Jste zde

Ochucené oleje: Božská vůně i chuť v jedné lahvi. Máme pro vás tipy na nejlepší kombinace!

ochucené oleje Zdroj: Shutterstock
Ochucené oleje nejsou jen in kuchyňským trendem z TikToku. Jsou to malé velké zázraky, které dokážou i ten nejobyčejnější pokrm proměnit v kulinářský zážitek. Snadno si je připravíte také doma a s trochou kreativity jim vtisknete jedinečný charakter.

13. 6. 2025

Domácí ochucené oleje lákají nejen svou mimořádnou chutí, ale jsou také estetickým zážitkem co do vizuálu. Už na první pohled jsou totiž obzvláště krásné a v kuchyni vždycky působí spíše jako takový malý designový doplněk.

Není proto divu, že pokaždé potěší i jako vlastnoručně připravený jedlý dárek, kterým zabijete dvě mouchy jednou olejovou ranou. Navíc si u nich můžete být jisti složením a víte přesně, že neobsahují žádné konzervanty, éčka ani stabilizátory. Při správném postupu jsou zcela bezpečné a velmi trvanlivé, což je jejich výhodou přímo ohromnou.

Hodí se nejen do salátů, ale i na dochucení pečiva, masa, ryb nebo grilované zeleniny. Ale pozor! Jsou návykové, a když je jednou vyzkoušíte, zpět k obyčejnému oleji se už nebudete chtít nikdy vrátit. 

shutterstock_2426812595.jpg

bylinky
Zdroj: 
Shutterstock
Na čerstvé, nesušené suroviny pozor, oleje s nimi mají výrazně menší trvanlivost.

Ochucené oleje pod drobnohledem

Ochucené oleje jsou klasické rostlinné oleje, do kterých se přidávají bylinky, koření, citrusy nebo třeba česnek. To všechno nejen že jednoduše zní, ale jednoduché to taky je. A právě v tom je jejich kouzlo.

Vložíte do láhve pár větviček rozmarýnu, přidáte pár kuliček pepře nebo plátky chilli papriček, zalijete kvalitním olejem, necháte odpočívat a za pár dní máte hotovo. Výsledkem však není jen obyčejné dochucovadlo, které použijete při slavnostnější příležitosti.

Za takovým vlastnoručně vyrobeným olejem se vždycky bude skrývat něco hlubšího. Například vzpomínky, nálada, kterou jste vetkali do výroby i váš styl. Originální chuťovou stopu tak za sebou může zanechat úplně každý. Ať už bude ostrá, svěží, bylinná, středomořská, nebo orientální, vždycky v ní bude kousek vás. 

shutterstock_2200314803.jpg

chilli olej
Zdroj: 
Shutterstock
Chilli olej dodá jídlům pikantní nádech, v kombinaci se zázvorem bude skvělý do asijských pokrmů.

Jednoduchý proces, famózní výsledek 

Výroba ochuceného oleje doma je až překvapivě snadná. Základem je vždy čistá, suchá skleněná láhev vámi vybraného tvaru a kvalitní olej. Nejčastěji olivový, řepkový nebo slunečnicový. Do sterilizované lahve pak vložíte vybranou ingredienci, čili například větvičky tymiánu, česnek, sušené rajče, pepř nebo třeba sušené plátky pomeranče, a zalijete olejem tak, aby všechny přísady byly zcela ponořené.

Poté láhev dobře uzavřete a necháte alespoň týden odstát na chladnějším místě. A rozhodně zkuste nespěchat. Čím déle bude směs odpočívat, tím výraznější chuť olej získá.

Důležitým krokem je i správná příprava ochucovacích surovin. Vše, co do oleje vkládáte, by mělo být co nejméně vlhké. V ideálním případě tak nejlépe sušené. Ve vlhkém prostředí by vám čerstvé bylinky nebo česnek bez úpravy mohly vést ke vzniku botulinu, což rozhodně není příměs do výplně tváří, ale nebezpečná bakterie.

shutterstock_2174555939.jpg

olej s lanýži
Zdroj: 
Shutterstock
Tohle už je velká gastronomická paráda a taky pořádný zápřah pro peněženku. Výsledek ale stojí za to.

