19. 11. 2019
Doporučená denní dávka soli pro dospělého člověka je 5–6 gramů. Dva ze tří lidí však tuto hranici několikanásobně překročí. Nezatěžujte své tělo přemírou soli! Máme pro vás několik rad, které vám pomohou snížit denní dávku. Pamatujte však na to, že přestat solit není řešení!
Nadbytek soli není organismus schopen zvládnout
Velké množství soli v jídelníčku dospělé osoby může způsobit mnoho zdravotních problémů. Hraje významnou roli při vysokém krevním tlaku, poškozuje cévy a zvyšuje riziko infarktu a mrtvice. Zhoršuje revma a ekzém, ochuzuje kosti o vápník a může ohrozit správnou funkci jater a ledvin. Podle nepotvrzených domněnek může být dokonce i jednou z příčin rakoviny žaludku. Pro organismus je však i nezbytně důležitá!
Používání soli při vaření je velmi kontroverzní téma. Dříve zastávaný názor, že sůl je extrémně škodlivá, ustupuje do pozadí. Důležité je solit s rozumem! Zdroj: www.bigstockphoto.com
Nesolit není řešení! Obzvlášť u sportovců
Sůl je významným zdrojem mnoha minerálů, které jsou důležité pro správnou funkci organismu. Zlepšuje kvalitu spánku, udržuje přirozené pH v žaludku a chrání tělo před svalovou slabostí a křečemi. Sůl s přídavkem jódu pomáhá udržovat správnou funkci štítné žlázy.
Nadměrné solení je častým nešvarem
Pokud chcete nebo musíte ze zdravotních důvodů omezit množství soli ve vašem jídelníčku, jděte na to postupně. Vaše chuťové pohárky si na méně slané jídlo musí zvyknout. Ze stolu a z jeho dosahu odstraňte slánku, přestaňte kupovat pečivo s krystalky soli na povrchu a zapomeňte na kupované kořenící směsi, které obsahují velké množství soli.
Velké množství soli obsahují bramborové chipsy, solené oříšky, jídlo z fast foodu, některé druhy sýrů, konzervy, uzeniny, omáčky na těstoviny, marinády a různá ochucovadla jako kečup či hořčice. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Nepřisolujte si polotovary a čtěte etikety na potravinách. Existuje totiž spousta potravin, ve kterých byste sůl určitě nečekali. Takzvanou skrytou sůl můžete objevit ve snídaňových cereáliích, v minerálních vodách, v nízkotučných mléčných výrobcích i ve sladkém pečivu.
Místo soli používejte koření a sušené nebo čerstvé bylinky. Díky nim začnete po určitém čase vnímat opravdovou chuť jídla a tělo obohatíte i o důležité minerály a vitamíny.
Tip: Sůl ve slánce nahraďte směsí sušených bylinek. Zdroj: www.bigstockphoto.com
K dochucení brambor použijte usušenou petržel nebo čerstvou pažitku. V polévce sůl nahraďte snítkou libečku, k rýži zkuste přidat česnek a k masu rozmarýn. Rybu, drůbež a zeleninu osvěžte čerstvě vymačkanou šťávou z citronu nebo z limetky.
Zdravější náhražky soli
Na českém trhu existují i zdravější alternativy ke klasické soli. Nahradit ji můžete chloridem draselným, hořečnatým nebo extrémně slaným chloridem vápenatým. Sehnat je můžete ve specializovaných prodejnách zdravé výživy i na internetu.