15. 9. 2021
Abyste si z obchodu domů přinesli lahodné plody plné chutné šťávy, je občas potřeba jejich kvalitu už při samotném nákupu prověřit. Jak poznat, že je citrus čerstvý a po rozkrojení nebude suchý nebo zkažený? Máme pro vás pár rad a tipů!
Zajímejte se o zemi původu
Je zcela jasné, že v našich zeměpisných podmínkách producenti nevypěstují zásobu citrusů po celou republiku a citrusové plody se k nám proto musí dovážet z celého světa. Abyste zvýšili šance na to, že si na pomeranči, citronu nebo mandarince opravdu pochutnáte, po prázdninách vybírejte ty, které se k nám dováží ze Španělska, Řecka nebo Itálie.
Právě v této době totiž vrcholí jejich sklizeň, plody jsou čerstvé, chutné a obsahují vysoké množství šťávy, minerálů, vitamínů a dalších pro tělo důležitých látek.
Pokud jste dostali chuť na šťavnatý pomeranč během jara nebo letních měsíců, nabídka bude o něco omezenější a pravděpodobně budete vybírat mezi plody z Brazílie či Argentiny. Pamatujte, že mimosezónní dovoz se projevuje zejména na jejich ceně a v neposlední řadě i dlouhé cestě a chuti.
Prozkoumejte slupku
O vitalitě vybraného citrusu dost dobře napoví i jeho vzhled a slupka. Věděli jste například, že barevná odchylka (většinou zelená) by u mandarinek neměla přesahovat zhruba třetinu povrchu plodu a u pomerančů jen jednu pětinu? Pokud je to více, nemusí být ovoce zcela zralé ani chutné.
Při výběru se zaměřte i na jakost citrusových plodů a pamatujte, že u první jakosti by měla kůra na plodu pevně ulpívat. U druhé jakosti je pak přípustné lehké uvolnění. Výhodou plodů zařazených do druhé jakostní skupiny je naopak to, že se lépe loupou, jsou cenově dostupnější a chuťově zpravidla stejně dobré jako plody v jakosti první.
Citrus lehce ohmatejte
Kvalitní, zralý a chutný citrusový plod bude pevný, ale zároveň mírně pružný. Typickým příkladem mohou být citrony. Pokud koupíte ty, které budou příliš tvrdé, pravděpodobně z nich nedostanete tolik šťávy jako u jejich měkčích kolegů.
Pokud je ale naopak citrus přezrálý nebo nahnilý, je příliš měkký (až rozbředlý) a na jeho povrchu se většinou objevují hnědé skvrnky. Takovému ovoci se vyhněte obloukem. To samé platí taky pro plody scvrklé nebo ty, které v zimním období prodávají na venkovních trzích. Přemrzlé citrusy jsou totiž hořké a obsahují jen minimum šťávy.
Pozor na chemické ošetření kůry
Pokud plánujete používat citrusovou kůru v kuchyni, a to třeba při pečení, kandování nebo sušení, vybírejte takové produkty, jejichž kůra není chemicky ošetřená. Tuto informaci musí prodejci povinně zveřejňovat.
Chemicky neošetřené citrusy sice budou dražší a je potřeba je dříve zpracovat, na druhou stranu máte jistotu, že výsledný koláč bude chutný a bez zbytečné chemie navíc.
Náš tip: Jestliže chcete v kuchyni využít pouze šťávu z citrusu, i v tomhle případě plod důkladně omyjte pod tekoucí vodou.
Jak skladovat citrusy, aby vydržely
Hned po nákupu vybalte citrusy z igelitového sáčku, omyjte je, osušte a umístěte je do papírového sáčku nebo dřevěné bedýnky. Takto je uložte na stinném a chladnějším místě, kam nedopadají přímé sluneční paprsky. Rozhodně je nedávejte do ledničky. Chlad jim totiž nesvědčí a může se dokonce negativně projevit na jejich chuti.
Mohlo by vás zajímat: Nakupujete pomelo? V tomhle případě raději sáhněte po takovém, které je zabaleno v igelitu. Tenhle exotický druh totiž poměrně rychle vysychá a bez obalu se z něj šťáva ztratí zhruba během jednoho týdne.
Použité zdroje:
- https://kuchynelidlu.cz/blog/spizirna-jak-skladovat-citrony
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/3737-podzimni-nadilka-citrusu-miri-do-obchodu-vyvarujte-se-castych-chyb-pri-jejich-nakupu-a-skladovani
- https://www.coopclub.cz/tipy_a_rady/jak-kupovat-a-skladovat-citrusy/