Jste zde

Domácí pizza, po které se zapráší: Tipy na klasickou, bez mouky a klidně i s ananasem

domácí pizza Zdroj: www.bigstockphoto.com
Milujete pizzu? A kdo ne? Pokud si ji ale zrovna nechcete objednávat v blízké pizzerii, klidně si ji připravte doma. Levněji a tak, jak na ni zrovna máte chuť. Stačí mít ty správné ingredience a naše tipy, s nimiž nepohoříte!

28. 1. 2021

Víte, že jídlo, které můžeme považovat za předchůdce dnešní pizzy, jedl pračlověk už během neolitu? Placky ve stylu pizzy si dávali i staří Egypťané a Římané. Už v 17. století začínaly vznikat první pizzerie a svou současnou podobu tahle dobrota získala během 18. století. Šla ruku v ruce s rajčatovým boomem v italské gastronomii. 

Možná jste netušili ani to, proč se nejznámější pizza jmenuje Margherita a proč vypadá tak, jak vypadá! Vznikla v roce 1889 v Neapoli, kdy měla město navštívit královna Margherita. Místní kuchař proto stvořil pizzu v národních barvách – v červené (rajčatový základ), bílé (sýr) a zelené (bazalka). A samozřejmě ji pojmenoval po královně.

bigstock-making-of-homemade-italian-piz-386397229_1.jpg

šunková pizza
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Předchůdce dnešní pizzy byl součástí jídelníčku už ve starém Egyptě.

3 verze těsta na pizzu, které musíte vyzkoušet

Zatímco v pizzerii si pravděpodobně objednáte pokaždé stejné těsto, doma si můžete udělat to, které vám bude vyhovovat. 

Klasické těsto na pizzu

Co potřebujete: 400 g hladké mouky, 2 lžíce světlého piva, 250 ml vlažné vody, lžíci olivového oleje, 30 g droždí z kostky, sůl

Jak na to?

  • V míse smíchejte lžíci oleje, vodu, pivo, špetku soli a rozdrobené droždí.
  • Potom pomalu přimíchávejte mouku. Ideálně ji zapracujte elektrickým hnětačem.
  • Výsledné těsto musí držet pohromadě.
  • Nechte ho přes noc odpočinout v lednici přikryté potravinářskou fólií.

Druhý den už si připravte ingredience, které si na pizzu chcete dát. Těsto rozdělte na dvě porce, nazdobte a pečte v troubě na 200 °C asi 15-20 minut. Okraje by měly zezlátnout, pak bude hotovo.

Náš tip: Klasickou mouku můžete nahradit špaldovou, která je tělu o něco prospěšnější. 

Květáková pizza

Ať už se vyhýbáte lepku, nebo třeba omezujete sacharidy ve stravě, můžete vyzkoušet květákovou pizzu. 

Co potřebujete: středně velký květák, lžíci olivového oleje, 3 vejce, špetku soli, lžičku sušeného oregana, 2 lžíce lněného semínka

Jak na to?

  • Květák umyjte, rozdělte ho na růžičky a uvařte. 
  • Jakmile bude měkký, slijte vodu a rozmixujte ho.
  • K rozmixovanému květáku přidejte ostatní ingredience a dobře je promíchejte.
  • Předehřejte si troubu na 190 °C, připravte si ostatní ingredience a květákovou směs naneste na plech – vytvořte tak velké placky, jak chcete.
  • Jakmile přidáte omáčku a další ingredience přímo na pizzu, pečte ji na 190 °C asi 20 minut.

bigstock-pizza-with-pear-walnuts-dorb-402102017_1.jpg

pizza s hruškami
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Pizzu můžete pojmout klasicky, ale klidně i netradičně - pokrýt ji třeba hruškami nebo těsto vytvořit z květáku.

Pizza ze sýra a mandlové mouky

A máme tu ještě jednu variantu. Uvítají ji především vyznavači low-carb a ketogenního stravování, zkuste ji ale i vy ostatní! Je to příjemná změna.

Co potřebujete: ½ hrnku strouhaného sýra, ½ hrnku mandlové mouky, vejce a 2 lžíce ricotty

Jak na to? 

  • Smíchejte nastrouhaný sýr, ricottu, mouku a vajíčko.
  • Směs si vyložte na pečicí papír, přikryjte dalším kusem pečicího papíru a vyválejte placku.
  • Tu pak dejte na plech a do trouby. Pečte ji na 220 °C asi 6-10 minut.
  • Pak si na ni dejte omáčku a ingredience podle chuti a vraťte vše do trouby ještě na 5-10 minut.

3 nejoblíbenější druhy pizzy a jak na ně

Jen u těsta pochopitelně nezůstaneme. Podíváme se taky na tři nejoblíbenější druhy pizzy u nás! Podle průzkumu je nejpopulárnější Capricciosa, následuje Quattro Formaggi a trojici uzavírá Hawaii.

Capricciosa

Na tuhle pizzu patří rajčatový základ (omáčka), mozzarella, houby (ideálně cremini), italská šunka a artyčoky. Použít se dá i vejce a bazalka.

Quattro Formaggi

Sýrová pizza je evergreen. Když nevíte, kterou si zrovna dát, skončíte nejspíš právě u ní. Čtveřice sýrů totiž nikdy nezklame, zároveň je to ale hodně poctivá kalorická bomba. Hlavní roli tu hraje parmazán, gorgonzola, provolone a mozzarella. Základ se nejčastěji tvoří smetanový.

Hawaii

Ano, to je ta s ananasem! Zatímco jedné skupině populace přijde ovoce na pizze se šunkou nechutné, jiní tuhle kombinaci milují. Hawaii tedy tvoří rajčatový základ, kvalitní šunka a ananas. Možná vás překvapí, že pizzu v téhle verzi vymysleli v kanadském Ontariu, a to v roce 1962. 

Rajčatový vs. smetanový základ na pizzu

Ať už je váš favorit jakýkoli, potřebujete na vybrané těsto základ, aby pizza nebyla suchá. Na výběr máte rajčatový a smetanový. 

Rajčatový základ: Nakrájejte najemno malou cibuli a nastrouhejte k ní česnek. Obojí zpěňte na olivovém oleji, přidejte 600 g krájených rajčat, 50 ml červeného nebo bílého vína, lžičku oregana, 2 bobkové listy, špetku cukru, soli a třeba i chilli. Směs vařte, dokud nezhoustne.

Smetanový základ: Smíchejte 150 ml zakysané smetany se 2 stroužky česneku, s troškou soli a pepře. To je celé!

Připravte si doma takovou pizzu, na jakou máte právě chuť! Není to složité a určitě si pochutnáte!