17. 5. 2024
Rebarbora neboli reveň kadeřavá je nejkyselejší druh zeleniny na světě. Kyselé řapíky rebarbory můžete pokrájet na koláč s tvarohem, do sladkých knedlíků i do buchet. Využít je však můžete i k přípravě kompotů, marmelád, limonády i k výrobě rebarborového vína. Seznamte se s rebarborou, jejíž sezóna právě vrcholí.
Problematická kyselina šťavelová
Sezóna rebarbory je poměrně krátká. Sběr čerstvých řapíků se doporučuje pouze od poloviny května do poloviny června. Důvodem je narůstající množství kyseliny šťavelové v rostlině, která může stát za vznikem osteoporózy a ledvinových kamenů. Nicméně v rozumném množství, a právě v tuto dobu je pro váš organismus velice prospěšná.
Zbaví tělo toxinů
Rebarbora je bohatým zdrojem vitamínů, mnoha minerálů a vlákniny. Snižuje hladinu cholesterolu, posiluje krvetvorbu a pročišťuje organismus. V menším množství zastaví dlouhotrvající průjem, ve větším naopak uleví od zácpy. Podporuje hubnutí a má blahodárný vliv na vlasy i pleť.
Usušený a namletý kořen, který vyryjete na podzim, je skvělým detoxikačním prostředkem celého trávicího traktu. Prohřáté listy, které přiložíte na oblast ledvin, vám zase pomohou rozpustit ledvinové kamínky a prospějí nemocným ledvinám.
V syrovém stavu může otrávit!
Rebarbora má velmi kyselou chuť, díky které je prakticky nemožné jíst ji v syrovém stavu. Ke konzumaci jsou proto vhodné uvařené nebo jinak tepelně zpracované řapíky, které obsahují mnohem méně šťavelanů. Riziko vážných zažívacích problémů a problémů s ledvinami je tak podstatně nižší. Navíc konzumace syrové rebarbory nesvědčí ani vašemu chrupu.
Kyselina šťavelová na sebe váže vápník, který pak tělo nemůže využívat. Konzumace rebarbory se proto doporučuje kombinovat s potravinami, které obsahují vyšší množství vápníku. Řapíky je také nutné zbavit tuhých vláken, které lze snadno oloupat.
Pozor! Rebarbora není vhodná pro těhotné a kojící ženy, malé děti a pro lidi, kteří trpí dnou, revmatismem nebo mají problémy s ledvinami či močovým měchýřem.
Zdroje:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Reve%C5%88_kade%C5%99av%C3%A1
- https://www.jimejinak.cz/9-zajimavosti-o-rebarbore-je-zdrava-ale-zaroven-i-nebezpecna/
- https://www.nkz.cz/praxe/uzitkova-zahrada/rebarbora-jakou-si-vybrat-kde-ji-pestovat-jak-sklizet
- https://kuchynelidlu.cz/clanek/kysela-kralovna-jarnich-kolacu-rebarbora