Jste zde

varné typy brambor Zdroj: Bigstockphoto

Brambory jsou věda: Vyznáte se ve varných druzích? Který patří do kaše?

Brambory jsou velmi populární zelenina. Ročně sníme až neuvěřitelných 70 kilogramů brambor na všechny možné způsoby. Víte, jaké léčebné účinky mají syrové brambory a jaké brambory vybrat na přípravu bramborového salátu? My ano!

26. 1. 2024

Brambory jsou významnou součástí jídelníčku. Zasytí, pomohou zhubnout a tělo obohatí o cenné látky. Syrové zatočí s mnoha neduhy. Pojďte s námi poznat plodinu chudých, která si jistě vaši pozornost zaslouží.

Víte, jaké brambory vybrat?

Při výběru brambor si dejte záležet. Brambory nesmí být nahnilé a mechanicky poškozené. Velký pozor si dejte i na brambory, které jsou zelené nebo které klíčí. Takové brambory jsou totiž jedovaté! Obsahují solanin, který při vyšších dávkách může způsobit závrať, nevolnost a problémy se zrakem. Velmi vzácně může dojít i ke smrtelné otravě!

bigstock-fresh-raw-potatoes-in-a-burlap-264155233.jpg

brambory v pytli
Zdroj: 
Bigstockphoto
Brambory jsou skvělý lék. Zlepšují paměť, koncentraci a zbaví vás stresu.

Brambory vybírejte i podle způsobu jejich následné přípravy. Pomoci vám mohou varné typy. Na bramborový salát se nejvíce hodí varný typ A. Brambory jsou tuhé, pevné, nemoučnatí a nerozvaří se, i když je necháte vařit o chvilku déle.

Na bramborovou kaši, knedlíky a bramboráky zvolte typ C. Jsou moučnaté, snadno se rozvaří a obsahují mnoho škrobu, který funguje jako pojidlo. Varný typ B představuje zlatý střed. Hodí se de facto k přípravě všech jídel. Nejlepší jsou však jako příloha. Hranice mezi varnými typy nejsou striktní. Setkat se můžete i s přechodovými varnými typy.

bigstock-harvesting-potatoes-fresh-yel-234957313.jpg

brambory v dlaních
Zdroj: 
Bigstockphoto
Věděli jste, že odvar z bramborových slupek pomůže snížit vysoký krevní tlak?

Brambory skladujte v suchu, temnu a chladu. Při vyšší teplotě brambory klíčí, při velmi nízké sládnou. Ideální teplota se pohybuje mezi 2–7 stupni Celsia. Ve vlhku brambory hnijí a na světle zelenají. 

Syrové brambory jako lék

K léčebným účelům kupujte pouze brambory v bio kvalitě. Neobsahují pesticidy. Brambory nesmí být zelené a musí být zbavené všech klíčků i oček.

Syrové brambory jsou vynikajícím přírodním lékem. Šťáva ze syrových brambor vaše tělo obohatí o sacharidy, bílkoviny, vitamíny, minerální látky i vlákninu. Přítomný vitamín C posílí obranyschopnost. Tepelnou úpravou však množství vitamínu C rapidně klesá!

Nastrouhané syrové brambory s olivovým olejem jsou skvělou první pomocí při popálení od sluníčka.

bigstock-pile-of-potatoes-lying-on-wood-245397925.jpg

škrabka na brambory
Zdroj: 
Bigstockphoto
Jemně nastrouhaná syrová brambora smíchaná s citronovou šťávou a heřmánkovým čajem je skvělou výživou pro blonďaté vlasy.

Lžíce bramborové šťávy před jídlem posílí imunitu, uleví od pálení žáhy, tělo zbaví toxinů a pomůže při problémech s ledvinami, s vysokým krevním tlakem i s cukrovkou. Zbaví vás bolesti kloubů a zad. Zmírní projevy celulitidy a akné. Pomůže při hubnutí.

Tip: K bramborám přidejte kousek mrkve nebo červené řepy. Bramborová šťáva bude mít hned lepší chuť.

Šťáva ze syrových brambor smíchaná s bílým jogurtem vás zbaví i mastných vlasů. Směs stačí nechat jen půl hodinky působit.

Plátky syrových brambor přiložené na spánky zatočí s bolestí hlavy a jsou skvělou první pomocí při bodnutí hmyzem a při prvních příznacích oparu. Po probděné noci vás zbaví nateklých očních víček.

Uvařené brambory smíchané s mlékem, kukuřičnou moukou a lžičkou citronové šťávy vás zbaví suché a popraskané kůže na rukách a nohách.

Zdroje:

  • https://www.gustoacademy.cz/clanky/detail/jake-brambory-na-salat-ci-kasi
  • https://kuchynelidlu.cz/recept/zakladni-druhy-brambor
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/varne-typy-brambor
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jake-jsou-varne-typy-brambor-typy-brambor-a-jejich-vyuziti/