Jste zde

Vyrobte si doma luxusní ochucenou sůl. Bez chemie a v řadě obměn

zkumavky se solí Zdroj: Bigstockphoto
Proč kupovat předražené ochucené soli, které jsou často plné chemie, když jejich výrobu zvládnete doma během několika málo minut? Máme pro vás pár tipů, jak na ně, a přidáme i recepty na ty nejzajímavější.

30. 9. 2021

Doma připravené soli s rozličnými přísadami nabízí nekonečně mnoho variant, chutí i barev. Kombinace těch nejlepších bylinek, zeleniny a koření je úkol pro vaši fantazii i chuťové buňky. Aby byl výsledek dokonalý, jako základní surovinu si pořiďte kvalitní mořskou sůl. Tu si můžete doma najemno pomlít, nebo koupit už tu namletou.

A čím obyčejnou sůl ochutit? Použít můžete prakticky cokoli – od sušených bylinek přes nasušenou kůru citrusů až po chilli, česnek, mořskou řasu, zelený čaj nebo kari. Skvělá je i kombinace soli a pepře, kterou zabijete ony pomyslné dvě mouchy jednou ranou. Ani v téhle oblasti se fantazii meze nekladou, proto použijte ty suroviny, na které máte zrovna chuť. Tady je pár tipů na ochucené soli, které si zamilujete.

bigstock-lavender-sea-salt-with-a-bunch-430630970.jpg

levandulová sůl
Zdroj: 
Bigstockphoto
Kombinace kvalitní soli a voňavé levandule rozsvítí a promění i tradiční pokrmy.

Chilli sůl

Máte k dispozici vlastnoručně vypěstované chilli papričky? Jednoduše je vyskládejte na pečicí papír a sušte při teplotě 80 °C asi 30 minut. Poté smíchejte se solí a sladkou paprikou a nasypte do uzavíratelné skleničky.

Citrónová sůl s levandulí

Na přípravu téhle speciality budete potřebovat hrnek soli, tři snítky odrhnuté levandule a nastrouhanou kůru ze dvou bio citronů. Troubu si předehřejte na 100 °C a doprostřed vložte mřížku.

V hrnci nebo pekáčku smíchejte sůl, levanduli a nastrouhanou citronovou kůru. Promíchané ingredience nechte péct zhruba dvě hodiny (po hodině nezapomeňte promíchat) a po vychladnutí přesuňte do uzavíratelné sklenice.

Houbová sůl s citronem

Sušené houby si nadrťte v hmoždíři a smíchejte s nasušenou citronovou kůrou, kurkumou a solí. Hotovou směs opět přesuňte do uzavíratelné sklenice a skladujte ji mimo dosah slunečních paprsků.

bigstock-assortment-of-salts-in-bowls-425355122.jpg

bylinková sůl
Zdroj: 
Bigstockphoto
Smíchejte sůl s dobrými bylinkami - a rázem je tu kořenicí směs, která promění i obyčejné pokrmy v neobyčejné.

Tymiánová sůl s grapefruitem

Připravte si hrnek mořské soli, tři snítky odrhnutého tymiánu a nastrouhanou kůru z jednoho grapefruitu. Veškeré ingredience opět smíchejte v pekáčku a nechte péct zhruba dvě hodiny při teplotě 100 °C. Výsledná sůl pak je po upečení a vychladnutí osvěžující už na první přivonění.

Vegeta, karí nebo garam masala: Víte, co všechno obsahují a jak si je připravit doma?

Růžová sůl s bazalkou

Na tuhle specialitku budete potřebovat opět hrnek mořské soli, půl hrsti plátků růží a půl hrsti lístků bazalky. Pokud nemáte růže a bazalku dopředu nasušené, opět je nechte sušit v troubě vyhřáté na sto stupňů a pomíchané s mletou solí. Nezapomeňte směs čas od času promíchat. 

Náš tip: Tuhle ochucenou sůl můžete využít nejen v kuchyni, ale také během koupele po náročném pracovním dni.

Bylinková sůl

Nadrobno nasekané bylinky (například tymián, rozmarýn, bazalku, petrželku kudrnku apod.) rozložte na plech vyložený pečicím papírem a sušte při teplotě 80 °C asi 20 minut. Bylinky smíchejte s připravenou solí a nasypte do skleniček. 

Jak dlouho domácí soli vydrží?

Pokud veškeré ingredience řádně vysušíte a hotovou směs uložíte do sklenic nebo nádob, kde bude chráněna před vlhkem, teplem a přímými slunečnými paprsky, můžete se z domácí ochucené soli radovat klidně i několik dlouhých měsíců. Navíc je tahle pochoutka ideální jako jedlý dárek. Tak co? Kterou variantu vyzkoušíte?

Použité zdroje:

  • https://tchiboblog.cz/domaci-ochucene-soli/
  • https://nejlepsi-recept.cz/tipy-a-triky-do-kuchyne/jak-si-vyrobit-ochucenou-sul
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/udelejte-si-vlastni-ochucenou-sul
  • https://www.recepty.cz/recept/ochucene-soli-164786
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/domaci-ochucene-soli-a-korenici-smesi-proc-jste-jeste-nevyzkouseli.html

Autor: Vendula Flassig Vrablová

Související články