Jste zde

První pomoc pro připálené hrnce a pekáče: Jedlá soda, sůl i prací prášek

Zdroj: www.bigstockphoto.com
I té sebelepší hospodyňce se to aspoň jednou za život přihodí. Chvilka nepozornosti se změní v zápach a na dně kastrolu už se černá připálené jídlo. To, jestli se dá zachránit ono jídlo, záleží na situaci. My vám poradíme, co s kastrolem.

6. 11. 2018

Asi vás nepřekvapí, že i s tímhle problémem si hravě poradily ženy o generace a generace starší. Často jim totiž nic jiného nezbylo, protože neexistovalo hrnec jen tak vyhodit a koupit si v obchodě nový. Jaké triky se osvědčily a mohou pomoct i vám?

Žádné překvapení, pomůže vám soda

Na prvním místě, abychom začali od toho, co vás nejspíš napadlo, zmiňme jedlou sodu. S tou v domácnosti vyčistíte ledacos. Do hrnce stačí nalít vodu asi do výšky 1 centimetru a nasypat sodu. Směs pak chvilku povařte a připálenina se sama odloupne. Pokud ne, nechte směs působit třeba do druhého dne a vydrhněte dno drátěnkou. To by v tom byl čert, aby to nezabralo.

Nechte to odmočit, nebo povařit... třeba s pracím práškem. Ano, i tahle bizarní rada funguje.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Tenhle trik můžete provést i se solí. Jen nejdřív seškrábejte co nejvíc připáleniny, pak do hrnce vlijte vodu a přisypte sůl – čím silnější roztok vytvoříte, tím bude váš boj s připáleninou snazší. Trochu ho povařte a pak na 24 hodin odstavte. Po této době znovu roztok povařte, pak odstraňte připáleniny dřevěnou špachtlí a nakonec dočistěte tak, jak jste zvyklí.

Vyzkoušejte prášek na praní i na nádobí

Ano, opravdu to funguje, proč by ne. Jen musíte překonat ten nezvyk, že sypete prací prášek do hrnce nebo pekáče. Lžičku prášku dejte asi do 0,5 litru vody (nebo do většího množství, pokud máte velký hrnec) a 5 minut vařte. Pak připáleninu jednoduše sloupnete, hrnec omyjete a všechno bude zase v pořádku. To samé můžete udělat i s tekutým čisticím prostředkem na nádobí. Vážně myslíme to, že byste ho měli povařit. Nebojte se, nebouchne to.

S lehčí připáleninou si poradí černý čaj

Pokud jste k hrnci nebo pánvi doběhli ještě docela brzy, bude vám k pořádnému vyčištění stačit i černý čaj s trochou soli. Nalijte ho na připáleninu, nechte 24 hodin působit a pak ten nešťastný kousek nádobí omyjte, jako by se nic nestalo.

Připálené mléko už nemusí být katastrofa

Občas se může nepříjemnost tohoto druhu stát i při vaření něčeho tak jednoduchého, jako je třeba puding. Stačí, aby u vás někdo zazvonil nebo se vám rozplakalo dítko, vy odběhnete a za chvíli je zle. Věděli jste ale, že s připáleným mlékem si poradíte jen za pomoci oleje?

Kápněte pár kapek na hadřík nebo houbičku a připálenou vrstvu přetřete. Pak nechte olej působit aspoň 10 minut a uvidíte, že mléko pustí tak snadno, že tomu nebudete schopni uvěřit.

Babské rady se vyplatí znát i v kuchyni, ušetří vám totiž spoustu starostí. Nebojte se je vyzkoušet, jsou prověřené generacemi!