už v horkých dnech nedáte dopustit

Abychom vás ušetřili trápení během letních teplot, kterých se podle meteorologů do konce první zářijové dekády jen tak nezbavíme, máme pro vás pět tipů na ty nejbáječnější osvěžující limonády. Čtěte a inspirujte se!

Trocha okurky, trocha citronů a limetek a limonádový zázrak je na světě!Zdroj: www.bigstockphoto.com

Citrusová limonáda. Tu už nedáte z ruky

Vodu s citrónem pije každý, nejen v létě. Tahle limonáda podle Zdeňka Pohlreicha vás ale dostane.

Co potřebujete: 1,5 litru perlivé vody, 0,5 litru neperlivé vody, 6 citrónů, 4 limetky, pomeranč, čerstvou meduňku a cukr podle chuti

Jak na to?

  • Citróny umyjte a na struhadle najemno nastrouhejte kůru.
  • Šťávu z citrónů, pomeranče a limetek vymačkejte.
  • Citrónovou kůru nechte s cukrem povařit v 0,5 litru vody, zchlaďte a přeceďte do džbánku.
  • Do džbánku pak přidejte i vymačkanou šťávu a dolijte ji vychlazenou perlivou vodou. Promíchejte.
  • Přidat můžete lístky meduňky a kostky ledu. Opatrně ale, aby vás z limonády nebolelo v krku.

Jamajský punč – punč bez alkoholu, který budete milovat

Už ten exotický název dokáže vzbudit zvědavost, chuť a touhu po lahodném osvěžení.

Co potřebujete: 3 pomeranče, 1 l jablečného džusu, 500 ml ananasového džusu a 3 banány

Jak na to?

  • Dužinu z pomerančů a banánů rozmixujte a vlijte do džbánku.
  • Přidejte jablečný a ananasový džus, zamíchejte a nechte vyhladit.
  • Před podáváním přidejte kostky ledu a kousky ananasu můžete ozdobit skleničky.

Můžete vsadit na "klasiku" v podobě malinkovky, velkou parádu ale v létě uděláte i s "exotickými" limonádami jako je třeba jamajský punč.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Melounová limonáda, která bude od teď k vašemu létu patřit

Meloun, to je snad nejoblíbenější letní ovoce. K dokonalosti mu chybí, tedy vlastně přebývají pecky. Jinak bychom ho s chutí baštili po kilech asi všichni. Přes pecky se tedy zkusme přenést, nebo je při tvorbě limonády odstraňme.

Co potřebujete: 500 ml perlivé vody, 4 citróny, 6 hrnků nakrájených kousků melounu, cukr nebo med na doslazení a mátu

Jak na to?

  • Z melounu vydlabejte potřebné množství dužiny. Na jednu porci by měl být hrnek dužiny.
  • Vymačkejte šťávu z citrónu a společně s melounem a medem nebo cukrem ji rozmixujte.
  • Společně s perlivou vodou vše smíchejte ve džbánku. Nechte vychladit.
  • Před servírováním můžete limonádu ve skleničkách ozdobit mátou.

Malinovka – lepší, než jakou znáte!

Milujete malinovou limonádu? Aby ne, snad nikdy nezklamala. Zkuste si teď ale udělat svou vlastní a uvidíte, že i ta stojí za hřích!

Co potřebujete: 200 g mražených malin, 2 lžíce cukru, 4 lžíce teplé vody, 1 l perlivé vody a šťávu z poloviny citrónu

Jak na to?

  • Cukr rozpusťte v teplé vodě a smíchejte s citrónovou šťávou.
  • Přidejte maliny a vše rozmixujte.
  • Dolijte směs perlivou vodou, vychlaďte a podávejte.

Domácí limonády v posledních letech zažívají boom. Domácí sirupy, ze kterých vznikají, navíc neobsahují "éčka".Zdroj: www.bigstockphoto.com

Okurková limonáda, jak ji možná neznáte

Tohle už je klasika, ale třeba jste jejímu kouzlu ještě nepodlehli. Je na čase to udělat, je to jednoduché a zažene to žízeň i v těch největších vedrech!

Co potřebujete: okurku, perlivou vodu, cukr podle chuti, šťávu z limetky nebo citrónu podle chuti a mátu

Jak na to?

  • Do džbánku nakrájejte okurku na plátky a přidejte šťávu z vybraného citrusu.
  • Přilijte perlivou vodu, doslaďte a přidejte lístky máty.
  • Můžete servírovat s kostkami ledu.

Pokud budete chtít vyzkoušet něco jiného, okurku oloupejte, nakrájejte a vytvořte z ní pyré. Pak přilijte perlivou vodu a nechte 15 minut v lednici. Do džbánku pak směs lijte přes sítko, přidejte šťávu z citrusu a podávejte ve skleničce ozdobené plátkem okurky a limetky (nebo citrónu).

Navnadili jsme vás? Doufáme, že si na našich tipech na limonády pochutnáte a váš zbytek léta bude o něco pestřejší!