Proto se odborníky doporučuje čerstvé suroviny buď nejprve vysušit, nebo oleje zamýšlet a připravovat pouze na krátkodobé použití. Uchovávat je pak samozřejmě opět musíte v lednici. Pokud chcete oleje vyrábět do zásoby, zvolte tedy sušené bylinky, kůru, koření nebo sušenou zeleninu.

Olej si po vyluhování můžete přecedit přes jemné sítko nebo plátýnko, pokud jej chcete čirý. Ale ingredience můžete uvnitř i ponechat, ničemu to nevadí. Záleží tak pouze na vašem vkusu a na tom, co preferujete. U necezených olejů ale počítejte s kratší trvanlivostí. Jak už zřejmě tušíte, hotové oleje uchováváte na temném místě, mimo přímé světlo a zdroje tepla. Ideálně v tmavých skleněných lahvích. Takto připravené oleje vám pak vydrží i několik měsíců a odvedou nejen chutnou, ale i půvabně dekorativní službu.  

Které oleje jsou nejvhodnější?

I když je proces ochucování příjemně podmanivý, je zároveň vhodné brát na zřetel, že ne každý olej je vhodný pro každý typ ochucení. Vždy platí, že nejuniverzálnějším základem je kvalitní olivový olej. S takovým extra panenským nemůžete zkazit vůbec nic. Má sice výraznější chuť, ale ta ladí s bylinkami, česnekem, chilli nebo citrusy úžasně. Pokud však chcete, aby vynikla spíše chuť přidaných ingrediencí, je lepší sáhnout po neutrálnějším slunečnicovém nebo řepkovém oleji. Ty mají jemnější chuť a ve výsledku tolik nedominují. 

shutterstock_626446238.jpg

kvalitní olivový olej
Zdroj: 
Shutterstock
Kvalita nade vše. Pro výrobu ochucených olejů použijte ty nejlepší oleje, které použít můžete.

Pro milovníky exotiky se hodí i sezamový olej, který v kombinaci se zázvorem nebo česnekem vytvoří výborný základ pro asijské pokrmy. Pokud snad toužíte po oleji na pečení, můžete sáhnout po hroznovém nebo arašídovém oleji, které mají podstatně vyšší tepelnou stabilitu. Pro studenou kuchyni můžete zkusit i lněný olej, ten se hodí báječně, ale má i své nevýhody. Má kratší trvanlivost a nesmí se zahřívat. 

Kombinace, které fungují

Možností, jak si ochutit vlastní olej, je nekonečno. Záleží jen na vaší fantazii a chuťových preferencích. Mezi nejoblíbenější patří bylinkové oleje typu rozmarýn, tymián, oregano, bazalka, saturejka nebo šalvěj.

Nemusíte ale zůstávat jen u chutí jednoho tónu, můžete kombinovat i do směsí. Například provensálský olej se sušenými bylinkami a česnekem. Výborně chutnají i cibulové oleje, ale u nich je třeba dbát na poctivé sušení a perfektní skladování kvůli bezpečnosti.

Milovníci pikantních chutí sáhnou po chilli papričkách, růžovém pepři nebo hořčičném semínku. Pro svěžest a jemnou vůni se hodí citrónová, limetková nebo pomerančová kůra. Perfektní volbou jsou i sušená rajčata, sušené houby, dýňová semínka nebo ořechy. U sladších tónů si pak můžete kurážně zaexperimentovat i s vanilkou nebo skořicí. Ty se hodí například do olejů určených k dochucení pečiva, moučníků nebo k sýrům.

Skvělé výsledky si pojistíte i netradiční kombinací v podobě rozmarýnu, pomeranče, tymiánu nebo bazalky. To vše společně s citronovou trávou nebo kůrou. Do této olejové hry můžete samozřejmě zapojit i sušený medvědí česnek. Do oleje ale naložte vše, co je po chuti adresně vám.

