8. 9. 2020
Nepříjemné nadýmání, pocit nafouklého břicha a příliš dlouhá doba máčení jsou nejčastější důvody, proč se čočce, hrachu, fazolím a dalším luštěninám vyhýbáme a do svého jídelníčku je zařazujeme jen minimálně. Přitom luštěniny jsou zdravé plnohodnotné jídlo, které bychom do svého jídelníčku měli zařadit alespoň jednou týdně!
Luštěniny si místo ve vašem jídelníčku určitě zaslouží
Luštěniny jsou neuvěřitelně zdravé a výživné. Velmi snadno zasytí a tělo obohatí o velké množství látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Luštěniny jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, velkého množství vlákniny, vitamínů i minerální látek a kyseliny listové. Neobsahují žádný cholesterol a téměř žádný tuk. Jejich pravidelná konzumace posiluje srdce, pročišťuje organismus a chrání před vznikem rakoviny.
Za nadýmáním stojí špatně stravitelné cukry
Nadýmání způsobují oligosacharidy, které jsou obsaženy v luštěninách. Tyto špatně stravitelné cukry se dostávají do tlustého střeva, kde kvasí, a způsobují nežádoucí plyny. Eliminovat množství oligosacharidů je tak účinným řešením, jak omezit nadýmání na minimum.
Máčení luštěnin přes noc je základ!
Namáčení luštěnin má dva základní důvody. Nejenže podstatně zkrátíte dobu vaření, ale hlavně zlepšíte jejich stravitelnost, protože se ze zrn vyplaví látky, které nadýmají. Důležité je však dbát na to, abyste vodu, ve které se luštěniny minimálně 8 hodin máčeli, vyměnili za čistou a luštěniny propláchli pod proudem studené vody.
Vyloupané luštěniny nadýmají mnohem méně
Většina špatně stravitelných cukrů se nachází ve slupce luštěnin. Vyloupat je ze slupek je tak velmi účinným řešením, které však nejde u všech druhů luštěnin. Zatímco velké fazole se dají oloupat poměrně snadno, u drobnějších luštěnin je loupání slupek zdlouhavé, ba dokonce nemožné.
Zázračné bylinky a koření
Luštěniny vařte s libečkem, bazalkou, tymiánem, saturejkou, bobkovým listem, majoránkou, fenyklem nebo s kmínem. Ochutíte je, zlepšíte jejich stravitelnost a usnadníte vstřebávání plynů ve střevech. Vhodným řešením je také mořská řasa, která luštěninám navíc dodá i příjemně slanou chuť.
Luštěniny zařazujte do svého jídelníčku pozvolna a po menších dávkách. Trávicí systém si na nežádoucí účinky luštěnin postupně a nenásilně zvykne.