Jste zde

Znáte všechny druhy bazalky? Kromě té pravé existuje i posvátná, řecká nebo africká

více druhů bazalky Zdroj: Shutterstock
Jestli jste dosud žili s tím, že bazalka je jedna a je to prostě bazalka, za malou chvíli vás vyvedeme z omylu. A neochudíme vás ani o tipy, jak nejlíp který druh využít, ať už budete v kuchyni chtít vyčarovat cokoli.

20. 9. 2025

Když cítíme bazalku, neochvějně cítíme i poslední dovolenou v Řecku, kde to takhle voní snad na každém druhém rohu. Než se ale během 16. století dostala do Evropy, museli ji nejdřív zhruba před 5 000 let začít pěstovat v Indii. Dneska už se jí daří napříč planetou na místech, kde je na ni dostatečně teplo. Třeba v Itálii a Francii. 

Kromě řecké kuchyně si vydobyla skoro až posvátné místo v té italské a důležitá je i v thajské a ve vietnamské gastronomii. 

Tahle rostlina z čeledi hluchavkovitých má neuvěřitelných 60 druhů! Hojně používaných je ale asi jen sedm z nich. Mimochodem – ke stejné čeledi patří například takové stálice na bylinkovém poli, jako je máta, levandule, šalvěj, meduňka nebo mateřídouška

shutterstock_2366111163.jpg

bazalka pravá
Zdroj: 
Shutterstock
Ať už sáhnete po kterémkoli druhu bazalky, neuděláte chybu. Jde o jednu z nejpopulárnějších bylinek.

Celému spektru chutí vládne bazalka pravá

Pravděpodobně tou nejrozšířenější a nejuniverzálnější je bazalka pravá. Největší chuťovou parádu nadělá v salátech (ideálně v kombinaci s rajčaty, jen si vzpomeňte na lahodný salát Caprese), v omáčkách a pestech. Perfektní je kdykoli v doprovodu česneku.

Pro další inspiraci – vyniknout může taky s rybami, mořskými plody, jehněčím a telecím masem nebo v drůbežích nádivkách. Zachutná i v kombinaci s vejci, bramborami, rýží, těstovinami nebo na pizze

Když ji budete chtít zkombinovat s nějakou další bylinkou, neuděláte chybu s koriandrem, mátou, dobromyslí, tymiánem nebo rozmarýnem. Ale pozor – stále platí pravidlo nekombinovat víc než 3 bylinky v jednom pokrmu!

Ani bazalka pravá není jen jedna. Setkat se totiž můžete i s bazalkou pravou nachovou, která může být základem chuťově příjemného octa s jemně růžovým zbarvením. Hodí se do salátů a rýže. Zcela nepochybně v ní ucítíte mentol a hřebíček.

shutterstock_2237483127.jpg

bazalka indická posvátná
Zdroj: 
Shutterstock
Bazalka indická, jinak také posvátná, se té nejznámější pravé ani příliš nepodobá.

Druhy a odrůdy bazalky, o kterých jste možná dosud nevěděli

Teď už se ale pojďme podívat na další druhy a odrůdy bazalky, kterým jste nejspíš ani nevěnovali pozornost nebo jste nevěděli, že pracujete právě s nimi. 

Thajská bazalka

Na rozdíl od „klasiky“ se thajská bazalka vyznačuje příchutí anýzu, je štiplavá, i když jen mírně, a peprná.

Kde ji oceníte: Ve vývarech, v masových a zeleninových směsích (taková ta „česká čína“), v pokrmech z ryb nebo v marinádách

Bazalka posvátná

Tenhle druh bazalky se hodí k přípravě čaje, a to především, když vás trápí horečky, žaludeční potíže nebo vyšší hladina cukru v krvi.

Kde ji oceníte: Kromě čaje dělá divy v rámci aromaterapie

Citrónová bazalka

Jak už její název napovídá, v hlavní roli tu kromě chuti bazalky hraje taky typická chuť citrónů. 

Kde ji oceníte: V salátech, s rybami a mořskými plody 

shutterstock_2096605108.jpg

bazalka řecká
Zdroj: 
Shutterstock
Řecká bazalka má drobounké lístky i květy.

Bazalka Genovese

Bazalka Genovese, tedy janovská, vás nejspíš trochu překvapí – její chuť je intenzivně kořeněná. Na tom se ale dá stavět!

Kde ji oceníte: V salátech a omáčkách, skvěle se hodí k výrobě pesta

Bazalka africká

Z bazalky africké zaručeně ucítíte vanilkové aroma doplněné tím kafrovým

Kde ji oceníte: U dušeného hovězího a kuřecího masa nebo v pestu, kterému dodá netradiční nádech

Mexická skořicová bazalka

Tahle podivuhodná kráska nabízí příjemně nasládlou chuť, kterou bez větších pochyb brzy přirovnáte ke skořici. Cítit můžete i slabé aroma kafru. 

Kde ji oceníte: Ve společnosti kořenové zeleniny nebo luštěnin

Řecká bazalka

Řecká bazalka potěší chuťové buňky troškou toho anýzu a hřebíčku. Je o něco sladší než bazalka pravá.

Kde ji oceníte: V těstovinách, salátech, s pečenou zeleninou, ve slaných koláčích nebo v kombinaci se sýry, případně jako ozdobu na rajské polévce

Zasvětili jsme vás do tajů bazalky, nebo jste všechny druhy znali? A máte svého favorita? Dejte nám vědět v diskuzi!

Použité zdroje:
•    foodprint.org/real-food/basil
•    dobrasemena.cz/clanky/bazalka-neni-jenom-jedna.html 
•    bazalka.estranky.cz/clanky/druhy-bazalek.html
•    apetitonline.cz/suroviny/mnoho-tvari-bazalky-kterou-na-co-pouzit-sve-misto-ma-v-italske-i-asijske-kuchyni
•    idnes.cz/hobby/domov/bazalka-prava-ocimum-basilicum-bylinky-v-kuchyni.A190610_174008_hobby-domov_mce
•    bezpsenice.cz/bazalka-jeji-druhy-vyuziti-v-kuchyni
•    cs.wikipedia.org/wiki/Hluchavkovité
•    titbit.cz/produkt/bazalka-thajska
•    thebluefufu.com/goat-stew-with-african-basil