Jste zde

Přesolené jídlo nevyhazujte. Zachraňte ho bílkem, bramborou nebo petrželí

velká bílá slánka Zdroj: Bigstockphoto
Asi už se to stalo každému z nás. V dobré víře jsme jídlo tak dlouho solili, až se nám ho podařilo proměnit na nepoživatelný pokrm. Možná za to mohla nová sůl nebo nám prostě ujela ruka. Naštěstí existují triky, kterými jídlo zachráníte.

24. 2. 2022

Vaječný bílek

Podařilo se vám přesolit polévku? Nelomte rukama a nevylévejte ji. Zachránit ji poměrně snadno a rychle můžete obyčejným vaječným bílkem. Čtyři bílky vlijte do vroucí přesolené polévky, nechte je ve vývaru srazit a poté je opatrně vyndejte naběračkou s otvory nebo polévku přeceďte.

Syrová brambora

Dalším zázrakem, který máte ve spíži nebo kuchyni neustále po ruce, je i obyčejná brambora. Dva nebo tři kusy větších brambor nakrájejte na plátky či kousky a v pokrmu je vařte alespoň 15 minut. Pak je z hrnce vylovte. Brambory do sebe vtáhnou přebytečnou sůl a zachrání tak přesolené jídlo.

bigstock-cook-sprinkles-the-meat-with-s-435838160.jpg

nasolené maso
Zdroj: 
Bigstockphoto
Tipů, jak zachránit přesolené jídlo, jsou desítky. Záleží, co máte zrovna po ruce.

Náš tip: Pokud se vám podařilo přesolit omáčku, brambory do ní nastrouhejte na jemném struhadle. Z omáčky je následně nemusíte lovit. Kromě toho, že ji zbaví přílišné slanosti, ji také poměrně snadno zahustí.

Kořenová zelenina

Zajímavým, ale neméně účinným trikem, je i kořenová zelenina, která do sebe opět přebytečnou slanost natáhne a ještě pokrm příjemně dochutí. Stačí mrkev, celer nebo petržel nakrájet na kostičky, nasypat do přesoleného jídla (nebo zabalit a svázat do plátýnka) a po cca půl hodině ho z hrnce vylovit.

Jogurt nebo smetana

Od přílišné slanosti pokrmu snadno pomůžou i některé mléčné výrobky – typicky zakysaná smetana nebo bílý a kvalitní jogurt. Smetana i jogurt dokonale zjemní omáčku i polévku a navíc jí dodají skvělou chuť a typickou krémovou konzistenci. Kromě soli si poradí taky s chilli nebo dalšími pikantními složkami pokrmu, se kterými jste to tentokrát tak trochu přehnali.

Kuskus a quinoa

Skvělým trikem je i použití obyčejného kuskusu nebo quinoy. Tyto potraviny, jsou podobně jako brambory, bohaté na sacharidy a soli dokážou absorbovat opravdu hodně. Podobně fungují třeba i luštěniny, které můžete pro lepší efekt rozmixovat nebo propasírovat. Kromě toho, že stáhnou slanou chuť, pokrm snadno zahustí.

bigstock-culinary-baking-and-people-co-426712982.jpg

sůl
Zdroj: 
Bigstockphoto
Přemíra soli nejen zničí chuť, ale nemá ani pozitivní vliv na zdraví.

Bylinky a koření

Slanou chuť pokrmu můžete potlačit přidáním bylinek nebo oblíbeného koření. V prvním případě používejte pouze čerstvé a nasekané bylinky (ideálně libeček nebo petrželku), v případě druhém sáhněte po koření, do kterého už výrobci nepřidávají dodatečnou sůl. V opačném případě by byl pokrm na vyhození.

Tmavý chleba

Na přesolené omáčky a polévky zabírá také tmavý chleba, ideálně však jeho kůrky. Ty dokážou „srazit“ slanost pokrmu o dobrou polovinu. Stačí z chleba kůrky okrájet, vhodit je do pokrmu a po cca 20 minutách vylovit. Pokud potřebujete omáčku nebo polévku zahustit, jednoduše chleba v pokrmu rozmixujte. Vyhnete se dodatečnému zahušťování moukou.

Všemocný cukr

Pokud chcete potlačit jednu chuť, bude potřeba zapracovat na té další. Typicky vás u přesolených pokrmů může zachránit cukr nebo lžíce vinného či jablečného octa. Použit můžete i med nebo nastrouhaná jablka. Skvěle fungují i sterilovaná a na kostičky nakrájená rajčata.

Vsaďte na bublinky

Pokud nic z výše uvedeného nepomohlo, zkuste poslední trik s perlivými nápoji. K přesolenému jídlu jednoduše servírujte třeba šumivé víno, prosecco, cider nebo obyčejnou perlivou minerálku. Bublinky v nápojích totiž neutralizují chutě, takže i příliš soli se při párování s perlivými nápoji trochu vytratí.

Použité zdroje:

  • https://fresh.iprima.cz/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/3-tipy-jak-zachranit-presolene-jidlo-staci-bezne-ingredience-z-domova
  • https://www.jenzeny.cz/domacnost/presolila-jste-jidlo-prozradime-vam-jednoduche-triky-jak-jej-zachranit
  • https://www.prozeny.cz/clanek/presolili-jste-jidlo-vime-jak-to-napravit-50931