Jste zde

Domácí jogurt vlastními silami a za pár korun. Připravte si ho!

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Milujete bílý jogurt, ale z jeho ceny v obchodě se vám často podlamují kolena? Do jogurtovače přitom investovat nechcete? V pořádku. Svůj oblíbený pokrm si můžete vyrobit i bez něj a pěkně ušetřit. Máme pro vás návod, jak na to!

25. 9. 2018

Proč se do toho vůbec pustit? Jedním, ne však jediným důvodem je cena. Další důležitá věc je to, že při domácí výrobě víte, co všechno v jogurt nebo čemkoli dalším, do čeho se pustíte, opravdu je. Žádná přidaná chemie, o kterou byste nestáli, už nehrozí. Konzervanty, náhražky, barviva, éčka, dochucovadla… Domácí výrobky jsou prostě sázkou na jistotu. A jak tedy připravit vlastní bílý jogurt?

Co potřebujete:

  • 1 litr mléka (kupované nebo lokální od farmáře, to záleží na vás; použít se dá polotučné i plnotučné)
  • 4 lžíce kvalitního jogurtu (Selský, Holandský)
  • 2 zavařovací sklenice
  • metličku

Jak na to?

Divíte se, že k výrobě jogurtu potřebujete jogurt? Jde vlastně o „množení“ – ze 4 lžic jogurtu totiž získáte dvě velké sklenice (0,5 l). Tak se do toho pusťme.

  • Mléko nalijte do hrnce a přiveďte ho k varu. Za stálého míchání ho nechte probublávat asi 5 minut. Když ho pěkně povaříte, bude jogurt hutnější.
  • Připravte si mísu, která je větší než hrnec s mlékem, a naplňte ho studenou vodou, případně přidejte i pár kostek ledu.
  • Hrnec pak do vody ponořte, aby se mléko co nejrychleji zchladilo. Jen tak bude mít správnou strukturu a nebude se nepříjemně táhnout.
  • Metličkou mléko promíchávejte a kontrolujte teplotu – buď potravinářským teploměrem (na 40 °C) nebo malíčkem. Dokud nevydržíte mít malíček v jogurtu 5 vteřin, je mléko ještě moc teplé, dál ho chlaďte. Naopak zase nesmí být moc studené, můžete ho přihřát, když to s chlazením přeženete.
  • V mikrovlnce nahřejte sklenice a do každé pak dejte dvě lžíce připraveného bílého jogurtu.
  • Přidejte trochu mléka, dobře promíchejte a pak dolijte mléko do celé sklenice. Znovu promíchejte.
  • Sklenice zavřete a zabalte do deky, aby 4-6 hodin jogurt neztratil svou teplotu.
  • Nepřesáhněte dobu 6 hodin, jogurt by mohl být kyselý.
  • Otevřete sklenici a ubrouskem stáhněte syrovátku, pokud se vytvořila. Nechte jogurt vychladnout a teprve pak ho dejte do lednice.
  • A pak už nezbývá než popřát dobrou chuť!

Vyrobit domácí jogurt je jednoduché a vyjde vás to na pár korun!Zdroj: www.bigstockphoto.com

Proč jíst bílý jogurt? Je skvělý na zažívání

Bílý jogurt je vhodnou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku. Ať už si ho dáte ráno k snídani s müsli, nebo odpoledne jen tak, prospějete tím nejen svým kostem a střevům, ale taky se hodí při hubnutí, protože dobře zasytí, je skvělým zdrojem bílkovin a do jisté míry snižuje riziko vysokého krevního tlaku. To už je dost dobrých důvodů, proč si ho pravidelně dát.