17. 4. 2020
Na světě existuje několik tisíc druhů chilli papriček, které se liší tvarem, barvou, ale i stupněm pálivosti, respektive množstvím kapsaicinu. Některé dosahují jemné pálivosti, jiné naopak pekelné!
V kuchyni je chilli velmi vyhledávané koření. Nahradí pepř a pokrmu dodá pikantní chuť. Přidat ho můžete do omáček, marinád, salátu, do polévek i k fazolím. Chybět nesmí v oblíbeném mexickém pokrmu Chilli con carne ani v pokrmech indické kuchyně. Své uplatnění mají však i v léčitelství a v kosmetice. Jsou častou příměsí mastí na bolavá záda a klouby a přidávají se do šampónů, které mají zabránit vypadávání vlasů.
Stupeň pálivosti se určuje podle Scovilleovy stupnice, která říká, kolikrát se musí naředit roztok chilli, vody a cukru, aby zmizela pálivost.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Konzumací extrémně pálivých chilli papriček ohrožujete svůj život
Pálivost chilli se určuje podle Scovilleovy stupnice a udává se v jednotkách, které odpovídají přítomnému množství kapsaicinu (SHU). Určování pálivosti je však velice subjektivní. Chuťové receptory ochutnávačů se časem otupí.
U nejpálivější papričky na světě Pepper X se hodnota pálivosti přehoupla přes 3 miliony SHU. Druhé místo v žebříčku si drží Dragons Breath s 2,5 milionu SHU a třetí je Carolina Reaper s hodnotou okolo 2,2 milionu SHU.
Kapsaicin, hlavní složka chilli papriček, zvyšuje produkci hormonů, které zlepšují náladu a vyvolávají pocit štěstí. Pravidelná konzumace chilli zlepší kvalitu spánku a zbaví vás migrény. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Jen pro srovnání: Známá omáčka tabasco má hodnotu 5000 SHU a u nás nejběžnější chilli paprička jalapeño pak okolo 6000 SHU. Hodnoty se však mohou značně lišit v závislosti na odrůdě a pěstebních podmínkách.
Papričky s pálivostí nad 70 000 SHU jsou považovány za velmi ostré a jejich konzumací ohrožujete svůj život. Nepoužívají je tak ani tak kuchaři jako spíše policie v podobě donucovacích prostředků. V Indii pak extrémně pálivé chilli používají jako náplň do dýmovnic, které chrání před divokými slony.
Chilli konzumujte s rozumem a v přiměřeném množství
Chilli je nejen oblíbené koření, ale i účinný lék na mnoho neduhů. Je plné vitamínů, minerálů, vlákniny i antioxidantů. Posiluje imunitu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, má pozitivní vliv na vaše zažívání a pomáhá zhubnout. Urychluje metabolismus, snižuje chuť na sladké i tučné a navozuje pocit sytosti. Je účinnou prevencí srdečních chorob a žaludečních vředů.
Chilli má silné antibakteriální účinky. Ve střevech dokáže zničit i nebezpečné bakterie rodu Salmonella. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Některé studie dokonce uvádějí pozitivní účinky v boji s některými druhy rakoviny. Zevně aplikované chilli působí jako lokální anestetikum. Ulevuje při bolesti kloubů i svalů. Ostatně, vzpomeňte na hřejivé náplasti na bolavá záda – obvykle obsahují právě kapsaicin.
Na druhou stranu chilli paprička vás může i zabít. Velké množství chilli nebo hazardování s nejpálivějšími druhy může způsobit bolesti břicha, problémy s dýcháním, křeče, průjem, vyvolat zvracení a zvýšit tlak i činnost srdce. A to nemusí takovou zátěž vydržet.
První pomoc jak uhasit požár v ústech
První pomoc při pozření velkého množství chilli jsou mléko a mléčné výrobky. Kasein, který je v mléku obsažený, neutralizuje pálivé účinky a pálivost tak podstatně sníží. Zapít chilli vodou, která pálivost ještě více zhorší, je jeden z největších mýtů.