3. 1. 2023
Proč se do toho vůbec pustit? Jedním, ne však jediným důvodem je cena. Další důležitá věc je to, že při domácí výrobě víte, co všechno v jogurt nebo čemkoli dalším, do čeho se pustíte, opravdu je. Žádná přidaná chemie, o kterou byste nestáli, už nehrozí. Konzervanty, náhražky, barviva, éčka, dochucovadla… Domácí výrobky jsou prostě sázkou na jistotu. A jak tedy připravit vlastní bílý jogurt?
Co potřebujete:
- 1 litr mléka (kupované nebo lokální od farmáře, to záleží na vás; použít se dá polotučné i plnotučné)
- 4 lžíce kvalitního jogurtu (Selský, Holandský)
- 2 zavařovací sklenice
- metličku
Kouzla s domácí pekárnou: Poradíme, jak na ten nejlepší chléb!
Jak na to?
Divíte se, že k výrobě jogurtu potřebujete jogurt? Jde vlastně o „množení“ – ze 4 lžic jogurtu totiž získáte dvě velké sklenice (0,5 l). Tak se do toho pusťme.
- Mléko nalijte do hrnce a přiveďte ho k varu. Za stálého míchání ho nechte probublávat asi 5 minut. Když ho pěkně povaříte, bude jogurt hutnější.
- Připravte si mísu, která je větší než hrnec s mlékem, a naplňte ji studenou vodou, případně přidejte i pár kostek ledu.
- Hrnec pak do vody ponořte, aby se mléko co nejrychleji zchladilo. Jen tak bude mít správnou strukturu a nebude se nepříjemně táhnout.
- Metličkou mléko promíchávejte a kontrolujte teplotu – buď potravinářským teploměrem (na 40 °C) nebo malíčkem. Dokud nevydržíte mít malíček v jogurtu 5 vteřin, je mléko ještě moc teplé, dál ho chlaďte. Naopak zase nesmí být moc studené, můžete ho přihřát, když to s chlazením přeženete.
- V mikrovlnce nahřejte sklenice a do každé pak dejte dvě lžíce připraveného bílého jogurtu.
- Přidejte trochu mléka, dobře promíchejte a pak dolijte mléko do celé sklenice. Znovu promíchejte.
- Sklenice zavřete a zabalte do deky, aby 4 až 6 hodin jogurt neztratil svou teplotu.
- Nepřesáhněte dobu 6 hodin, jogurt by mohl být kyselý.
- Otevřete sklenici a ubrouskem stáhněte syrovátku, pokud se vytvořila. Nechte jogurt vychladnout a teprve pak ho dejte do lednice.
- A pak už nezbývá než popřát dobrou chuť!
Proč jíst bílý jogurt? Je skvělý na zažívání
Bílý jogurt je vhodnou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku. Ať už si ho dáte ráno k snídani s müsli, nebo odpoledne jen tak, prospějete tím nejen svým kostem a střevům, ale taky se hodí při hubnutí, protože dobře zasytí, je skvělým zdrojem bílkovin a do jisté míry snižuje riziko vysokého krevního tlaku. To už je dost dobrých důvodů, proč si ho pravidelně dát.
Zdroje:
- https://www.ctidoma.cz/hobby/2019-03-22-vyroba-domaciho-bileho-jogurtu-je-snadna-zvladnete-ji-i-bez-jogurtovace-48497
- https://www.vareni.cz/recepty/bily-domaci-jogurt/
- https://www.receptyprimanapadu.cz/vareni/mate-chut-na-husty-bily-jogurt-jak-z-reklamy-vyzkousejte-ten-domaci-podle-nasich-receptu/
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/6149-domaci-jogurt-vyrobite-i-bez-jogurtovace-a-za-par-korun