Jste zde

Domácí grilovací marinády: Tady jsou tipy na 5 nejlepších!

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Počasí už nás několikrát vytáhlo ven na grilovačku, takže jsme vsadili na osvědčené recepty, naložili maso a připravili si nějakou tu dobrotu. My pro vás máme tipy na marinády, které vaše grilování pozvednou o úroveň výš!

21. 5. 2017

Ať už si rádi pochutnáváte na mase, rybách nebo zelenině, vždycky vám přijde vhod nějaká ta marináda. A pokud už vás nebaví chutě těch hotových, které se dají sehnat v obchodech, čtěte dál a udělejte si dobroty přesně podle svého gusta.

1. Brazilská marináda

Na tuhle mňamku budete potřebovat 150 ml piva, 3 lžíce kečupu, česneku podle chuti, malou cibuli, 2 lžičky červeného pepře, špetku chilli, 2 lžičky třtinového cukru, sůl a lžíci balsamikového octa nebo citrónové šťávy. 

Jakmile si připravíte ingredience, smíchejte kečup, pivo a citrónovou šťávu (nebo ocet). Potom rozmačkejte česnek, nakrájejte cibuli a přimíchejte obojí do směsi. Nakonec dodejte zbytek ingrediencí a dochuťte podle svého. 

Brazilská marináda je úplně nejlepší na kotlety, ale využít ji můžete na všechno grilované. Jen když vám bude chutnat.

Správně namarinované maso je letní lahůdka. Myslete ale i na délku marinování.Zdroj: www.bigstockphoto.com

2. Medovo-hořčičná marináda

Na marinádu budete potřebovat, jak už název napovídá, půl hrnku medu, čtvrt hrnku dijonské hořčice, lžičku hořčičných semínek, 2 lžičky drceného česneku, šťávu z citrónu, 2 lžíce olivového oleje a sůl na dochucení. 

Všechny ingredience stačí jednoduše promíchat a do směsi pak naložit maso – věříme, že tuhle dobrotu si v kombinaci s kuřecím masem rádi zopakujete. 

3. Octová marináda s bylinkami

Že to nezní nijak extra přitažlivě? Nenechte se zmást! Připravte si ocet a olivový olej, lžíci sekaných kapary, lžíci sekané cibulky, bazalku, petrželovou nať, estragon, pažitku, kerblík a na dochucení pepř a sůl. 

Nejprve smíchejte ocet a olej, poté přidejte nasekané bylinky a dochuťte pepřem a solí. Jestli je něco na světě jednoduché a geniální, tak je to právě tahle marináda.

Máte rádi ostré? Přimíchejte do marinády čerstvé nebo sušené chilli papričky!Zdroj: www.bigstockphoto.com 

4. Sweet chilli marináda

Spojení sladkého a pálivého už dávno není tabu. Jinak by si tolik lidí nepochutnávalo na mase a naloženém v téhle marinádě. Potřebovat budete chilli podle chuti, 2 rajčatové protlaky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce medu, 5 lžic sójové omáčky, olej, lžíci worchesterové omáčky, větvičku tymiánu, majoránky a rozmarýnu, trochu skořice a pepře. 

Do trochy oleje vmíchejte chilli, šalvěj, pepř a skořici. V jiné misce rozmíchejte rajčatový protlak, med, prolisovaný česnek, sójovou a worchesterovou omáčku. Do směsi nadrťte bylinky a obě směsi pak smíchejte dohromady.

5. Hořčično-pivní marináda

Maso, zelenina, ale i nejrůznější uzeniny – pro to všechno je jako stvořená hořčično-pivní marináda. Základem je samozřejmě pivo, sůl, hořčice, chilli, cibule, sójová omáčka a třtinový cukr. Po smíchání všech surovin je marináda hotová a všechno, co do ní naložíte, bude vynikající!

Jak dlouho marinovat? Časy se liší

Doba, po kterou by měla marináda působit na později grilovaný kousek, se liší v závislosti na tom, o jaký druh jídla vlastně jde. Zatímco rybám stačí 30 minut a kuřecímu masu hodina, vepřové potřebuje alespoň 2 hodiny, ale ne víc než 12 hodin. Hovězí by mělo být naloženo 24 hodin a zvěřina ideálně 48 hodin. Takto naložené maso pak skladujte na chladném místě – v ledničce, ve sklepě apod.

Zeleninu nemarinujte a nekořeňte, pustila by vodu a nebyla by příliš dobrá. Potřete ji připravenou směsí až na grilu.