20. 9. 2025
Když cítíme bazalku, neochvějně cítíme i poslední dovolenou v Řecku, kde to takhle voní snad na každém druhém rohu. Než se ale během 16. století dostala do Evropy, museli ji nejdřív zhruba před 5 000 let začít pěstovat v Indii. Dneska už se jí daří napříč planetou na místech, kde je na ni dostatečně teplo. Třeba v Itálii a Francii.
Kromě řecké kuchyně si vydobyla skoro až posvátné místo v té italské a důležitá je i v thajské a ve vietnamské gastronomii.
Tahle rostlina z čeledi hluchavkovitých má neuvěřitelných 60 druhů! Hojně používaných je ale asi jen sedm z nich. Mimochodem – ke stejné čeledi patří například takové stálice na bylinkovém poli, jako je máta, levandule, šalvěj, meduňka nebo mateřídouška.
Celému spektru chutí vládne bazalka pravá
Pravděpodobně tou nejrozšířenější a nejuniverzálnější je bazalka pravá. Největší chuťovou parádu nadělá v salátech (ideálně v kombinaci s rajčaty, jen si vzpomeňte na lahodný salát Caprese), v omáčkách a pestech. Perfektní je kdykoli v doprovodu česneku.
Pro další inspiraci – vyniknout může taky s rybami, mořskými plody, jehněčím a telecím masem nebo v drůbežích nádivkách. Zachutná i v kombinaci s vejci, bramborami, rýží, těstovinami nebo na pizze.
Když ji budete chtít zkombinovat s nějakou další bylinkou, neuděláte chybu s koriandrem, mátou, dobromyslí, tymiánem nebo rozmarýnem. Ale pozor – stále platí pravidlo nekombinovat víc než 3 bylinky v jednom pokrmu!
Ani bazalka pravá není jen jedna. Setkat se totiž můžete i s bazalkou pravou nachovou, která může být základem chuťově příjemného octa s jemně růžovým zbarvením. Hodí se do salátů a rýže. Zcela nepochybně v ní ucítíte mentol a hřebíček.
Druhy a odrůdy bazalky, o kterých jste možná dosud nevěděli
Teď už se ale pojďme podívat na další druhy a odrůdy bazalky, kterým jste nejspíš ani nevěnovali pozornost nebo jste nevěděli, že pracujete právě s nimi.
Thajská bazalka
Na rozdíl od „klasiky“ se thajská bazalka vyznačuje příchutí anýzu, je štiplavá, i když jen mírně, a peprná.
Kde ji oceníte: Ve vývarech, v masových a zeleninových směsích (taková ta „česká čína“), v pokrmech z ryb nebo v marinádách
Bazalka posvátná
Tenhle druh bazalky se hodí k přípravě čaje, a to především, když vás trápí horečky, žaludeční potíže nebo vyšší hladina cukru v krvi.
Kde ji oceníte: Kromě čaje dělá divy v rámci aromaterapie
Citrónová bazalka
Jak už její název napovídá, v hlavní roli tu kromě chuti bazalky hraje taky typická chuť citrónů.
Kde ji oceníte: V salátech, s rybami a mořskými plody
Bazalka Genovese
Bazalka Genovese, tedy janovská, vás nejspíš trochu překvapí – její chuť je intenzivně kořeněná. Na tom se ale dá stavět!
Kde ji oceníte: V salátech a omáčkách, skvěle se hodí k výrobě pesta
Bazalka africká
Z bazalky africké zaručeně ucítíte vanilkové aroma doplněné tím kafrovým.
Kde ji oceníte: U dušeného hovězího a kuřecího masa nebo v pestu, kterému dodá netradiční nádech
Mexická skořicová bazalka
Tahle podivuhodná kráska nabízí příjemně nasládlou chuť, kterou bez větších pochyb brzy přirovnáte ke skořici. Cítit můžete i slabé aroma kafru.
Kde ji oceníte: Ve společnosti kořenové zeleniny nebo luštěnin
Řecká bazalka
Řecká bazalka potěší chuťové buňky troškou toho anýzu a hřebíčku. Je o něco sladší než bazalka pravá.
Kde ji oceníte: V těstovinách, salátech, s pečenou zeleninou, ve slaných koláčích nebo v kombinaci se sýry, případně jako ozdobu na rajské polévce
Zasvětili jsme vás do tajů bazalky, nebo jste všechny druhy znali? A máte svého favorita? Dejte nám vědět v diskuzi!
Použité zdroje:
• foodprint.org/real-food/basil
• dobrasemena.cz/clanky/bazalka-neni-jenom-jedna.html
• bazalka.estranky.cz/clanky/druhy-bazalek.html
• apetitonline.cz/suroviny/mnoho-tvari-bazalky-kterou-na-co-pouzit-sve-misto-ma-v-italske-i-asijske-kuchyni
• idnes.cz/hobby/domov/bazalka-prava-ocimum-basilicum-bylinky-v-kuchyni.A190610_174008_hobby-domov_mce
• bezpsenice.cz/bazalka-jeji-druhy-vyuziti-v-kuchyni
• cs.wikipedia.org/wiki/Hluchavkovité
• titbit.cz/produkt/bazalka-thajska
• thebluefufu.com/goat-stew-with-african-basil