21. 7. 2025
Pokud jste si doteď mysleli, že máta je prostě máta, asi vás překvapí, že téhle bylinky existují desítky druhů! Uvádí se ale nejednotné číslo, a to zhruba od 15 až do 40 druhů, pravděpodobně vzhledem k míře odlišnosti hybridů. Poznat ji podle vůně je samozřejmě základ, ale rozeznat její druhy se může taky vyplatit.
Máta, seznamte se
Obecně je máta rod aromatických bylin. Je to trvalka, která dorůstá až do 1,2 metru. Je typická svými čtyřhrannými lodyhami a klasnatým květenstvím. I když už padlo, že máty rozlišujeme celou řadu druhů, v našich končinách se setkáváme především s mátou dlouholistou, klasnatou, vonnou, vodní a rolní. Z hybridů pak nemůžeme vynechat mátu peprnou.
Setkáte se i s takovými druhy, jako je máta citrónová, bergamotová, čokoládová nebo peruánská… Proto je rozhodně dobře, když se v nich aspoň lehce zorientujete.
Máty si považovaly už dávné civilizace. Například Egypťani ji kolem 4. tisíciletí př. n. l. používali jako součást léčivých směsí, a dokonce měla svou úlohu i během mumifikace.
Bylinku si oblíbili i Řekové a Římané, své neochvějné místo zaujímá i v tradiční čínské a taky v ajurvédské medicíně. Obecně tyhle civilizace spojuje máta coby lék na bolesti hlavy, na podporu trávení, na zklidnění, pro lepší spánek a na zmírnění horkosti v těle.
S mátou zabodujete v kuchyni i aromaterapii
Mátu máme obecně rádi pro obsah mentolu, který snadno a rychle osvěží a ochladí. Když ji přizvete do kuchyně, můžete s ní kouzlit na spoustu způsobů – může být ozdobou na vašich dezertech, připravíte z ní skvělý čaj (horký nebo na léto ledový), přidáte ji do mojita a dalších drinků nebo ji jen tak necháte louhovat ve vodě, s níž pak oživíte svůj pitný režim.
Mátový čaj horký i ledový
Při téhle příležitosti si nemůžeme odpustit pobídnout vás k přípravě mátového čaje. Zatímco v zimě si ho můžete dopřát horký, v létě stačí nechat ho vychladnout a dokonalé osvěžení je na světě.
Náš tip: K přípravě čaje je nejvhodnější máta peprná, citrónová, čokoládová, vonná a klasnatá. Výběr konkrétního druhu je pak na vás a chuťové nuanci, kterou si zamilujete.
Vroucí vodou přelijte pár lístků máty – je to opravdu individuální. Co dělá jednomu dobře, to je na druhého moc intenzivní. Tohle tedy budete muset vychytat na vlastní pěst (ale obecně se pracuje s hrstí lístků na 1 litr vody).
Až bude čaj trošku chladnější, přidejte do něj podle chuti med nebo třtinový cukr. Podobně do čaje nadávkujte taky citrónovou šťávu. Do každé skleničky vhoďte pár kostek ledu a servírujte. Garantujeme vám, že lepší osvěžení jste ještě nezažili.
Blahodárné účinky máty na lidské zdraví
Konzumace máty je ale výhodná i pro naše zdraví. Máta totiž obsahuje flavonoidy, látky s antioxidačními, antibakteriálními a protizánětlivými účinky. Bohatá je i na taniny, které podporují zdraví cév. Díky organickým kyselinám se zase v těle líp vstřebávají některé živiny a zkvalitňuje se trávení.
Kromě toho jsou ve hře i vitamíny a minerály – především vitamín C, vitamín B, hořčík, železo, draslík a vápník.
Máta jako součást aromaterapie
A přínosná je nejen konzumace! Třeba konkrétně máta peprná se pro svou jedinečnou a nezaměnitelnou vůni hojně využívá v aromaterapii. Tahle bylinka dokáže:
- zlepšit soustředění
- zklidnit přetíženou a roztěkanou mysl
- uvolnit nos při rýmě
- pomoct při nevolnosti
- tišit bolest
Pomocník v boji (nejen) s kožními problémy
Když si ji přidáte do kosmetiky nebo si díky ní sami vykouzlíte domácí kosmetiku, můžete využít toho, že:
- zmírňuje bolesti svalů
- napomáhá hojení kožních problémů
- zbavuje svědění
- oživuje unavenou pokožku
Máte je zkrátka parťák, kterého chcete mít k dispozici. Dobrou zprávou je, že vypěstovat si mátu zvládne prakticky i někdo, kdo v životě nestrčil prst do zeminy.
Jak pěstovat mátu doma?
Mátu si samozřejmě můžete koupit v květináčku v každém druhém supermarketu. Pokud ji ale chcete mít po ruce kdykoli a nechcete-li utrácet pokaždé za další kus, pusťte se do jejího pěstování. To se dá zvládnout na zahradě i na balkóně, a dokonce to dokáže i úplný začátečník a amatér.
Máta je totiž odolná a nenáročná. Musíte ji ale zasadit někam mimo ostatní záhony (a plodiny), protože si živiny odčerpává dost nevybíravě a na ostatní by nemuselo zbýt.
Vyhovuje jí přímé slunce i polostín a ideální je zasadit ji na jaře, aby mohla využít jarních srážek. V případě, že ji dáte na přímé slunce, při zalévání nešetřete vodou.
Nejradši si lebedí v půdě bohaté na živiny, a to s mírnou kyselostí nebo s neutrálním pH. Opomenout nesmíme dobře odvodněnou půdu – tu opravdu potřebuje, byť si jinak žádá spoustu vody. A budete-li mátu chtít pěstovat v květináči, nebude od věci občas přidat hnojivo, aby měla bylinka dostatek potřebných živin.
Rostlinky od sebe zasazujte aspoň ve vzdálenosti 45 centimetrů a nesázejte mátu ve velkém. Roste totiž hodně, až agresivně, takže byste se jí za chvilku museli – s trochou nadsázky – prosekávat. Právě kvůli rychlému šíření je nutné ji udržovat a zastřihávat.
Přes zimu nechte mátu v květináči odpočívat uvnitř, někde na světlém místě a pořádně ji zalévejte. Na zahradě jí před zimou zastřihněte stonky přímo nad zemí. Místo pak překryjte mulčem nebo listím.
Použité zdroje:
• https://www.healthline.com/nutrition/mint-benefits
• https://www.vcelarstvi-domovina.cz/recepty/domaci-ledovy-matovy-caj
• https://www.mojebylinky.cz/blog/5-druhu-maty--ze-kterych-je-nejlepsi-caj
• https://www.flora-online.cz/o-kvetinach/jak-pestovat-matu