Ničeho se nebojte a vězte, že není potřeba držet se striktních pravidel. Ty nejlepší ochucené oleje často vzniknou nahodilou improvizací. 

Jak ochucené oleje využít v kuchyni?

Stejně jako kombinací chutí, i možnosti využití ochucených olejů v kuchyni jsou téměř neomezené. Základem je samozřejmě dochucení salátů, klasika. Stačí pár kapek a i ta nejobyčejnější zelenina získá na luxusu. Oleje se ale výborně hodí i na pečenou zeleninu, brambory nebo maso. Můžete s nimi potírat ryby, dochucovat hummus nebo luštěninové pomazánky. Přidávat se dají taky do těstovin, rizota, kuskusu či quinoi.

U pečiva si můžete dopřát třeba bagetu namáčenou do oleje s česnekem a bylinkami. Velmi jednoduché, ale naprosto vynikající. Bylinkové oleje skvěle fungují i na pizzu, do omáček, marinád nebo je na konci vaření přidejte do polévky jako náhradu smetany. Sladší oleje s vanilkou, ořechy a citrusy pak můžete přidat třeba do těsta na chleba nebo bábovku, či jimi přelít jogurt s ovocem.

Je dobré vědět, že ne každý ochucený olej je vhodný pro tepelnou úpravu. Jemné bylinné chutě často v teple zaniknou, ba co hůř, zhořknou. Na vaření proto používejte spíše chutě jako česnek, koření nebo pepř a jemnější směsi si nechte na dochucení až po dovaření.

Ať už ale zvolíte jakýkoli styl, ochucené oleje se rychle stanou nepostradatelnou součástí vaší kuchyně, to se spolehněte.

Zdravotní přínosy aneb Na co si dát pozor?

Kromě chuti a estetiky mají ochucené oleje i řadu zdravotních benefitů. Tedy, pokud se připraví správně. Kvalitní rostlinné oleje obsahují nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro srdce, cévy i mozek. Mnohé z použitých bylin mají navíc protizánětlivé, antibakteriální nebo antioxidační účinky. Například rozmarýn, tymián nebo chilli. Citrusové složky zase osvěžují a podporují trávení, česnek působí antibakteriálně a snižuje krevní tlak.

Žádného benefitu ale nedosáhnete, pokud nebudete dodržovat nezbytné zásady hygieny a bezpečnosti. Největší riziko představuje vlhkost. Ta může vést k množení bakterií, zejména Clostridium botulinum, která způsobuje botulismus. Proto, jak už jsme si řekli a raději ještě jednou zopakujeme, se do dlouhodobých olejů nedoporučuje používat čerstvé a šťavnaté suroviny. Pokud je chcete použít, olej skladujte v lednici a spotřebujte do týdne. Sušené ingredience jsou bezpečnější a mají delší trvanlivost.

Dále se vyhněte používání levných olejů s nízkým bodem přepalování, oleje vždy uchovávejte v čistých, ideálně tmavých lahvích a sledujte, zda se neobjevují známky zakalení, pěny nebo zápachu. V takovém případě lítost stranou a olej ihned vyhoďte. Jinak ale můžete ochucené oleje používat dlouhodobě a s radostí.

Zdroje:

  • https://www.drherbert.cz/imunita-a-ochrana-zdravi/rozmaryn-a-jeho-zdravotni-prinosy-pro-organismus/
  • https://foodnetwork.co.uk/healthyeats/recipes/2010/12/make-your-own-flavored-oils
  • https://www.bonappetit.com/test-kitchen/how-to/article/diy-flavored-oil
  • https://www.bakersauthority.com/blogs/the-beginners-guide-to-baking-1/the-benefits-of-using-flavored-oils-in-baking-and-cooking
  • https://californiagrown.org/recipes/infused-olive-oil/

Související články